Категорії: Травлення

Як знизити кислотність шлунка

Для ефективного травлення і нейтралізації патогенних мікроорганізмів шлунковий сік має кислою реакцією. У разі тривалої вироблення соляної кислоти з’являється загроза утворення виразкових процесів в травному тракті. Щоб цього уникнути, важливо знати, як знизити кислотність шлунка швидко і безпечно.

Підвищена кислотність шлунка може викликати виразку

Як дізнатися підвищена або знижена кислотність шлунка?


Порушення рівноваги між виробленням соляної кислоти і її своєчасної нейтралізацією призводить до підвищення кислотності шлункового соку.

Визначити таке відхилення в домашніх умовах можна за такими симптомами:

  • напади ізжогі- починає палити в районі стравоходу після прийому їжі (жирної, солоної, гострої, кислої).
  • кислий або гіркий присмак у роті після відрижки.
  • тягне, тупа або ниючий біль в області шлунка, що віддає в праве підребер’я.
  • в грудній клітці і горлі спостерігається періодичне неприємне печіння.
  • почуття переповненості шлунка, навіть при маленьких дозах з’їденої їжі.

Зрідка високий рівень кислотності проявляється такими примарами, як: запор, приступообразні болю п еред дефекацією, нудота і блювота в короткі терміни після прийому їжі.

При підвищеній кислотності починається печія після їжі

Що робити при підвищеній кислотності?

Знизити кислотність і нормалізувати звичну роботу відповідних залоз можна за допомогою комплексної терапії, яка включає медикаментозні речовини, дієту і народні засоби.

Лікарські препарати

Щоб нейтралізувати кислоту, використовується ряд ліків, які призначає лікар після обстеження і підтвердження діагнозу.

Таблиця «Таблетки для зниження кислотності»

Групи препаратів Особливості Найменування кошти Альгинати

Знижують активність клітин, які відповідають за вироблення кислот.

Швидко усувають симптоми, що супроводжують високу кислотність.

Відновлюють нормальну роботу желудка.Фосфалюгель, Маалокс, Ренні, Альмагель

АнтацідиЛаміналь, Гевіскон, альгінати магнію, кальцію і натріяБлокатори Н 2гістамінових рецепторовУгнетеніе вироблення гістаміну ( стимулятора вироблення кислоти).

Зниження кількості вироблюваної кислоти.

Захист слизової шлунка, і нормалізація рівня рН.Фамотідін, Ранитидин

Інгібітори протонної помпиПантопразол, Езомепразол, Омепразол

Препарати пригнічують вироблення не всієї кислоти, а тільки тієї, яку не в силах погасити шлунок. До того ж ліки призначені для загоєння ерозійних і виразкових процесів, спровокованих високою кислотністю.

Як позбутися від кислотності народними засобами

Прибрати негативні прояви і зменшити вироблення кислоти в шлунку можливо завдяки методам альтернативної медицини. Засоби, перевірені роками, стабілізують функціонування залоз і сприяють поліпшенню загального стану при виразці або гастриті.

Настій на травах

Подрібнити в рівних частинах листя подорожника, м’яти, траву звіробою і сухоцвіту ( по 30 г). Додати спориш і золототисячник (по 15 г), насіння кмину (20 г), деревій (10 г). Все перемішати. Трави (2 ст. Л.) Помістити в скляну банку і залити 1,2 л окропу. Після того, як напій настоїться (не менше 12 год), процідити і приймати по ½ склянки 3-4 рази на добу через 40 хвилин після їди.

Перед вживанням трав’яний відвар повинен настоятися не менше 12 годин

Рябина і шипшина

В рівних частинах ягоди подрібнити на м’ясорубці або блендері. 2 ст. л. суміші помістити в 500 мл окропу і варити на повільному вогні 9-12 хвилин. Відвар повинен настоятися добу, після чого його треба процідити.
Зілля рекомендується вживати протягом дня. За добу потрібно випити не менше 1-1,5 склянки (по 50 мл через кожні 3 години).

Відвар з горобини допомагає нормалізувати кислотність шлунка

Лікувальний напій добре рятує від печії при вагітності. Зростаюча матка здавлює шлунок, що провокує підвищення кислотності і викликає великий дискомфорт. Шипшина і горобина м’яко впливають на організм жінки і не шкодять плоду, на відміну від більшості аптечних препаратів.

Картопляний сік

Вимити і висушити 3 середніх бульби картоплі (добре підійдуть рожеві сорти). Разом з шкіркою їх необхідно потерти на тертці, вичавити сік. Пити ліки рекомендується вранці натщесерце (за годину до сніданку) і ввечері перед сном. Курс лікування — 10 днів, після яких важливо зробити тижневу перерву і повторити терапію.

Картопляний сік рекомендується пити вранці і ввечері

Звіробій і м’ята

Подрібнену траву звіробою (250 г) з’єднати з листям м’яти (150 г), додати насіння кропу і листя деревію (по 50 г). Суху суміш (30 г) помістити в каструлю і залити 0,5 л окропу. Готувати на паровій бані протягом 1,5 год, дати охолонути і процідити.

Як приймати: пити невеликими ковтками по чверті склянки 5-7 разів на день протягом тижня.

Проціджений відвар звіробою потрібно пити невеликими дозами протягом дня

Морквяний сік

Очистити 2 середніх моркви (бажано не неповної зрілості), потерти на тертці і вичавити всю рідину. Пити по 0,5 склянки в ранковий час натщесерце 1 раз на добу. Тривалість лікування — не менше 7 днів.

Морквяний сік добре знижує кислотність шлунка

Ще одним незамінним способом, який допомагає позбутися від печії, викликаної порушенням рівня рН в шлунку, є сода. Стакан розчину (1 ч. Л. На 200 мл води) в короткі терміни дає можливість зняти відчуття кислоти в шлунку.

За допомогою народних засобів можна не тільки погасити надлишкову кислоту в кишечнику, але і запобігти запальні процеси. Головне, не зловживати альтернативним ліками.

Дієта при підвищеній кислотності

Основним завданням дієтичного харчування є зменшення секреції шлункового соку.

Таблиця «Продукти знижують кислотність»

ОвощіКартофель, брокколі (капуста цвітна), варена морковьФруктиГрушёвие пюре, банани, яблука солодких сортів, малінаМясоКролятіна, курятина (без шкіри), телятина, яловичина (нежирні сорти), Готові блюдаКаші (але не перлова) і макарони (не швидше приготування ), супи слизової консистенції і суп-пюре (виключно ненаваристі), овочеві салати (без майонезу), запечені фрукти, відварні овощіНапіткіЧаі (трав’яний, зелений, чорний), компот, кисіль, негазована вода, соки (розбавлені водою), какаоКісломолочние продуктиТворожок, сметана, молоко (нежирні) СладостіМёд (нема на голодний шлунок), варення, галетное печиво, пастила

Важливо!

Вживання їжі рекомендується проводити дробовим методом — невеликими порціями в 5-7 прийомівна протязі всього дня. Такий спосіб дозволяє їжі краще пеперабативается в організмі, не створюючи навантаження на процес засвоєння корисних речовин.

У період лікування з раціону важливо прибрати такі продукти:

  • гострі приправи (соуси, кетчуп, спеції), майонез, консервація.
  • вироби з жирних сортів м’яса (свинина, гусятина, качатина).
  • газована вода, кава, чай (міцний ).
  • спиртні напої, енергетики, сигарети.
  • фаст-фуд — бургери, піца, бутерброди, чіпси, сухарики.
  • жирні кисломолочні продукти (сирні маси , молоко, сметана).

Правильне харчування при підвищеному виробленню кислоти — невід’ємна частина комплексного лікування неприємного захворювання. Ось чому так важливо дотримуватися дієти.
Часте підвищення рівня соляної кислоти в шлунку може привести до виразковим процесам в травному тракті. Важливо не ігнорувати симптоматику і своєчасно нормалізувати роботу кислотних клітин. Для цього рекомендується використовувати медикаментозні препарати і засоби народної медицини. Не варто забувати, що успіх лікування багато в чому залежить від правильного харчування, тому важливо дотримуватися дієти.

Останні статті

Заготовки з яблук у домашніх умовах: прості способи

Якщо говорити про фруктові заготівлі на зиму, то такої кількості різноманітних рецептів, як з яблуками,…

2 месяца тому назад

Варіння з кабачків на зиму — 10 найсмачніших рецептів «пальчики оближеш»

Варіння з кабачків я вперше спробувала років так 20 тому, коли мене пригостила колега. І…

2 месяца тому назад

Домашнє вино з варення: 7 простих рецептів у скарбничку кожному

Особливості напоюВино з варення має насичений яскравий смак, готується легко та досить швидко. Перевага рецептів…

2 месяца тому назад

Як сушити яблука: в духовці газової плити, в електричній духовці, температура сушіння та умови зберігання

Яблука з власного саду завжди набагато смачніші та корисніші за ті, що продаються на прилавках…

2 месяца тому назад

Смачний мармелад з яблук з желатином у домашніх умовах: покроковий рецепт з фото

Здрастуйте!Сьогодні поговоримо про мармелад. А точніше про пластовий яблучний мармелад. У таких ласощів багато застосувань.…

2 месяца тому назад

Варіння з гарбуза з апельсином: покроковий рецепт приготування в домашніх умовах

Сьогодні я хочу показати вам, як зварити варення з гарбуза з апельсином. Примітно те, що…

2 месяца тому назад