Після холецистектомії організму потрібен час для перебудови функцій шлунково-кишкового тракту. Щоб процес післяопераційної вироблення жовчі НЕ викликав запалення, пацієнту пропонується дієта при видаленні жовчного міхура, спрямована на нормалізацію ліпідного обміну і корекцію маси тіла.
Після видалення жовчного міхура організму необхідний час для перебудови
Особливості харчування після холецистектомії
При складанні дієти після видалення жовчного міхура враховується аспект поступового розширення обсягу спожитої їжі.
після операції спочатку вироблення жовчі організмом триває на колишньому рівні. Цієї кількості недостатньо для повноцінного перетравлення. Пацієнту рекомендується відразу кілька етапів лікувального харчування, що дозволяють організму поступово перебудувати функцію жовчовиділення шляхом розширення проток.
Важливо!
Перші 24 години після лапароскопії пацієнт голодує. З 2до 4 дня призначається дієтичне харчування № 0А, через тиждень — хірургічна дієта № 1. Дотримуватися дієти № 5 хворому рекомендується після першого тижня післяопераційного періоду.
В перші дні не можна нічого їсти і пити. Якщо пацієнт хоче пити, можна змочити ваткою губи і протерти лоб мокрим рушником. Далі хворому слід харчуватися по дієті № 0А — легкі страви рідкої або напіврідкої консистенції.
Дієта №0а
- можна пити воду без газу, відвар ягід шипшини або кисіль з сухофруктами.
- їсти тільки фруктові несолодкі желе на натуральному соку (гарбуз, буряк, яблука).
- між прийомами їжі пити 1% кефір або слабкий зелений чай.
Дотримуйтеся дієти №0а перші кілька днів після операції
В післяопераційної дієті величезне значення має правильне харчування — їжа повинна бути кімнатної температури, дрібно дробленої, приймати їжу рекомендується регулярно по 200 грам. Їжте 5-6 разів на день, інтервали між прийомами їжі до 3 годин.
Часті прийоми їжі запобігають застою жовчі в шлунку. А періодичність харчування за розкладом нормалізує синтез жовчі, і дасть можливість організму коригувати можливість утворення ферменту в протоках.
На 5 добу після оперативного лікування пацієнтові в раціон харчування додають кашу, нежирне м’ясо, рибу і кисломолочну продукцію.
Дієта №1
Стіл №1 включає овочеві бульйони з рисом або вермішеллю, які можна заправляти вершками або вареним яйцем. Дозволю собі урізноманітнити меню рибою або негрубими сортами м’яса.
Зразок меню на один день при дієті № 1:
- 7.00 — рідка вівсянка, паровий омлет , зелений несолодкий чай.
- 10.00 — знежирений кефір.
- 13.00 — манний суп, куряче суфле, компот з сухофруктами.
- 16.00 — рибне суфле, слизова кашка з рису.
- 19.00 — відварне яловиче м’ясо, чай.
При дієтичному харчуванні № 1 дозволяється випивати до одного літра негазованої води в день.
Дієта № 5
Дієта № 5 передбачає введення в раціон харчування пацієнта відварених, запечених або тушкованих страв кімнатної температури з низьким вмістом вуглеводів. З режиму харчування виключаються тугоплавкі жири, а білкові продукти залишаються на тому ж рівні споживання.
Основні компоненти дієти №5
Денне зразкове меню № 5 при холецистектомії:
- омлет на пару, гречана кашка, зелений чай.
- сир 5%, чай з шипшини.
- вівсянка, протерта яловичина.
- яблуко запечене .
- пюре з гарбуза, біла риба подрібнене.
- кисіль із сухофруктів або ягід.
Тривалість дієти № 5 встановлюється лікарем на підставі динамічних спостережень пацієнта і аналізу клінічних даних післяопераційного періоду. Якщо протипоказання переходу на загальний стіл відсутні, можна поступово вводити ненаваристі рідкі перші страви, а також котлети на пару.
Важливо!
При наявності протипоказань або нестабільної динаміки пацієнту рекомендується продовжити дотримання дієти № 5.
Що можна їсти після видалення жовчного міхура?
Підбір продуктів для столу № 5 заснований на нормалізації зайвої маси тіла і балансуванню ліпідного обміну. Це найбільш щадне харчування для тих, хто переніс холецістекітомію. Щоб не спровокувати ускладнення посхолецістектоміческого синдрому (дуоденіт, гастрит, панкреатит), хворому рекомендується дотримуватися дієти довічно.
Харчуйтеся тільки дозволеними продуктами, щоб не допустити запальних захворювань шлунка
Дозволені до вживання продукти в постхолецістіческій період:
- Підсушений хліб вчорашнього приготування.
- Прісне печиво.
- Овочеві супи, макарони, каші.
- Дієтичні страви з курятини, яловичини.
- Молочні сосиски.
- Страви з дробленої нежирної рибою (філе тріски, судака, щуки, хека).
- Каші полувязкіе консистенції з вівсянки або гречки.
- Свіжі фрукти — груші, банани, черешню, малину, полуницю, кавуни, солодкі абрикоси і запечені яблука.
- Знежирені кисломолочні продукти.
- Одне яйце в день .
- 50 грам рослинного або вершкового масла на добу.
Щоб запобігти застій жовчі в шлунку необхідно пити відвар з шипшини.
При дотриманні дієти періодично можуть виникати запори. Щоб не допустити кишковий розлад, скоректуйте раціон додаванням овочевих салатів або кефіру.
Що не можна їсти після видалення жовчного міхура?
До заборонених продуктів належать:
- свіжий хліб, здоба.
- алкогольні напої.
- жирне м’ясо.
- гриби.
- консервовані продукти (овочі, рибні консерви ).
- копченості.
- гострі прянощі.
- кофеїн.
Після видалення жовчного міхура необхідно повністю відмовитися від солодкого
При віддаленому жовчному міхурі не можна їсти смажені, кислі страви та солодощі (шоколад, кремові вироби, цукерки).
Зразкове меню на тиждень
Перші місяці дотримуватися таку дієту буде важко. При творчому підході до приготування, дієтичне харчування можна зробити смачним і корисним.
Таблиця тижневого меню
Понедельнік7.00 — запіканка сирна, чай
10.00 — парова котлетка , вчорашній хліб, кисіль із сухофруктів
13.00 — один стакан кефіру 0%
16.00 — рибне рагу з овочами на пару, чай
19.00 — печиво несдобноеВторнік7. 00 — фруктове суфле, свіжі фрукти
10.00 — гречка на овочевому відварі, варене яйце, 100 гр. яловичини на пару, кисіль із сухофруктів
13.00 — йогурт знежирений
16.00 — овочевий суп з молочної сосискою, чай
19.00 — вчорашній хлебСреда7.00 — молочний суп , компот ягідний
10.00 -Овочеві рагу з курятиною на пару, хліб, кисіль ягідний
13.00 — один стакан соку
16.00 — риба запечена, відвар шипшини
19.00 — свіжі фруктиЧетверг7.00 — сирне суфле, компот із сухофруктів
10.00 — картопля з відварною куркою, хліб, чай
13.00 — знежирений кефір
16.00 — суп з цвітної капусти
19.00 — кисіль ягоднийПятніца7.00 — яєчний омлет на пару, чай
10.00 — парова котлетка з вівсянкою, молоко
13.00 — перлова каша, сосиска, запечене яблуко
16.00 — овочева запіканка
19.00 — ягідне суфлеСуббота7.00 — запіканка капустяна з нежирною сметаною, шипшини відвар
10.00 — макарони з куркою, хліб, кисіль
13.00 — кефір 0%
16.00 — рагу з овочами і куркою, чай
19.00 — мінеральна вода без газаВоскресенье7.00 — рис з відвареної качкою, чай
10.00 — овочевий суп, ягідне суфле
13.00 — пісний борщ, чай
16.00 — відварну картоплю, сосиска, варене яйце, вчорашній хліб, кисіль
19.00 — печиво нездобне
Щоб урізноманітнити меню, можна самостійно скласти перелік страв для тижневого меню.
Рецепти страв
Дієтичне харчування після холецистектомії — невід’ємна частина реабілітації післяопераційного періоду для пацієнта. Мета такої дієти — зменшення навантаження на травну систему тваринних жирів.
Суп-пюре з цвітної капусти
Суп-пюре з цвітної капусти смачний варіант обіду
Овоч бланшувати і розділити на суцвіття. Варити капусту в злегка підсоленій воді не більше 5 хвилин. Подрібнити блендером, додати масу в овочевий відвар. Всипати в пюре 1 ст. л. пшеничного борошна. Суп готувати на повільному вогні ще 5 хвилин після закипання, постійно помішуючи ложкою. Перед подачею на стіл покладіть в тарілку з супом шматочок вершкового масла.
Парові котлетки
Парові котлетки ідеально доповнювати будь-який гарнір
Знадобиться :
- 300 гр. філе курки.
- 1 цибулина.
- 1 морквина.
- кабачок.
Відварити окремо м’ясо і овочі, дрібно порубати і подрібнити блендером. Додати в масу сире яйце. Сформувати котлетки. Процес приготування страви в пароварці триває не менше півгодини. Подавати з картопляним гарніром.
Молочна каша з рисом
Молочна каша з рисом відмінний варіант для сніданку
Зварити рис, подрібнити блендером до стану кашки . Закип’ятити склянку молока. Додати рис, трохи солі і вершкового масла. Прокип’ятити кашу на повільному вогні 5 хвилин.
Рисовий кисіль
Рисовий кисіль дуже простий у приготуванні
В рисовий відвар додати крохмаль і цукор. Подавати теплим з хлібними сухариками або пісним печивом.
Сирна запіканка з духовки
Аппетитная сирна запіканка
Необхідно:
- 250 гр. нежирного сиру.
- 1 куряче яйце.
- по 2 ст. л. манки і цукру.
- масло для дека.
Сир протерти через сито, з’єднати масу з іншими інгредієнтами, збити міксером. Масу вилити на змащений маслом деко, запікати при температурі 180 градусів, 30 хвилин. Подавати з полуничним або малиновим варенням.
Після дієтичного харчування організм звикає до страв, а функції жовчного міхура починають виконувати інші органи.
При позитивній динаміці меню розширюється, додаються нові продукти. Щоб досягти рівномірного різноманітності використовуйте різні варіації приготування і комбінування допустимих продуктів.