Народні засоби

Корисні властивості бджолиної перги

Перга — унікальний продукт бджільництва, які містить безліч вітамінів і інших корисних речовин, має лікувальні властивості, допомагає позбутися від багатьох хвороб, запобігти їх появі. Вона корисна для людей в будь-якому віці, практично не має протипоказань, на її основі легко приготувати цілющі препарати в домашніх умовах.

Перга має цілий ряд лікувальних властивостей

Що таке перга ?

Перга — бджолиний хліб, які бджоли використовують для годування підростаючих особин. Складається з квіткового пилку, меду і ферментних виділень комах.

Користь бджолиного хліба активно почали вивчати фармацевти і вчені кілька років тому, але лікувальні властивості цього продукту вже встигли оцінити багато.

Біохімічні дослідження показали, що перга містить максимальну кількість корисних елементів серед всіх продуктів бджільництва, активні компоненти проникають в глибокі шари тканин.

Склад і калорійність бджолиної перги

перга — білковий продукт, містить легкозасвоювані амінокислоти, біологічно активні інгредієнти, ферменти, вітаміни і мінерали. У складі присутні приблизно 3% невідомих компонентів, які вдалося виявити, але не ідентифікувати, подібні речовини ніде в природі більше не зустрічаються.

Калорійність 100 г продукту — 200 ккал, в 1 ст. л близько 30 калорій. На 100 припадає 20 г білків, по 1 г жирів і вуглеводів, 3 г молочної кислоти.

Що входить до складу:

  • фолієва і аскорбінова кислота, біотин, ретинол, вітамін D, E, K.
  • селен, кальцій, залізо, калій, магній.
  • ензими, коензими.
  • жирні кислоти — ліпоєва, стеаринова, лінолева.
  • лецитин.

В складі бджолиного хліба присутні більше 60% всіх потрібних для здоров’я людини мікроелементів.

у перзі містяться практично всі необхідні для людини мікроелементи

Корисні властивості

Завдяки унікальному складу, пергу можна використовувати для лікування багатьох патологій, її можна приймати в профілактичних цілях для зміцнення захисних функцій організму, уповільнення процесів старіння, захисту клітин від негативного впливу зовнішніх факторів.

від чого допомагає перга:

  • покращує стан кровоносних судин, повертає їм еластичність, знижує вміст вредн ого холестерину.
  • нормалізує обмінні процеси, відновлює енергетичний запас.
  • усуває хвороботворні мікроорганізми і вогнища запалення.
  • покращує роботу імунної системи — організм стає менш сприйнятливим до вірусів і бактеріям.
  • прискорює процес регенерації в м’язових тканинах, продукт рекомендують застосовувати в період відновлення після оперативних втручань, травм.
  • покращує роботу кишечника, швидко позбавляє від закрепів, сприяє кращому засвоєнню їжі, відновлює мікрофлору.
  • омолоджує організм, продовжує життя.
  • відновлює репродуктивні функції у чоловіків і жінок.

Перга благотворно впливає на роботу кишечника

Найчастіше пергу використовують для лікування захворювань серцево-судинної системи, допомагає вона при діабеті, анемії, дерматологічних патологіях, коліті. При регулярному застосуванні зменшується кількість нападів астми, хронічний бронхіт і синусит турбують набагато рідше. Деякі вчені вважають, що бджолиний хліб знижує ймовірність розвитку ракових захворювань, припиняє ріст злоякісних пухлин.

Бджолиний хліб, завдяки високому вмісту вітаміну P, благотворно впливає на органи зору, запобігає крововиливу в сітківці. Речовина благотворно впливає на роботу нирок, підшлункової залози, сечовивідних шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лікування грибка нігтів чистотілом

Перга допомагає позбутися від різного роду залежностей, відновлює пошкоджені тканини печінки, прискорює виведення токсичних речовин.

Користі перги для жінок

Жінки цінують бджолиний хліб за висловлену омолоджуючу дію — при зовнішньому використанні шкіра стає м’якою, зникають висипання, зморшки, набряклість і лущення, поліпшується колір обличчя.

Користь бджолиного хліба для жінок:

  • регулює роботу яєчників, що дозволяє позбутися від безпліддя, продовжити репродуктивний вік.
  • підвищує рівень лейкоцитів і гемоглобіну в крові, запобігає розвитку анемії, покращує процес кровотворення.
  • очищає організм від шлаків і токсичних відходів, що благотворно позначається на стані шкіри, дозволяє позбавитися від декількох зайвих кілограмів.
  • допомагає уникнути хірургічного втручання при мастопатії.
  • стабіл Изира гормональний фон, нормалізує менструальний цикл, допомагає легше перенести клімакс.

Перга НЕ підвищує рівень цукру, що дозволяє безпечно використовувати її для лікування діабетиків.

Перга допомагає вилікуватися від мастопатії

Чим корисний бджолиний хліб для чоловіків

Лікувальні властивості перги дозволяють ефективно застосовувати її і для усунення чоловічого безпліддя — при регулярному її застосуванні поліпшується робота простати і якість насінної рідини. Бджолиний хліб благотворно впливає на потенцію, усуває ознаки гіпертрофії передміхурової залози, підвищує витривалість, працездатність і розумову діяльність.

Користь перги оцінили і спортсмени — при регулярному застосуванні їх витривалість збільшувалася практично на 50%.

Перга підвищує потенцію у чоловіків

чи можна давати пергу дітям

Перга — прекрасний засіб для поліпшення апетиту у дітей, продукт містить багато кальцію і вітаміну D, тому його можна використовувати для профілактики рахіту.

Користь бджолиного хліба для дітей:

  • амінокислоти знижують рівень цукру, що корисно для любителів солодкого.
  • бджолиний хліб — джерело енергії, покращує мозкову і діяльність.
  • підвищує опірність організму до вірусів і стресів.
  • ретинол благотворно впливає на зір.
  • калій підтримує нормальну роботу серцевого м’яза, підтримує водний баланс.
  • вітамін E необ дим для хорошої пам’яті, захищає клітини від дії ультрафіолету, сигаретного диму.

Перга підвищує розумову діяльність і покращує пам’ять у дітей

Лікарі не рекомендують давати продукти бджільництва дітям молодше трьох років, але деякі фахівці вважають пергу безпечним продуктом, вважають, що вона безпечна для дитини в будь-якому віці. Починати прийом потрібно з однієї горошини, максимальна добова доза не повинна перевищувати 1 ч. Л. бджолиного хліба.

Як приймати бджолину пергу

Пергу слід вживати за чверть години до сніданку, водою запивати не потрібно — реакція починається в ротовій порожнині, гинуть хвороботворні мікроорганізми, поліпшується стан ясен і зубів. Стандартна доза -5-10 г, продовжувати лікування слід 14-30 днів, після чого необхідно зробити двотижневу перерву, можна приймати по 0.5 ч. Л. тричі на добу. Існують певні схеми для лікування деяких захворювань.

Як приймати пергу правильно:

  1. При безплідді по 30 г продукту бджільництва щоранку до першого прийому їжі протягом 3-5 місяців. Жінкам при настанні овуляції потрібно збільшити дозу в 2 рази.
  2. Для зміцнення імунітету, усунення прояви авітамінозу — по 10 г щоранку протягом трьох тижнів, продовжити лікування можна після семиденного перерви.
  3. при серцево-судинних патологіях — змішати в рівних частинах пергу і мед. При зниженому тиску суміш потрібно приймати по 5 г на голодний шлунок, при гіпертонії — через чверть години після їжі. Хворим з інсультом дозу слід збільшити в 2-3 рази.
  4. При анемії, виснаженні, в період відновлення після операції, для пацієнтів в похилому віці — змішати 100 г якісного несолоного масла, 50 мл рідкого меду і 10 г бджолиного хліба. Сумішшю намазувати невеликий шматочок хліба, їсти бутерброди на сніданок і обід.
  5. Для поліпшення роботи кишечника — приймати в чистому вигляді по 5 г продукту до сніданку та вечері. Ця схема підходить і для нормалізації цукру в крові при діабеті, для лікування захворювань органів дихальної системи, при астмі.
  6. При появі перших ознак простудних захворювань — повільно розсмоктати 15 г бджолиного хліба, запити липовим або ромашковим відваром з додаванням невеликої кількості меду.
  7. Туберкульоз, вірусний гепатит, загострення соматичних захворювань — по 30 г щодня в 3 прийому протягом двох тижнів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як швидко збити температуру

Перга допоможе швидко впоратися з печією — потрібно 5 г продукту розвести в 50 мл теплої води, випити при появі неприємних симптомів.

при серцево-судинних захворюваннях потрібно вживати пергу з медом

Шкода перги

При дотриманні правил прийому перга не може завдати шкоди здоров’ю. При передозуванні може з’явитися свербіж, нудота, біль в суглобах, мігрень, лихоманка.

При перенасичення пергою може з’явитися нудота

Добова доза не повинна перевищувати 30 г, для профілактики досить з’їдати по 10 г щодня. Між курсами слід обов’язково робити перерви, щоб уникнути гіпервітамінозу.

Протипоказання

Продукти бджільництва — сильний алерген, тому перед вживанням в їжу обов’язково слід зробити тест на чутливість. Покласти одну гранулу продукту на мову, при непереносимості продукту вже через кілька хвилин з’явиться свербіж в очах, нежить, сльозотеча, відчуття нестачі повітря.

Основні протипоказання:

  • при діагностуванні міоми.
  • запущені форми онкологічних захворювань, доброякісні новоутворення.
  • порушення згортання крові.
  • базедова хвороба.

Важливо!

Пергу можна вживати людям, які страждають від алергії на квітковий пилок — реакції організму можуть бути дуже непередбачуваними, аж до сильного нападу задухи.

Не можна вживати пергу, якщо є алергія на пилок

Даних про безпеку перги для майбутніх і годуючих мам немає, тому при вагітності і під час лактації від вживання цього продукту слід утриматися ся. Хоча деякі народні цілителі рекомендують приймати бджолиний хліб в невеликих кількостях при грудному вигодовуванні, щоб знизити ймовірність розвитку дисбактеріозу у малюка. Щоб уникнути появи алергії і небажаних наслідків, слід обов’язково попередньо проконсультуватися з лікарем.
Щоб уникнути безсоння, бджолиний хліб не можна приймати у вечірній час.

Де купити і як зберігати

Пергу можна придбати в спеціалізованих звичайних або інтернет-магазинах, у бджолярів, або в аптеці, щоб уникнути підробки, потрібно уважно вивчити як виглядають на фото різні види бджолиного хліба. Найчастіше продукт продають в упаковці з паперу або пластика — так він зберігається найдовше, оскільки висушений, очищений від зайвого воску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна пити соду?

Бджолиний хліб в сотах — близький до натурального виду продукту, містить максимальну кількість корисних речовин, але термін зберігання у нього невеликий, його слід очистити і трохи просушити, змішати з невеликою кількістю меду.

Бджолиний хліб багатий на корисні речовини

Перга у вигляді порошку або пасти зручна в застосуванні, її просто відміряти, додавати в вітамінні напої. У продукт додають невелику кількість меду для поліпшення смакових якостей.

Пергу у вигляді пасти можна додавати в напої

Якісні бджолиний хліб має легкий солодкий смак з невеликою кислинкою, частинки НЕ злиплі, за формою нагадують витягнутий шестигранник. Термін зберігання перги — 24 місяці, але вже через півроку її хімічний склад змінюється, частина корисних речовин випаровується.

Як зберігати пергу? Всі види бджолиного продукту слід зберігати в ємностях зі скла в темному, сухому і прохолодному приміщенні, продукт не можна заморожувати. Оптимальна температура повітря для зберігання — до 15 градусів при вологості 12-14%.

Скільки коштує перга? Середня ціна — 360-430 руб. за 100 г.

При виборі перги слід віддавати перевагу продукту неоднорідного кольору — це свідчить про те, що бджоли збирали пилок з диких полів, на яких рослини не піддаються обробці отрутохімікатами.

Відгуки

Sovyshka

«Про користь перги мені розповів знайомий пасічник — пили восени для зміцнення імунітету всією сім’єю. За всю зиму ніхто не захворів ні разу, хоча епідемія грипу була моторошна, а чоловік у мене ще й в роз’їздах постійно. Переконалися, що це засіб ефективніше вітамінних комплексів, і набагато безпечніше противірусних препаратів ».

Mar_yana_123

« В гонитві за ідеальною фігурою в молодості заробила собі проблеми з шлунком. З віком стали мучити постійні запори, дисбактеріоз, таблетки пила мало не цілий рік, але результат був короткочасний. На сайті прочитала про чудодійні властивості перги, вирішила спробувати. Пила щоранку по 2 ч. Л за 20 хвилин до сніданку. Через 2 тижні спорожнення кишечника стало регулярним, зник дискомфорт в животі, з’явилася бадьорість, та й зовнішній вигляд шкіри покращився ».

Nikolaevich

« Рік тому я переніс серйозну операцію на серці, після чого мені довелося довгий час приймати сильнодіючі препарати. В результаті виникли проблеми з щитовидкою, печінкою, втома була. Знайомий гомеопат порадив приймати пергу бджолину. Через 2 тижні самопочуття помітно покращився ».

Перга — унікальний продукт, який повинен бути в кожній домашній аптечці. Лікувальні властивості дозволяють ефективно використовувати речовину для лікування і запобігання багатьох серйозних патологій.

Схожі статті

Як правильно заварювати шипшина

Lamaxima

Лікування грибка нігтів чистотілом

Maxim

Розчин соди для полоскання горла

Dmitry

Як приймати насіння льону для схуднення

Lamaxima

Чим корисно льняне масло?

Scooby

Лікування настоянкою чистотілу

Murcia

Маска для обличчя з вівсяних пластівців — як зробити в домашніх умовах?

Maria

Як пити Валер’янку?

Sasha

Лікування суглобів желатином

Marina

Залишити коментар