Краса і здоров'я

Чим корисна оселедець?

Оселедець — жирний сорт морської риби, незважаючи на невисоку вартість, за своїм складом і корисними властивостями вона випереджає багато видів дорогої рибної продукції. Оселедець можна вживати в різних видах, протипоказань у цього продукту практично немає.

Оселедець — жирна морська риба

Калорійність і склад оселедця

Оселедець відноситься до сімейства оселедцевих, буває атлантичної, азово-чорноморської, каспійської, тихоокеанської, в залежності від місця проживання. Все різноманіття видів можна розглянути на фото. Найбільш корисною вважається свіжоморожена риба, слабосолона в банках і бочкова оселедець. Не слід купувати продукт у вигляді філе, в різних маринадах — в такої продукції знаходиться багато шкідливих хімічних інгредієнтів.

Оселедець з азово-чорноморського регіону

Оселедець з Атлантики

Оселедець з каспійських вод

Оселедець з тихоокеанського регіону

В оселедця міститься багато жирних кислот Омега 3, корисного холестерину, антиоксидантів. У хімічному складі присутні вітаміни групи B, E, D, PP, аскорбінова кислота. Багата риба і необхідними для здоров’я мікроелементами — калій, магній, кальцій, фосфор, йод і залізо. Глікемічний індекс продукту -0.

Харчова цінність різних видів оселедця (на 100 г продукту)

Тип оселедця Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал) Свежая16-1710-12-90-140Солёная17-188-9 240-270В масле16-16,526 -27-290-310Варёная20-2210-12-120-140Жареная21-2217-18-170-190Марінованная16-1712-133,4140-160Слабосолёная17-1911-12 200-210Копчёная20-2512-16-210-230
у 100 г оселедця міститься 3 добових дози вітаміну D , а 250 г риби здатні покрити добову потребу дорослої людини в білках.

Користь оселедця

Завдяки високому вмісту Омега 3, оселедець благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, запобігає розвитку атеросклерозу. При дефіциті жирних кислот в організмі зростає ймовірність розвитку онкологічних захворювань, ревматоїдного артриту, знижується імунітет.

Чим корисна оселедець для організму:

  • зменшує розмір жирових клітин, що значно знижує ймовірність розвитку діабету.
  • уповільнює процеси старіння, захищає організм від негативного впливу зовнішніх факторів.
  • сприяє зміцненню кісток.
  • благотворно впливає на роботу нирок, підвищує гемоглобін.
  • стимулює роботу щитовидної залози.
  • послаблює прояв псоріазу.
  • покращує зір і роботу головного мозку.

Оселедець уповільнює процеси старіння в організмі

Оселедець включають до складу дієт при лікуванні невралгії, дерматологічних та офтальмологічних захворювань.

Риба корисна для дітей — запобігає розвитку рахіту , покращує пам’ять, сприяє формуванню міцної кісткової тканини. Водити її в раціон дитини можна з року.

Оселедець в косметології

Регулярне вживання жирної риби покращує стан шкірних покривів, волосся і нігтів. У косметології ікру і риб’ячий жир оселедця використовують для створення омолоджуючих масок. Луску оселедця додають в помади і лаки для додання продукції перламутрового відливу.

Риб’ячий жир корисний для шкіри

Рецепт омолаживающей маски для всіх типів шкіри — подрібнити 5 г несолоної ікри оселедця, змішати з 15 мл олії оливи або насіння льону, через чверть години додати збитий жовток перепелиного яйця. Суміш нанести на обличчя і шию, залишити на 30 хвилин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисна бурштинова кислота, способи застосування і властивості

Оселедець для схуднення

Чи можна їсти жирну рибу при схудненні? Оселедець містить корисні ліпідні сполуки, які зменшують скупчення жирових клітин в організмі, прискорюють обмінні процеси в організмі, тому її можна віднести до дієтичних продуктів, без обмежень можна використовувати при Кремлівської дієти.

Оселедець корисна в процесі схуднення

Людям, які стежать за своєю вагою, дотримуються правильного харчування, слід відмовитися від солоної і копченої оселедця, готувати риби на па пару, запікати з овочами, вживати у відвареному вигляді.

чи можна вагітним оселедець?

При нестачі кальцію і підвищеному рівні прогестерону майбутнім мамам часто хочеться солоної риби, але не слід бездумно йти на поводу бажань, а ретельно зважити всі за і проти. При відсутності протипоказань, схильності до набряклості, оселедець рекомендують регулярно вживати при вагітності — риба благотворно впливає на формування кісткової тканини, розвиток мозку.

Важливо!

В солоного оселедця міститься багато солі — вживання 100 г продукту призведе до затримки 500 мл рідини в організмі, з’являться сильні набряки. при неправильному засоленні в рибі можуть зберегтися личинки паразитів, інфікування якими небезпечно для мами і дитини.

Солоний продукт потрібно вживати в помірних кількостях, обмежень на відварну і запечену оселедець немає. Найкорисніша оселедець для вагітних — атлантична, в ній міститься багато вітаміну E, фосфору і кальцію.

Оселедець атлантичний — найбільш корисна риба для вагітних

Сильне і раптове бажання скуштувати оселедця — часто перший ознака вагітності для жінок. На тлі збільшення синтезу прогестерону відбувається розслаблення гладкої мускулатури, знижуються артеріальні показники — організм потребує додаткових дозах солі для усунення неприємних симптомів.

Хочеться оселедця — чого не вистачає?


якщо раптово захотілося оселедця, це означає, що організм відчуває дефіцит корисних жирних кислот. Потрібно частіше включати в раціон жирні сорти риби, двічі на рік пити курсами риб’ячий жир.

Бажання поїсти солоної оселедця виникає не тільки під час вагітності, часто так організм намагається сигналізувати про наявність деяких збоїв в організмі.

Чому хочеться солоного оселедця:

  • ослаблені захисні функції організму.
  • стрес.
  • дефіцит хлору, йоду, калію і натрію на тлі зневоднення або алкогольної інтоксикації.
  • захворювання щитовидної залози, сечовидільної системи.
  • спека, робота в умовах високих температур, що провокує підвищене потовиділення.

Причина підвищеної тяги до солоної риби перед місячними — гормональні зміни, порушення водно-сольового балансу.

Сильне бажання з’їсти оселедець може свідчити про проблеми з щитовидною залозою

термін зберігання оселедця

термін і умови зберігання оселедця залежать від її виду — заморожена риба може зберігатися до півроку в морозилці , За умови, що продукт не будуть розморожувати і заморожувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Мінеральна вода Донат магнію - як правильно приймати?

Як правильно зберігати оселедець

  1. У залізних банках. Обов’язково рибу слід відразу перекласти в скляний або фарфоровий ємність, щоб уникнути окислення, залити маринадом. Зберігати такий продукт можна не більше 5 днів.
  2. Як зберегти оброблену оселедець солону і слабосолону? Рибу слід розрізати на шматочки, скласти в банку, залити рослинним маслом. У такому вигляді оселедець можна зберігати до 10 днів.
  3. Копчена. Обернути в пергамент, зберігати в холодильнику не більше 3-4 днів.

Солону рибу потрібно зберігати в скляній банці з рослинним маслом

Після придбання риби її не слід зберігати у відкритій фабричній упаковці, щоб уникнути процесу окислення. Продукт потрібно перекласти в скляний посуд, залити маринадом, затягнути плівкою.

Рецепт оселедця

Оселедець використовують для приготування салатів, паштетів, для кращого розкриття смаку можна використовувати соуси і заливки на основі сметани , майонезу, оцту, соняшникової олії, трав і спецій.

Оселедець під шубою

Оселедець під шубою — простий і ситний салат, який підходить для сімейної вечері і святкового застілля. У господинь є свої секрети приготування, але і в класичному варіанті страва виходить дуже смачним.

Інгредієнти для приготування класичної оселедця під шубою:

  • відварна буряк — 550 г.
  • оселедець солона — 400 г.
  • відварну картоплю — 500 г.
  • майонез — 170 мл:
  • цибуля ріпчаста — 65 г.

Оселедець під шубою — просте і смачне блюдо

З риби видалити кістки нарізати невеликими шматочками, цибулю дрібно посоватися, буряк і картоплю нарізати мелім кубиком. Салат викласти шарами на плоске блюдо — риба — цибуля — картопля — буряк — майонез, повторити ще раз. Можна зробити додаткові шари з відвареної моркви, зеленого яблука. Для заправки, замість майонезу використовувати суміш з сметани і гірчиці.
Калорійність 100 г салату — 140-150 ккал, б / ж / у — 6 г / 9 г / 10 м

Як засолити оселедець

Рецептів правильного засолу оселедця в домашніх умовах багато, кожен додає спеції на свій розсуд, адже риба прекрасно гармонує практично з усіма прянощами. Попередньо потрібно видалити зябра, добре вимити тушку під проточною водою. В цілому вигляді продукт Просолов швидше, якщо нарізати на шматочки — більш рівномірно вбере сіль.

Що необхідно, щоб посолити 2 тушки:

  • вода — 900 мл.
  • цукор — 5 г.
  • сіль — 50-60 г.
  • суцвіття гвоздики — 4-6 шт ..
  • лаврове листя — 3-5 шт ..
  • перець горошком — 8-12 шт.

Воду довести до кипіння, додати решту складників, охолодженим розсолом залити рибу. Оселедець слід скласти в ємність зі скла або пластику, затягнути зверху харчовою плівкою. Для приготовлення малосольной оселедця потрібно 2-3 дні, для повного просаливания потрібно тримати оселедець в розсолі 6-7 днів. Для поліпшення смаку перед засоленням можна змастити тушки гірчицею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Яка мінеральна вода лужна?

засолювання риби триває не менше 2 днів

Перед засоленням свіжозамороженої оселедця не слід квапити процес відтавання, поміщати рибу в гарячу воду — продукт потрібно розморожувати нас середній полиці в холодильнику протягом 18-24 годин.

Форшмак з оселедця класичний

Форшмак — класична кошерна закуска єврейської кухні. Блюдо бюджетне, слідуючи покроковому рецептом, приготувати його можна швидко.

Що необхідно:

  • філе солоної оселедця — 4 шт ..
  • білий хліб — 2 скибочки.
  • середнє яблуко зелене -1 шт ..
  • масло вершкове — 30 г.
  • цибуля ріпчаста — 1 шт ..
  • сіль, чорний перець, коріандр, імбир.

Очищене яблуко і цибулину посоватися великими кубиками, хліб замочити на 5-10 хвилин у воді, віджатий, оселедець вимочити в холодному чаї. Всі компоненти, крім одного філе і третини яблука, пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері, додати спеції. Решта інгредієнти дрібно посоватися, додати в основну масу. Скласти в ємність зі скла або фарфору, зберігати не більше 24 годин.

Форшмак — доступне блюдо з оселедця

В блюдо можна додавати картопля, оцет, соняшникова олія, сметану лимонний сік, волоські горіхи.

Щоб правильно вибрати оселедець солону, потрібно вибирати рибу з чистими червоними очима, любителям ікри слід пошукати оселедець з мутними очима.

Шкода оселедця

Риба має не тільки корисними і лікувальними властивостями, але і певними протипоказаннями. Потенційна шкода для здоров’я представляє солоних, маринована і слабосолона оселедець через високий вміст солі, що призводить до затримки рідини в організмі, появи набряклості, збільшується навантаження на нирки і серце.

Коли не можна вживати солону оселедець:

  • серйозні патології нирок і печінки.
  • гастрит, захворювання дванадцятипалої кишки.
  • гіпертонія.
  • мігрень.
  • цукровий діабет.
  • підвищена кислотність шлункового соку.

Не можна вживати оселедець при цукровому діабеті

Особам з подібними проблемами слід вживати рибу у відварному або запеченому вигляді. Якщо дуже хочеться солоної оселедця, то її попередньо слід вимочити в молоці або чорному чаї.

копчені рибу не слід вживати людям із захворюваннями печінки, травної та жовчовивідної системи. Оскільки така їжа вважається висококалорійної, при ожирінні та схильності до зайвої ваги від неї краще відмовитися.

Оселедець — жирна риба, дієтичний продукт, з якого можна приготувати багато простих, але ситних і корисних страв. Продукт володіє багатьма корисними та лікувальними властивостями, застосовують його в косметології, корисний він і для схуднення.

Схожі статті

Чим корисні оливки

Scooby

Ознаки нестачі вітаміну Д

Lamaxima

У яких продуктах міститься вітамін B?

Scooby

Як використовувати кокосове масло?

Megusta

У яких продуктах міститься вітамін A

Serega

Димексид в косметології — ефективність і способи застосування

Scooby

Бальзамічний оцет — користь і шкода

Coolio

Яка мінеральна вода лужна?

Alex

Все про масаж шийно-комірцевої зони

Pasha

Залишити коментар