Бальзаміко, або бальзамічний оцет — витончена і вишукана приправа, традиційно застосовується в середземноморських стравах. Крім смакових якостей, вона відрізняється профілактичними і лікувальними властивостями. Застосування бальзамічного оцту в кулінарії, косметології та медицині з користю для здоров’я.
Бальзамічний оцет застосовується в кулінарії і лікуванні хвороб
Бальзамічний укус — що це таке?
Бальзамічний оцет — приправа родом з італійської провінції Модена. Вона має насичений фруктовий аромат і солодкий смак з вираженою кислинкою. Існує 2 види бальзамико з різним відтінком: класичний темно-коричневий і білий, м’якого золотистого кольору.
Темний і світлий бальзамічний оцет
Бальзамічний оцет готується методом випарювання з виноградного сусла — так називають свіжий неосвітлений сік. Для приготування використовують солодкі білі сорти винограду. Після випарювання продукт настоюється протягом декількох років: класичний в дерев’яних бочках, а білий — в сталевих.
Склад бальзамічного оцту
Таблиця зі складом класичного і білого бальзамних оцтів. Вона розглядає калорійність, співвідношення БЖУ, а також зміст макро- і мікроелементів на 100 грам готового продукту.
Класичний Білий Калорійность88 ккал85 ккалБелкі0.49 г0.51 гЖіри0 г0 гУглеводи17.03 г16.82 гМоно- і дісахаріди15 г14.7 г Мінерали Калій112 мг107 мгКальцій27 мг22 мгМагній12 мг11 мгНатрій23 мг21 мгФосфор19 мг19 мгЖелезо0.72 мг0.46 мгМарганец0.131 мг0.087 мгМедь0.026 мг0.011 мгЦінк0.008 мг0.007 мг
Таблиця є стандартним прикладом. Калорійність, співвідношення БЖУ і кількість корисних елементом в складі залежать від сорту винограду, місця приготування, технології і часу витримки конкретного оцту.
Користь бальзамика
Користь бальзамічного оцту зумовлена його багатим мінеральним складом:
- Калій зміцнює стінки судин, знімає набряки, покращує кровопостачання мозку і внутрішніх органів, нормалізує серцевий ритм, усуває гіпоксію головного мозку.
- Кальцій впливає на міцність кісток, нігтів і зубів, покращує згортання крові, прискорює метаболізм, має протизапальну і антиалергічну дію.
- Магній попереджає жовчокам’яна хвороба і відкладення кальцію, допомагає при захворюваннях серцево-судинної і ендокринної системи, виводить токсини і постачає мозок киснем.
- Натрій має судинорозширювальну дію, позбавляє від запаморочення, слабкість і головний біль, нормалізує роботу нервової системи.
- Фосфор укре пляет кістки і зуби, поліпшує мозковий кровообіг, нормалізує пам’ять і стан нервової системи. Покращує обмін речовин, що корисно для схуднення.
- Залізо утворює гемоглобін в крові, впливає на імунітет і на гормони щитовидної залози, покращує кровопостачання внутрішніх органів і мозку.
- Марганець регулює рівень глюкози в крові, допомагає при цукровому діабеті, холециститі, ожирінні і погіршенні мозкового кровообігу. Дозволяє швидше відновлюватися після травм і операцій, надає омолоджуючу дію.
- Мідь перетворює залізо в гемоглобін, а також впливає на синтез багатьох гормонів. Утворює колаген та еластин, що поліпшують стан шкіри, нігтів і волосся.
- Цинк запобігає появі діабету і епілепсії, зміцнює кісткову тканину, запобігає артрит і ревматизм, підвищує кількість кисню в мозку. Також впливає на зовнішній вигляд волосся і шкіри.
Крім вживання в їжу, бальзамик часто використовується місцево: антисептичні та протизапальні властивості корисні при ранах і саднах, а омолоджуючий ефект застосовується в косметології.
бальзамічний оцет корисний для кісток
Як вибрати бальзамічний оцет?
Щоб бальзамічний оцет прекрасно доповнював смак страв і був корисний для організму, слід уважно поставитися до його вибору.
Для покупки правильного бальзамико використовуйте наступні поради:
- Не купуйте продукт за низькою ціною: якісний витриманий оцет не може коштувати дешево, а придбання підробки може нашкодити вашому здоров’ю.
- Перевірте консистенцію: вона повинна бути густою і в’язкою.
- Розгляньте відтінок. Класичний бальзамико повинен мати насичений темний колір, а білий — золотисто-жовтий відтінок.
- Ознайомтеся з етикеткою: уникайте барвників, консервантів і антиоксидантів в складі. Кислотність не повинна перевищувати 6%.
- Зверніть увагу на витримку: хороший продукт витримується не менше трьох років. Оптимальний варіант — 5-річні АВМ або ABRE, кращий — оцет з 12-річною витримкою.
- При виборі традиційного італійського оцту зверніть увагу на сертифікацію: вона відзначається написом «Certified organic by ICEA» і жовто-синьої емблемою на упаковці. Зовнішній вигляд емблеми ви можете подивитися на фото:
Сертифікат Certified organic by ICEA
В країнах СНД можна зустріти бальзамічний оцет з домішкою винного: приготування за такою технології дозволяє економити час, що впливає на цінник. На смак він майже не відрізняється від класичного, але корисними властивостями не володіє.
Приготування бальзамика в домашніх умовах
Для приготування бальзамика своїми руками необхідно 500 мл 9% білого винного оцту, 400 г свіжих ягід вишні, цукор, кориця і лимон.
- Видаліть з вишень кісточки, розімніть їх до кашоподібного стану.
- Додайте до ягід 1 ст. л. цукру, 0.5 ч. л. кориці, лимонний сік і трохи цедри.
- Залийте суміш оцтом, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 15-20 хвилин.
- Дайте суміші охолонути, а після перелийте в попередньо простерилізованих скляну тару. Закрийте кришкою і приберіть в холодильник на 2-4 дня.
- Процідіть отриману суміш, перелийте в нову пляшку. Оцет готовий до вживання.
Заготівлю для бальзамічного оцту потрібно варити не менше 20 хвилин
Смакові якості продукту, приготованого за цим рецептом, дуже схожі на класичний бальзамико. Він може замінити екзотичну приправу в домашніх умовах, надаючи стравам настільки ж вишуканий смак.
Застосування і рецепти
Бальзаміко потрібен практично в кожному середземноморському блюді. Його додають у салати, до м’яса і риби, до страв з курки і морепродуктів, в десерти, заправки і соуси. Також він застосовується для лікування і в процедурах по догляду за шкірою і волоссям.
Заправка для салату
Для приготування заправки знадобиться 45 мл бальзамика, 200 мл оливкової олії, орегано, розмарин і чебрець, сіль і перець за смаком.
- Налийте бальзамик в попередньо приготовану скляну тару.
- Додайте оливкове масло, ретельно перемішайте.
- Якщо трави свіжі , їх потрібно помити і дрібно нашаткувати.
- Додайте до суміші бальзамика і оливкового масла трави, сіль і перець за смаком. Ретельно перемішайте, накрийте і приберіть в холодильник.
Бальзамічний оцет і оливкове масло хороша заправка для салату
Для розкриття смаку цей соус повинен постояти в холодильнику кілька годин. Подається до салатів зі свіжих овочів або до гарячих страв.
Салат з руколою
Для приготування страви знадобиться 5 мл білого бальзамика, 60 мл оливкової олії, 200 г руколи, 70 г будь-якого твердого сиру і 50 г горіхів.
- Приготуйте заправку: змішайте бальзамик і оливкове масло, додайте сіль і перець.
- Промийте рукколу, дайте їй висохнути, укладіть в тарілку для приготування салату.
- Натріть сир, посипте їм зелень , ретельно перемішайте і влийте заправку.
- Обсмажте горіхи без використання масла, змішайте їх з рештою салатом.
Цей салат може застосовуватися в якості доповнення до інших страв або самостійне блюдо.
Бальзамічний оцет добре підходить для заправки салату з руколою
Салат з креветками
для приготування знадобиться 400 г великих креветок, 400 г томатів черрі, 50 г пармезану, пучок руколи, по 15 мл бальзамика і оливкового масла, сіль і перець за смаком.
- Очистіть креветки, посоліть і поперчіть їх, обсмажте напопередньо розігрітій сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Помийте помідори і поріжте їх навпіл, якщо плоди досить дрібні. Якщо великі — розрізати на 4 частини.
- Натріть сир пластинами: за допомогою спеціальної терки для сиру, Овочечистка або вручну.
- Змішайте сіль, перець, оливкова олія і бальзамик, збийте і перемішайте до однорідного стану.
- Промокніть креветки серветками, щоб прибрати зайвий жир, викладіть в салатник разом з іншими інгредієнтами, залийте заправкою і перемішайте.
Салат з креветками і бальзамічним оцтом містить мало калорій
Салат підходить для дієтичного харчування: незважаючи на обсмажування креветок, він містить в собі мало калорій і дуже корисний для організму. Можна зробити це блюдо менш калорійним: для цього не смажте, а варіть креветки.
Тушкована курка в кисло-солодкому соусі
Для приготування страви необхідно 0.5 кг курячих грудок, 3-4 помідора, 1 велика цибулина, 30 мл оливкової олії, 5 мл бальзамика, по 2 г сушених базиліка, орегано, чебрецю і розмарину.
- Промийте курку, приберіть зайву вологу серветками або паперовим рушником. Поперчіть і посоліть, м’яко вбиваючи приправи в м’ясо.
- Помийте цибулю і помідори, почистіть часник і цибулю. Наріжте цибулину кільцями, а томати — невеликими шматочками.
- Розігрійте сковороду, обсмажити часник і цибулю, додайте філе. Смажте 5-7 хвилин.
- Додайте помідори, бальзамик і сушені трави. Гасіть 25-30 хвилин.
Курка в кисло-солодкому соусі смачне дієтичне блюдо
Тушкована курка — ситне, смачне і низькокалорійне блюдо. Воно може використовуватися в правильному харчуванні і в нестрогих дієтах, спрямованих на повільне схуднення.
Свинина в бальзамічний маринаді
Для приготування необхідно 600 г свинячої корейки, 60 мл оливкової олії, 15 мл бальзамика, 3-4 зубчики часнику, сіль і чорний перець за смаком.
- М’ясо промити, прибрати зайву вологу. Нарізати в формі ескалоп.
- Змішати оливкову олію, бальзамик, сіль і перець. Очистити часник, дрібно нашаткувати і додати до суміші.
- Покласти м’ясо в маринад, якщо він повністю не накриває ескалоп, долити трохи води. Тримати в холодильнику не менше 2-3 годин, а краще — всю ніч.
- Розігріти духовку на 200 градусах, викласти м’ясо на деко, запікати протягом півгодини.
Свинина подається до столу з запеченим або відварною картоплею, можна приготувати пюре.
Компрес для знезараження ран
для приготування компресу на рану або опік знадобиться 15 мл бальзамика, 30 мл оливкової, касторової або лляної олії.
- Змішайте бальзамик з маслом, нанесіть на марлю.
- Прикладіть до області ураження, накрийте зверху ватою.
- Зафіксуйте, тримайте протягом 4-6 годин. Після замініть на новий.
Компрес вбиває бактерії в рані, запобігає виникненню абсцесу, прискорює відновлення шкірних покривів.
Бальзамічний оцет знезаражує рани
полоскання горла оцтом
Щоб приготувати водний розчин для полоскання горла, знадобиться 15 мл бальзамика, 5 мл меду і 200 мл кип’яченої води.
- Підігрійте воду до кімнатної температури, додайте бальзамик.
- Розігрійте мед до рідкої консистенції, додайте до суміші.
- Перемішайте, прополощіть горло.
бальзамічний оцтом можна полоскати горло
полоскати горло водним розчином оцту потрібно кожну годину. Цей спосіб допомагає при бактеріальних захворюваннях дихальних шляхів.
Оцетовий пілінг для шкіри обличчя
Щоб приготувати пілінг для обличчя, вам знадобиться марля або чиста тканинна маска для шкіри, 10 -15 мл бальзамічного оцту.
- Складіть марлю в кілька шарів, проріжте в ній отвори для очей і губ.
- Змочіть марлю або маску в бальзаміко, накладіть на обличчя на 10 -15 хвилин.
- Зніміть компрес і не вмивайтеся протягом 1 години, даючи залишкам оцту вбратися в шкіру.
- Протріть обличчя серветкою, губкою або спеціальною щіточкою для вмивання, щоб вивести бруд і токсини з шкіри.
Після пілінгу слід протерти обличчя льодом або вмитися прохолодною водою, його можна робити не частіше 1 разу на місяць.
Бальзаміко добре очищає шкіру
Глибоко зволожуючий крем для рук
для приготування знадобиться 15 мл бальзамічного оцту і будь-який зволожуючий крем в баночці об’ємом 50 мл. Баночка повинна бути повною!
- Додайте бальзамик в баночку з кремом, перемішайте.
- Приберіть крем в холодну темне місце, потримайте 12-18 годин.
- Застосовуйте вранці та ввечері на шкірі рук.
Цей рецепт допоможе швидко позбутися від сухості шкіри, тріщин і лущення на руках.
крем з бальзамічним оцтом володіє зволожуючим ефектом
ополіскування волосся оцтом
Оцтове ополіскування волосся допомагає боротися з випаданням, позбавляє від лупи, прискорює ріст волосся і додає їм доглянутий, здоровий вигляд . Для приготування знадобиться 500 мл води і 15-60 мл бальзамічного оцту, в залежності від типу волосся.
- Змішайте бальзамик з водою: 15-20 мл для сухого волосся, 30-40 мл для нормальних, 50-60 мл — для жирного волосся і шкіри голови.
- У кінці миття обполосніть волосся: нахиліть голову вниз і лийте на голову розчин, даючи йому стікати по волоссю.
- Ввітріть розчин, залишився на коренях, в шкіру голови — це зміцнить волосяні цибулини і прискорить ріст волосся.
Ефект від ополіскування волосся бальзамико
Ефект помітний після 1 процедури. Обполіскуйте волосся 1 раз в тиждень, якщо у вас жирне волосся, і не частіше одного разу в 2 тижні, якщо ви володарка сухого волосся.
Можлива шкода для організму
Якщо використовувати бальзамічний оцет у великих кількостях, він може завдати шкоди організму. Це пов’язано з високою кислотністю приправи, тому для людей, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, часте вживання небажано.
Також може виникнути індивідуальна непереносимість бальзамика: вона проявляється нудотою і блювотою, діареєю, бурлінням і підвищеним газоутворенням, а також висипом і почервоніння шкіри. Така реакція спостерігається дуже рідко.
В окремих випадках бальзамічний оцет може викликати нудоту
При використанні дешевого оцту з використанням консервантів, загусників і барвників можуть виникнути і інші побічні ефекти. Тому від покупки неякісного продукту варто відмовитися.
Протипоказання
Не дивлячись на всі корисні властивості, бальзамик не варто вживати:
- при гіперацидному гастриті.
- при підвищеній кислотності шлунка.
- при індивідуальній непереносимості.
Важливо!
З обережністю використовувати вагітним і годуючим жінкам: вплив спеції на плід і немовля не вивчалось, тому краще перестрахуватися.
Не можна вживати бальзамико при гастриті
чим відрізняється винний оцет від бальзамічного?
і винний, і бальзамічний оцет виготовляються з винограду. Вони розрізняються між собою способами приготування.
Винний оцет виготовляється методом бродіння
Винний оцет отримують з вина методом бродіння, в той час як бальзамічний оцет готується з солодких сортів білого винограду за допомогою випарювання і багаторічного настоювання в спеціальних дерев’яних або сталевих бочках.
Час приготування, а також рясне випаровування бальзамічного оцту обумовлюють різницю в ціні між цими продуктами.
Відгуки
Laguerre
«Використовую бальзамик в готуванні вже протягом декількох років. Не відразу навчилася вибирати якісний продукт: раніше брала що подешевше, в результаті і смак не виходив ідеальним. Соус ідеально поєднується з м’ясом і дорогим вином ».
Alenushka
« Захворіла ідеєю купити бальзамічний оцет, коли спробувала блюдо з ним в ресторані. Такий смачної риби я ще не їла ніколи! У мені довго боролися гурман і «жаба», поки не натрапила на рецепт в інтернеті. Зробила соус сама, всі домашні задоволені смаком! »
Dimitris
« Я працюю кухарем довгі роки, спеціалізуюся на середземноморській кухні. Бальзаміко в нашому ресторані — це дешевий соус з винного оцту з добавками, за смаком і запахом майже не відрізняється від оригіналу. Відвідувачі їдять і задоволені, але мені як фахівцеві ясно, що це зовсім не те … »
Бальзамічний оцет — ароматна приправа, що входить в багато рецепти кулінарії і народної медицини. Його застосування корисно при захворюваннях ендокринної та серцево-судинної систем, запальних процесах і вікові зміни.