Зміст
Рекомендована до споживання жінкам і чоловікам різного віку добова норма білка, необхідна організму для підтримки нормального функціонування всіх систем організму. Залежно від того, чи хоче людина перетворити своє тіло, а також який спосіб життя є для нього звичним, обсяг білкової їжі повинен варіюватися.
Знання ознак дефіциту корисних речовин допоможе запобігти розвитку серйозних захворювань, вчасно скорегувавши раціон харчування .
Добова норма білка для жінок визначається фізіологічними особливостями їх організму. З 20 амінокислот, що входять до складу корисної речовини розглянутого типу, 9 офіційно визнані «незамінними».
Добова норма білка для жінок при схудненні, вагітності і після 40 років
Таку характеристику вони отримали через відсутність можливості у жіночого організму виробляти їх самостійно. Єдиний варіант їх отримати — приймати щодня достатню кількість білка в їжу.
Дотримуючись рекомендації по добовому кількості споживаного білка, жінка:
Незважаючи на велику кількість позитивних наслідків прийому належної кількості білка, перевищувати рекомендовану норму на постійній основі небажано. Це може спровокувати дегідратацію організму, що вимагає споживання великого об’єму рідини щодня, що змусить працювати нирки і сечовий міхур на межі своїх фізичних можливостей.
Щоб полегшити розрахунок добової норми білка для людини, професійні дієтологи і експерти зі спортивного харчування вивели середній показник, який допустимо застосовувати до себе жінкам у віці до 35 років, які не мають проблем зі здоров’ям і ведуть активний спосіб життя (активна робота або відвідування тренажерного залу не рідше 3 разів на тиждень ).
Добова норма білка для таких людей становить від 1,5 до 2,5 г білка на 1 кг фактичної ваги. Якщо спосіб життя конкретної людини не має на увазі активної фізичного навантаження, йому буде достатньо споживати білок в обсязі 1 г протеїну на 1 кг фактичної ваги жінки.
При бажанні дівчата схуднути або, навпаки, набрати м’язову масу, кількість білкової їжі має розраховуватися індивідуально. Для зручності ведення підрахунків протягом дня рекомендується використовувати програми на смартфонах. Вони дозволяють фіксувати обсяг отриманих нутрієнтів за добу, введення в відповідні поля назви продукту і його ваги.
З огляду на великі енерговитрати організму на засвоювання білкової їжі, до розрахунків необхідного добового кількості споживаного протеїну особливо уважно варто ставитися людям, які мають захворювання нирок і сечостатевої системи. Їх нормою, при стандартних обставин, прийнято вважати 0,5 — 0,9 г білка на 1 кг фактичної маси тіла.
Щоб поступаемая в організм білкова їжа засвоювалася максимально легко і правильно, 1/3 від її загального обсягу повинні складати білки виключно рослинного походження.
в рослинній їжі практично відсутні жири, здатні додатково навантажувати внутрішні органи і системи, примушуючи їх працювати «на межі».
Добова норма білка для жінок розраховується не тільки з урахуванням фактичної фізичної форми конкретної людини, але і цілей, які він хоче досягти в перетворенні власного тіла, а також особливостей його поточного стану здоров’я (вікові характеристики, вагітність, клімакс, період лактації і так далі).
Визначальні фактори, впливають на розрахунок кількості білка Рекомендації дієтологів і експертів зі спортивного харчування залежно від возрастаС віком жіночий організм зазнає ряд фізіологічних змін, що впливають на швидкість обмінних процесів, а також втрату ряду функцій конкретних органів або систем. У міру старіння організму його потреба у великому обсязі білкової їжі істотно знижується. Це пов’язано із закінченням процесів росту тіла і формування внутрішніх органів.
Важливим при розрахунку необхідної кількості протеїну є також факт низької швидкості процесу його засвоєння саме у представниць прекрасної половини людства. З огляду на, що велика частина нутриента не засвоюється жіночим організмом, до стандартних норм, наведеним для дам після 30 років, рекомендується додавати 5-10%.
Найбільш спірним вважається питання необхідності споживати велику кількість білка літніми жінками (після 50 років). Сучасні дослідження доводять, що дефіцит протеїну у них тягне за собою погіршення функціонування серцево-судинної системи, загострення вже наявних захворювань, а також занепад сил і порушення з боку роботи центральної нервової системи. Щоб в літньому віці постачати свій організм достатньою кількістю поживних речовин, досить споживати 70-75 г білка в добу, при цьому контролюючи, щоб на частку тваринного протеїну припадало не більше 43 г.
Виходячи з даних Інституту харчування, жінкам у віці від 20 до 40 років для розрахунку необхідного добового обсягу білкової їжі рекомендується спиратися на середні показники (до 2,5 г на 1 кг фактичної маси тіла + 5-10% за погодженням з терапевтом, які мають уявлення про стан здоров’я конкретної людини) , а після 40 і 50 — оптимальним рішенням буде скоротити споживання протеїну, до мінімальних значень — не більше 75 г в день.Для нарощування мишцДля якісного збільшення м’язової маси необхідно, в першу чергу, скорегувати свій раціон харчування, визначивши добове мінімальну кількість основних нутрієнтів, в тому числі білків. Для цього можна скористатися онлайн калькуляторами, вказавши результат, який жінка хоче отримати в результаті перетворення власного тіла.
При бажанні зробити підрахунки «вручну» рекомендується:
Для визначення добової норми калорій найбільш часто застосовується формула Миффлин-Сан Жеора: (10 * … (фактична вага жінки в кг) + 6.25 * … (фактичне зростання жінки в см) — 5 * … (кількість повних років) — 161) * А (коефіцієнт фізичної активності протягом дня).
коефіцієнт фізичної активності вибирається із загальноприйнятих значень:
Зрозумівши допустима кількість добового споживання я калорій, можна розрахувати конкретний обсяг білкової їжі. Для цього необхідно: (… (денний каллоража) * 0.3) / 4. Для нарощування м’язової маси до отриманого коефіцієнту рекомендується додати 15%.
Якщо при харчуванні, організованому з урахуванням власних розрахунків, жінка відчуває легкий фізичний дискомфорт або спостерігає погіршення стану здоров’я, їй необхідно звернутися до дієтолога або фахівця зі спортивного харчування . Професіонали вкажуть їй на помилки в підрахунках і реорганізують раціон з урахуванням основних правил, а також особливостей фактичного стану девушкі.Для похуденіяПрі організації харчування для схуднення важливо оцінювати не тільки кількість білка, що міститься в продуктах, але і їх загальну калорійність. Щоб не нашкодити організму і паралельно з цим ефективно позбавлятися від зайвого жиру, дієтологи рекомендують збільшити добову норму білка до 2 г на 1 кг фактичної маси тіла дівчини. Іншими словами, протеїн повинен становити не менше 30% від загальної добової калорійності.
При необхідності добитися результату в перетворенні в найкоротші терміни, допустимо на 3 діб збільшити норму білка до 50% від загального каллоража. При цьому, збільшуючи обсяги «вхідного» протеїну необхідно за день випивати не менше 1,5 л води. якщо дівчина віддасть перевагу самостійно продовжити «білкову дієту», вона ризикує отримати порушення в функціонуванні шлунково-кишкового тракту, а також емоційну пригніченість.
Незважаючи на важливість білкової їжі при схудненні, повна відмова в її користь від вуглеводів і жирів не рекомендується. Такий спосіб зниження жирового прошарку буде не тільки малоефективним, але і може стати небезпечним для здоров’я жінки (призводить до захворювань шлунка, серйозних збоїв в обмінних процесах і навіть інтоксикації).
Білкова їжі для тих, що худнуть важлива тим , що вона:
Оптимальним варіантом для якісного зниження ваги (якісне схуднення не передбачає зворотного набору ваги після його втрати за умови підтримки жінкою здорового способу життя) є збалансоване харчування, який поєднується з регулярними фізичними навантаженнями. При наявності серйозних захворювань самостійна організація схеми свого харчування, без попередньої консультації з терапевтом, чи не допускается.Прі беременностіВо час вагітності жіночий організм не тільки зазнає істотні зовнішні зміни, але і працює на межі своїх фізичних можливостей, забезпечуючи плід достатньою кількістю кисню і поживних речовин. Щоб після пологів тіло матері відновилося якомога швидше, гінекологи рекомендують жінці стежити за харчуванням на протязі всього періоду вагітності, а в ряді випадків навіть дотримуватися білкової дієти. Добовою нормою споживання білка вагітними прийнято вважати до 100-120 м
Ключовим моментом розглянутого типу харчування є грамотний розподіл отримання їжі протягом всього дня. Майбутнім матерям рекомендується дотримуватися п’ятиразового харчування з дотриманням «голодних інтервалів», тривалістю не більше 3 3,5 годин. Завдяки білковій дієті багатьом жінкам вдається справитися з нападами нудоти і блювоти, максимально скоротивши їх кількість за рахунок постійного стимулювання роботи шлунково-кишкового тракту протягом дня.
Споживаючи до 120 г білка в добу, вагітні:
Для правильного засвоєння організмом білкової їжі, дієтологи рекомендують жінкам в положенні варіювати обсяг протеїну, виходячи з конкретного терміну вагітності: з 1 по 5 місяць достатнім буде споживання 60 — 90 г білкової їжі. з 5 по 9 місяць — не менше 100 г на добу.
В разі перевищення зазначених норм споживання білка, вагітна ризикує перевантажити свій організм продуктами розпаду розглянутого нутриента, що негативно позначиться на роботі печінки і нирок, а також загальному стані матері і дитини.
Добова норма білка для жінок дозволяє мінімізувати ризик виникнення протеїнового дефіциту.
Визначити гостру нестачу нутриента можна по ряду ознак:
Добова норма білка для жінок визначає спрямованість їх харчування.
для правильної організації свого раціону представницям слабкої статі слід робити акцент на блюдах, склад яких включає:
Норма білка, рекомендована до споживання жінкам протягом дня, часто викликає складності в організації раціону харчування. При відсутності можливості набрати потрібний обсяг білка посредствам звичайних продуктів, дієтологи рекомендують жінкам включати в своє меню спортивні добавки.
Сухий протеїн замішується з молоком, водою або йогуртом і постачає організм необхідною кількістю нутриента.
Добавка абсолютно нешкідлива і несе небезпеку для жіночого організму виключно в разі її споживання в зайвій кількості. Негативний вплив може бути спровоковано великим об’ємом азоту, що міститься в ізоляти протеїну, і виведеного тільки з уриною. Його надлишки перенапружують нирки і сечовий міхур, примушуючи їх працювати «на знос».
Щоденна норма білка і інших нутрієнтів, що вживаються в добу, визначається для кожної жінки в індивідуальному порядку. На розрахунок впливає стан здоров’я людини, вік, спосіб життя, а також бажання перетворити своє тіло зовні.
Розуміючи, наскільки важливо дотримуватися рекомендацій по споживанню білкової їжі, жінка зможе уникнути виникнення серйозних захворювань, своєчасно реорганізувавши свій раціон харчування.
каіе норми споживання білка:
Якщо говорити про фруктові заготівлі на зиму, то такої кількості різноманітних рецептів, як з яблуками,…
Варіння з кабачків я вперше спробувала років так 20 тому, коли мене пригостила колега. І…
Особливості напоюВино з варення має насичений яскравий смак, готується легко та досить швидко. Перевага рецептів…
Яблука з власного саду завжди набагато смачніші та корисніші за ті, що продаються на прилавках…
Здрастуйте!Сьогодні поговоримо про мармелад. А точніше про пластовий яблучний мармелад. У таких ласощів багато застосувань.…
Сьогодні я хочу показати вам, як зварити варення з гарбуза з апельсином. Примітно те, що…