Більшість страв середземноморської кухні використовує в своєму складі оливки — відмінні смакові якості дозволяють додавати їх в багато рецепти. Оливу рекомендують вживати і чоловікам, і жінкам завдяки її лікувальним властивостям.
Оливки містять безліч корисних елементів
Де ростуть оливки
Олива європейська, плодами якого є оливки — теплолюбна рослина, яка росте в південних країнах. Найчастіше воно зустрічається в середземноморських державах: Греції та Туреччини, Ізраїлі, Італії та Іспанії. Іспанія — головний постачальник оливок на світовому ринку, що не поступається першості вже довгі роки.
Крім основного ареалу проживання, оливкові дерева вирощують в Іраку та Ірані, Туркменії, Індії, в Перу і Мексиці. У радянські часи оливу європейську ростили на узбережжі Чорного Моря і в Криму, а також в Абхазії, Грузії та Азербайджані.
Оливки — це фрукт, овоч або ягода?
Оливки нерідко зараховують до ягодам і фруктам: це маленький насіннєвий плід, що нагадує ягоди вишні або сливу. З точки зору ботаніки вони відносяться до групи Костянок: це плоди, які мають лише одну кісточку і не вважаються ягодами.
Оливки відносяться до групи Костянок
Оливки схожі на ягоди розмірами, на фрукти — будовою, на овочі — смаковими якостями. Але при цьому, вони не відносяться ні до однієї з цих груп: плоди оливи виділені в окреме сімейство «Маслинові». Рід цієї рослини — «Маслина», а вид — «Олива європейська».
Чому маслини чорні, а оливки зелені?
Оливки і маслини — це плоди одного дерева, яке називається «Олива європейська». Різниця між ними полягає в ступені зрілості: зелений окрас свідчить про недозрілості, а темний — про повної стиглості плоду.
Маслини, в країнах Європи відомі як «чорні оливки», на ділі не чорного кольору: їх насичений темний відтінок ближче до фіолетовим або коричневим тонам. Одна сторона маслин часто темніша за іншу, також у них не видаляється кісточка.
Оливки й маслини ростуть на одному дереві
У продажу частіше можна зустріти маслини однорідного синяво-чорного кольору без кісточок. Такий відтінок отримують штучним шляхом, додаючи в недостиглі зелені оливки хімічні консерванти. Після такої обробки в псевдомаслінах не залишається корисних властивостей.
Хімічний склад оливок і БЖУ
Корисний вплив плодів оливи на організм обумовлена компонентами в їх складі.
Таблиця зі складом чорних і зелених плодів, яка враховує калорійність, БЖУ, кількість вітамінів, мінералів і жирних кислот.
Зелені оливки Чорні оливки (маслини) Калорійность145 ккал115 ккалБелкі1 г0.84 гЖіри15.3 г10.68 гУглеводи3.8 г6.26 гКлетчатка3.3 г3.2 г Вітаміни Вітамін А0.019 мг0.02 мгБета-каротін0.231 мг0.237 мгБета-кріптоксантін0 .009 мг0.009 мгЛютеін + Зеаксантін0.51 мг0.51 мгВітамін В10.021 мг0.003 мгВітамін В20.007 мгВітамін В414.2 мг10.3 мгВітамін В50.023 мг0.015 мгВітамін В60.031 мг0.012 мгВітамін В90. 003 мгВітамін C-1.5 мгВітамін Е3.81 мг1.65 мгВітамін К0.001 мг0.001 мгВітамін РР0.237 мг0.037 мг Мінерали Калій42 мг9 мгКальцій52 мг94 мгМагній11 МГ4 мгНатрій1566 мг735 мгФосфор4 мг3 мгЖеле зо0.49 мг3.32 мгМарганец-0.02 мгМедь0.12 мг0.25 мгСелен0.001 мг0.001 мгЦінк0.04 мг0.22 мг Жирні кислоти Омега 3 жирні кіслоти0.092 г0.065 гОмега 6 жирні кіслоти1 .215 г0.847 гПальмітіновая1.691 г1.179 гСтеаріновая0.3380.236 гПальмітолеіновая0.123 г0.086 гОлеіновая11.144 г7.77 гГадолеіновая0.146 г0.032 гЛінолевая1.215 г0.847 гЛіноленовая0.092 г0.064 г Хімічний склад залежить від конкретного сорту плодів і від способу їх обробки. Консервовані, мариновані і солоні оливки містять менше корисних речовин, ніж свіжі.
Корисні властивості оливок
Користь плодів оливи для організму людини неоціненна.
Завдяки складу, насиченому жирними кислотами, вітамінами і мінералами, вони незамінні при багатьох хворобах:
- При атеросклерозі: вітамін РР і клітковина регулюють кількість холестерину в крові, допомагаючи справитися з його надлишком.
- При серцево-судинних недугах: високий вміст калію, вітамінів B6 і РР знижує артеріальний тиск, зміцнює судинні стінки.
- При порушенні обміну речовин: у складі мало цукру, багато жирних кислот, а також вітаміни B6, C і E, що знижують рівень цукру в крові і прискорюють метаболізм.
- При розладах нервової системи: нормалізують мозковий кровообіг і надають легкий седативний ефект, покращують роботу центральної нервової системи і ПНС.
- При анемії: у складі чорних плодів багато заліза і вітаміну C, що поліпшує його засвоєння і підвищує рівень гемоглобіну в крові.
- При артритах, артрозах, остеохондрозі і подагрі: фосфор і кальцій у складі зміцнюють кістки і суглоби.
- При проблемах з травленням: клітковина покращує травлення і засвоєння їжі, допомагає при запорах і інших розладах шлунково-кишкового тракту.
- при схудненні: низька калорійність продукту, а також вітаміни B6 і C в його складі, що регулюють обмін речовин, дозволяють швидко позбавитися від зайвої ваги.
- при інфекційних захворюваннях: вітаміни C і E підвищують активність імунної системи, надаючи профілактичне і лікувальну дію при простудних захворюваннях.
Також оливки дуже корисні для дітей і підлітків: жирні кислоти роблять благотворний вплив на організм, що росте.
для чоловіків
Користь оливок для чоловіків полягає в наступних ефектах:
- Вітамін Е покращує кровообіг і якість сперми, а також перешкоджає руйнуванню тестостерону інсуліном.
- Жирні кислоти очищають судини, покращують приплив крові до всіх частин тіла — в тому числі і до статевих органів.
- Вітамін B9 запобігає раннє облисіння і стимулює ріст нового волосся.
- Вітамін B6 зміцнює стінки судин, усуваючи циркуляторную недостатність.
- Цинк підвищує рівень тестостерону в крові.
Щоб досягти найкращого ефекту при боротьбі з еректильною дисфункцією, чоловікам варто вживати по 10-15 плодів у день.
Оливки очищають кровоносні судини
для жінок
Користь плодів оливи для жіночого здоров’я обумовлена наступним:
- Вітаміни C, Е і селен перешкоджає поширенню вільних радикалів, уповільнюючи старіння і знижуючи ризик розвитку онкологічних захворювань.
- Вітаміни A і B покращують стан волосся і шкіри: приховують зморшки і запалення, зміцнюють волосся, прискорюють їх зростання і надають їм блиск.
- Кальцій і фосфор зміцнюють нігтьові пластини і зуби.
- Мононенасичені жири, вітаміни A і E сприяють фертильності і підвищена шают шанси зачаття дитини.
- Вітамін B6 розріджує кров і зміцнює судини, робить профілактику варикозу і тромбозу при вагітності.
- Низька калорійність дозволяє вживати плід на дієті.
Оливки для жінок корисні не тільки при прийомі всередину: плоди і масло з них можна використовувати зовнішньо у складі домашніх масок для обличчя, волосся і тіла.
Оливки запобігають появі тромбозу
Користь різних форм
Незалежно від того, в якій формі продаються оливки, вони надають корисну дію на організм.
у кожного способу зберігання є свої переваги:
- Свіжі оливки: містять в собі максимальну кількість корисних речовин, але непридатні до їжі. Свіжі плоди сильно гірчать, мають в’яжучий властивість.
- Сушені: готуються шляхом висушування на сонці. На відміну від маринованих і солоних плодів, не містять в собі солі і потенційно шкідливих консервантів, і зберігають найбільшу кількість вітамінів і мінералів.
- Мариновані: менш корисні, ніж свіжі або в’ялені плоди, але при правильній техніці приготування зберігають більшу частину корисних властивостей. Консервовані і солоні плоди довше зберігаються, приємніше на смак і часто містять корисні спеції.
- Оливкова олія: вживається всередину як самостійно, так і в складі різних страв. Також застосовується в масках для обличчя та волосся, кремах і скрабах, для протирання і очищення шкіри, в складі очищувальних клізм.
- Листя оливи: використовуються в кулінарії в якості приправи, також заварюються в вигляді чаю. Знімають напругу і тривогу, надають профілактику серцево-судинних захворювань, тонізують і зміцнюють імунітет.
Чай з листя оливи корисний для серцево-судинної системи
Способи застосування
Плоди оливи — найпоширеніший інгредієнт середземноморської кухні, зустрічається майже в кожному її рецепті. Їх застосування необмежено: оливки використовуються в рецептах піци, пасти і фокаччо, у багатьох салатах і супах, в складі песто і різноманітних м’ясних і рибних страв, смажених або запечених духовий печі.
Плоди оливи часто застосовуються в якості декоративного елемента для гарячих страв — вони виглядають естетично і не перебивають смак страви. Також ними прикрашають алкогольні коктейлі: якщо закушувати алкоголь оливками, вони почнуть протистояти токсинів і зменшать похмільний синдром.
Оливки протистоять алкогольним токсинів
Ще одне застосування оливок — це використання в якості закуски. Вони можуть бути присутніми у складі канапе або вживатися самостійно: в консервованому, в’ялена або солоному вигляді. Припустимо з’їдати 7-10 плодів в день.
Шкода оливок
Чорні оливки в банку можуть нашкодити організму. Якщо це не справжні маслини, а штучно забарвлені плоди, вони містять в своєму складі шкідливі добавки. Це каустична сода, в розчині яких оливки тримаються тиждень, і глютонат заліза, що надає почорнілим псевдомаслінам стабільний забарвлення.
Важливо!
Обидві ці добавки здатні викликати алергію у споживача, крім того, після тривалої обробки ними корисні властивості оливок зникають. Якщо в складі баночного продукту присутня добавка Е579, стабілізуюча колір, не слід його купувати.
Також організму може заподіяти шкоду надмірно солоний розсіл, в якому зберігаються.
Протипоказання
через жовчогінний властивості оливки можна вживати:
- при панкреатиті.
- при холециститі.
- при загостренні жовчнокам’яної хвороби.
Також оливки консервовані, містять в собі велику кількість солі, не можна їсти при гіперацидному гастриті, дітям до 3-х років і жінкам при грудному вигодовуванні.
Не можна вживати оливки, якщо є камені в жовчних протоках
Питання-відповідь
Які оливки корисніше — зелені або чорні?
Чорні оливки, або маслини, містять в собі вітамін C і марганець, відсутні в зелених плодах. Також маслини менш калорійні, і в них більше міді, цинку, кальцію і вітаміну A. В іншому зелені оливки перевершують чорні плоди: вони містять більше вітамінів, макро- і мікроелементів, різних жирних кислот.
переважно є обидва види плодів оливи: так організм отримає найбільшу кількість корисних елементів.
Маслини містять багато корисних елементів, але в оливках їх все ж більше
Чому хочеться оливок?
Тяга до певних продуктів може виникати через хвороби і брак корисних речовин. Бажання з’їсти оливки з’являється в результаті нестачі солей натрію в організмі.
Також це може свідчити про розлад функцій щитовидної залози.
Сильне бажання з’їсти оливок може свідчити про розладах в роботі щитовидної залози
чи можна їсти оливки з кісточками?
Кісточки оливок вважаються дуже корисним продуктом: вони містять в собі нітрохи не менше корисних речовин, ніж сам плід. Через великого розміру їх незручно ковтати, і вони погано перетравлюються, тому найчастіше кісточки вживаються всередину після подрібнення блендером або кавомолки.
Кісточки оливок багаті на корисні елементи
Чорні та зелені оливки — корисні плоди, які надають сприятливий вплив на організм. Вони позитивне впливають його роботу, мають відмінний смак і чудово вписуються в безліч страв.