Болгарський, або ж солодкий перець — продукт, що входить до складу безлічі рецептів. Крім смакових якостей, цей овоч відрізняється високим вмістом корисних речовин і позитивним впливом на організм людини. У чому полягає користь і шкода болгарського перцю, як його зберігати, і які смачні страви з цим овочем можна приготувати самостійно?
Болгарський перець — смачний і корисний овоч
Склад болгарського перцю
Болгарський перець — низькокалорійний корисний продукт. Його ефективність багато в чому залежить від кольору: жовтий, червоний і зелений перці містять корисні речовини в різному ступені і їх вплив на організм відрізняється.
Таблиця з хімічним складом болгарських перців з урахуванням калорій, співвідношення БЖУ, а також кількість вітамінів, макро- і мікроелементів в продукті.
Червоний Жовтий Зелений Калорійность26 ккал27 ккал20 ккалЖіри0.1 г0.2 г0.2 гБелкі1 .3 г1 г0.9 гУглеводи4.9 г5.3 г4.6 гКлетчатка1.4 г0.9 г1.9 г Вітаміни та мінерали Вітамін А0.3330.01 мг0.018 мгБета-каротін2 мг0.12 мг0. 208 мгВітамін В10.1 мг0.028 мг0.057 мгВітамін В20.08 мг0.025 мг0.028 мгВітамін В5-0.168 мг0.099 мгВітамін В60.5 мг0.168 мг0.224 мгВітамін В90.017 мг0.026 мг0.01 мгВітамін C250 мг183.5 мг80.4 мгВітамін E0.67 мг-0.37 мгВітамін РР1.22 мг0.89 мг0.48 мгКалій163 мг212 мг175 мгКальцій-11 мг10 мгМагній7 мг12 мг10 мгНатрій2 мг2 мг3 мгФосфор16 мг24 мг20 мгХлор19 мг — Железо0.5 мг0.46 мг0 .34 мгЙод0.003 мг —Кобальт0.003 мг — Марганец0.16 мг0.117 мг0.122 мгМедь0.1 мг0.107 мг0.066 мгСелен-0.0003 мг-Фтор0.007 мг-0.002 мгХром0.006 мг — Цінк0.44 мг0.17 мг0 .13 мг залежно від сорту болгарського перцю, калорійність продукту і концентрація в ньому корисних речовин може відрізнятися від представлених значень.
Корисні властивості болгарського перцю
Всі види солодкого перцю корисні для здоров’я:
- При зниженні зору і сильної стомлюваності очей: вітамін A і селен живлять сітківку, покращує роботу слизових оболонок ока, підвищує захисні і бар’єрні функції.
- При кровоточивості і запаленнях ясен: продукт зміцнює зуби, знімає запалення, прискорює виведення бактерій і сприяє регенерації ротової порожнини.
- При розладах шлунка, нетравлення і хронічних запорах: клітковина в складі овочу стимулює травлення, покращує травлення і засвоєння їжі.
- При хворобах серцево-судинної системи: велика кількість калію, вітаміни B6 і РР нормалізують кров’яний тиск , зміцнюють судини і покращують роботу серця.
- Для профілактики онкологічних захворювань: бета-каротин і лікопін знижують ризик виникнення новоутворень, а також перешкоджають появі метастаз.
- При діабеті: вітамін E знижує рівень цукру в кр ові, регулює вироблення інсуліну.
- При інфекційних захворюваннях: вітамін C стимулює підвищення імунітету, усуває задишку і кашель, очищає дихальні шляхи і прискорює одужання.
Також солодкі перці необхідно вживати в дитячому і в літньому віці: вони містять безліч необхідних вітамінів і мікроелементів, необхідних як для зростаючого, так і для старіючого організму.
для жінок
Ефективність солодкого перцю для жінок викликана вітамінами і мінералами в складі:
- Вітаміни групи B і вітамін A впливають на зовнішній вигляд: зміцнюють волосся і надають їм блиск, повертають фортеця нігтьовим пластин і зубам, покращують колір обличчя, зменшують зморшки, прибирають запалення і сліди від них.
- Вітаміни A, EC і селен надають антиоксидантний ефект, перешкоджаючи поширенню вільних радикалів і уповільнюючи старіння.
- Вітаміни B6 і C збільшують швидкість метаболізму, перешкоджаючи ожирінню і виникненню цукрового діабету 2 типу.
- Залізо і вітамін С, що поліпшує його засвоєння, запобігають розвитку залізодефіцитної анемії і допомагають швидше від неї позбутися.
- Ликопин і бета-кератин зменшують ризик виникнення онкологічних захворювань молочних залоз, раку шийки матки і яєчників.
- Низька калорійність овоча дозволяє застосовувати його під час дієт.
Жінки можуть вживати болгарський перець не тільки всередину: широко поширені маски для обличчя та волосся на його основі, покликані боротися зі зморшками і запаленнями, поганим кольором обличчя, авітамінозом і випаданням волосся.
Болгарський перець зміцнює нігті
При вагітності і грудному вигодовуванні
Користь болгарського перцю при вагітності та годуванні груддю незаперечна.
Завдяки великій кількості корисних речовин в складі, цей овоч допомагає:
- Покращувати кровообіг і розріджувати кров, надавати профілактику утворення тромбів і варикозу під час вагітності.
- Запобігати виникненню діабету вагітних і анемії.
- Зберігати волосся, нігті і зуби в хорошому стані.
- Позбавлятися від запорів та інших проблем зі стільцем після пологів.
- Боротися зі стресом, тривогою і післяпологову депресію.
Крім того, при грудному вигодовуванні овоч допомагає впоратися з коліками і здуттям у немовляти.
Болгарський перець запобігає появі варикозу під час вагітності
для чоловіків
Користь болгарського перцю для чоловіків обумовлена наступними речовинами:
- Вітамін B9 стимулює ріст волосся, перешкоджаючи облисіння.
- Ликопин і бета-каротин знижують ризик раку простати.
- Вітаміни B6 і C прискорюють обмінні процеси і знижують рівень холестерину, заважаючи виникнення еректильної дисфункції.
- Вітамін Е захищає тестостерон від руйнування інсуліном.
- Цинк виробляє чоловічий статевий гормон і підвищує потенц ію.
Також всі види продукту усувають ламкість судин і не дають розвинутися циркуляторной недостатності — частої причини неповноцінною ерекції.
Болгарський перець знижує рівень холестерину
Способи зберігання перцю болгарського
Сирий болгарський перець корисніше за все, але в такому вигляді він може зберігатися в холодильнику не довше тижня.
Щоб збільшити цей термін, можна використовувати такі способи:
- Поліетиленові пакети: свіжі овочі поміщаються в пакет, який щільно зав’язується і протикається для припливу повітря. Пакет потрібно помістити в темне і прохолодне місце: оптимальна температура від 0 до 2 градусів.
- Замороження: овочі очищаються від ніжки і насіння, ретельно промиваються і сушаться, після чого складаються в поліетиленовий пакет і поміщаються в морозилку. Якщо перці заготовлюються не для фарширування, можна нарізати їх соломкою або кубиками — так вони займуть менше місця.
- Сушка: овочі миються, очищаються від насіння, нарізати на великі чи дрібні шматочки, а після розкладаються на сітці для сушки . Сушити перці можна на сонці, в прочинених духовці або в мікрохвильовій печі.
- Маринування: овочі тримаються в окропі 1 хвилину, після укладаються в літрову банку, до них додаються цукор, лимонна кислота, селера і горошок. Суміш заливається киплячим розсолом і закочується.
Перед заморожуванням наріжте перець маленькими шматочками і покладіть в пакет
Також можна зберегти болгарський перець у вигляді різних заготовок і соусів . Він входить до складу класичних рецептів аджики і лечо, а також в різноманітні «салати на зиму» і асорті з овочів.
Рецепти приготування перцю
Приготування смачних страв з перцем , допоможе наситити організм необхідними вітамінами і корисними речовинами.
Фарширований перець
Для приготування необхідно 5 болгарських перців, 150 г свинини, 100 г рису, 4 зубчики часнику, 1 цибулина і ½ моркви. Також будуть потрібні зелень і помідори черрі для прикраси.
- Рис відварюється до напівготовності. Свинина перетворюється в фарш, змішується з ½ цибулини.
- Готується засмажкою: дрібно нашатковану цибулю, часник і натерта морква змішуються і обсмажуються до готовності.
- У перцю зрізається верхівка, очищаються нутрощі. Після він заповнюється начинкою: фаршем і рисом, перемішані з засмажкою.
- Овочі поміщаються в духовку на 30 хвилин при температурі в 180 градусів.
Фаршировані перці викладаються на тарілку , прикрашаються зеленню і томатами черрі.
Фарширований перець — нескладне і смачна страва
Шопский салат
Для приготування салату потрібно 4 помідори, 2 огірки , 1 цибулина, 1 перець болгарський, 7-8 маслин, 125 г бринзи, лимонний сік, оливкова олія і зелень в якості прикраси. Болгарський перець може використовуватися в маринованому, смаженому або в сирому вигляді, кращий останній варіант.
- Огірки і помідори миються і нарізаються великими кубиками, перці очищаються від насіння і шинкують смужками, цибулю ріжеться соломкою.
- Інгредієнти перемішуються і заливаються соком 1 лимона, після додається трохи оливкового масла і сіль за смаком.
- Маслини ріжуться кільцями і додаються до салату, зверху суміш посипається зеленню: петрушкою і кропом.
Блюдо розкладається по тарілках і посипається зверху крупно натертої бринзою.
Для шопського салату можна використовувати перець в будь-якому вигляді
лечо по-домашньому
Для приготування лечо потрібно 10 болгарських перців, 10 помідорів, 5-6 великих морквин, 2 головки ріпчастої цибулі, сіль, цукор і столовий оцет.
- Морква і болгарські перці шинкують соломкою, ріпчаста цибуля — півкільцями, томати подрібнюються за допомогою м’ясорубки.
- У каструлю наливається склянка рослинного масла, доводиться до кипіння.
- У масло поміщається морква, через 5 хвилин — 1 ст. л. солі, 5 ст. л. цукру і перекручені помідори.
- Через 5 хвилин в каструлю додаються перці, ще через 5 хвилин — ріпчаста цибуля.
- Суміш вариться 1 годину, після доповнюється 1 ст. л. оцту, вариться ще 10 хвилин.
Лечо ретельно перемішується, трохи остуджують і викладається в банку.
Лечо з болгарським перцем
переліку масло для бутербродів
для приготування страви необхідно вершкове масло, болгарський перець будь-якого кольору, приправи і блендер.
- 1 перець миється, очищається від нутрощів і нарізається кубиками, кладеться в блендер.
- Додається 200 г вершкового масла і приправи за смаком: перець, сіль, трави.
- Все змішується до однорідної маси.
Отримане масло вживається з бутербродами і в складі інших страв.
переліку масло можна використовувати для бутербродів
Омлет з помідорами та перцем
Для приготування омлету знадобиться 3 яйця, 100 мл молока, по 10 г шинки, помідорів і червоного болгарського перцю, а також базилік як приправа.
- Сир натираємо на тертці, шинку ріжемо кубиками, помідори і перці моєму, очищаємо і дрібно шин виковуємо.
- Змішуємо молоко і яйця, збиваємо, виливаємо на сковороду і обсмажуємо омлет.
- Як тільки омлет схопиться, перевертаємо його і викладаємо на будь-яку половину начинку.
- Накриваємо начинку другою половиною, злегка обсмажуємо.
Блюдо викладається на тарілку і посипається нашінкованним базиліком.
Омлет з болгарським перцем готується швидко і просто
Шкода і протипоказання
Болгарський перець буде корисний далеко не завжди. При деяких захворюваннях він може принести більше шкоди, ніж користі.
Чи варто відмовитися від цього продукту, якщо у вас діагностовано:
- важка форма ішемічної хвороби.
- порушення серцевого ритму.
- гострі захворювання печінки і нирок.
- геморой і коліт.
- знижений артеріальний тиск.
- епілепсія, підвищена збудливість.
Не їжте болгарський перець, якщо є проблеми з гемороєм
Важливо!
З обережністю цей овоч слід вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: ефірні масла і алкалоїди в складі дратують слизову шлунка, підвищують кислотність і викликають печію. При гастриті гиперацидного типу і виразці шлунка від вживання овоча варто утриматися.
Питання-відповідь
Чи можна їсти насіння болгарського перцю?
Насіння солодкого перцю заборонені до вживання. Вони не мають негативного ефекту, а також легко перетравлюються і виводяться організмом. Видалення насіння під час готування обумовлено не шкодою, а смаковими якостями: вони гірчать і мають терпкий присмак, тому можуть зіпсувати смак страви.
Насіння болгарського перцю мають гіркуватий смак
Який болгарський перець корисніше: червоний або жовтий?
і червоний, і жовтий болгарський перець в рівній мірі корисні для організму людини.
через відмінності в складі вони мають різні показання до вживання:
- Червоний овоч корисніше для дітей і людей, що палять, при проблемах із зором, при онкологічних захворюваннях і імунодефіцит.
- Жовтий овоч ефективніше при захворюваннях серцево-судинної системи і нирок, для зміцнення зубів і кісток, для захисту від вільних радикалів.
Жовтий перець корисно їсти при проблемах із серцем і судинами
Переважно вживати в їжу обидва види перців, щоб отримати максимальну кількість корисних вітамінів, макро- і мікроелементів.
Болгарський перець — поліз ний овоч, багатий вітамінами і мінералами. Його присутність в раціоні допоможе впоратися з безліччю хвороб, поліпшить самопочуття і зовнішній вигляд шкіри і волосся.