Як приготувати глінтвейн. Яке вино і які спеції підходять для глінтвейну. Рецепти алкогольного і
Зміст
- Корисні властивості глінтвейну
- Як правильно зварити глінтвейн
- Набір для глінтвейну
- Як вибрати вино для глінтвейну
- Необхідні приправи
- Як пити глінтвейн
- Способи приготування (рецепти)
- Класичний варіант
- глінтвейн з апельсином
- Безалкогольний глінтвейн
- глінтвейн з червоного вина
- глінтвейн з білого вина
- глінтвейн з яблуками
- Рецепт глінтвейну з корицею
- глінтвейн з медом
- Як приготувати глінтвейн від застуди
- Як готувати глінтвейн в мультиварці
- Новорічний рецепт глінтвейну
- глінтвейн з медом і імбиром
- Кавовий глінтвейн з коньяком
- Як зварити глінтвейн на багатті
- Висновок
Корисні властивості глінтвейну
- червоне вино, на основі якого готують глінтвейн, має антиоксидантну дію, очищає і зміцнює судини, виводить холестерин, знижує ймовірність тромбоутворення.
- цитрусові, додані в вино, служать джерел вітамінів (зокрема, так необхідного восени і взимку вітаміну С), мінеральних речовин, фруктових кислот. Вони зміцнюють імунітет, сприятливо впливають на стан нервової системи, покращують травлення.
- набір спецій стимулює кровотворення і покращує кровообіг.
Согревающий і тонізуючий напій допомагає запобігти застуді, піднімає настрій.
Як правильно зварити глінтвейн
Головне, запам’ятати кілька секретів:
- Важливу роль в приготуванні грають приправи. До їх вибору потрібно підходити відповідально. У наш час не становить проблеми купити корицю — в паличках, мускатний горіх — цільним. Незважаючи на те, що спецій потрібно зовсім трошки, ефект буде непорівнянний з додаванням спецій мелених. Тим більше, що корицю в порошку дуже складно відфільтрувати і вона неприємно скрипить на зубах.
- Винна і фруктова складові готуються окремо, в різному посуді. Це дуже важливий момент, про який далеко не всім відомо. Фрукти, якщо вони недостатньо соковиті, можна залити водою і проварити з цукром. Після чого з’єднати сироп і гаряче вино.
- Вино не можна кип’ятити, його навіть нагрівати надмірно не рекомендується. Як тільки над його поверхнею почне куриться прозора серпанок, вогонь потрібно відключити.
- Готовий глінтвейн перед подачею потрібно відфільтрувати. Зробити це можна за допомогою сита для чаю або друшляк з дрібними отворами. В крайньому випадку, допоможе марля, складена в кілька шарів. Мелені спеції фільтруються погано, але якщо напій трохи постоїть — осідають на дно, після чого потрібно акуратно злити рідину. Важливо не допустити глінтвейну охолонути, важливо не перетримати його зі спеціями, оскільки він стане гірчити.
- Подають глінтвейн у високих гуртках, домашніх, затишних. Тонкостінні келихи від гарячого напою можуть лопнути.
Набір для глінтвейну
Щоб приготувати глінтвейн вдома, можна купити вже готовий набір, в якому є всі необхідні спеції. Вони упаковані в пакетики і зберігають свій смак і аромат довгий час.
Суміш отдозірованние і розрахована на певну кількість порцій. Втім, відштовхуючись від готового набору можна фантазувати, доповнювати рецепт своїми інгредієнтами.
Як вибрати вино для глінтвейну
Як правило, використовується вино дво-трирічної витримки, напівсухе або сухе.
Фортеця вина — 7-12%, оскільки слабоалкогольні при нагріванні втратять останні градуси і перетворяться в компот.
Десертні вина надмірно міцні і дуже солодкі, при нагріванні і додаванні фруктів, спецій вони набувають нудотний смак і залишають після себе головний біль.
Не варто вибирати для глінтвейну дорогі вина, вони прекрасні самі по собі. Краще рішення — середня за ціною лінійка вин.
Незважаючи на те, що класичний рецепт базується на червоних винах, при бажанні глінтвейн можна зварити з білого вина — Шардоне, Аліготе, Совіньон. Білі вина нагрівають до 50ºС і замість апельсина кладуть лимонні дольки.
Крім того, сучасна індустрія пропонує вина без вмісту алкоголю, з яких можна варити безалкогольний глінтвейн.
Необхідні приправи
Цукор додається до смаку, зловживати ним не варто. При бажанні його легко можна замінити медом, при цьому смак глінтвейну тільки виграє.
Гвоздика надає терпкість і той самий аромат, яким славиться глінтвейн. Кориця робить смак вина м’якше, надає солодкість і ніжний аромат випічки.
Доповнити набір можна, додавши, наприклад:
- бадьян (він же — аніс), зірочки якого зроблять смак насиченим, злегка гіркуватим і додадуть аромат східних солодощів.
- кардамон надає легку гірчинку і гостроту.
- імбир додає різкуваті нотки.
- перець (чорний, запашний, білий , червоний) додає контраст, робить глінтвейн пекучим, ще більш зігріваючим.
- шафран додає різкість і гіркоту, його додають зовсім небагато і поєднують тільки з основними приправами.
- мускатний горіх додає пряний терпкий смак, об’єднуючи і підкреслюючи інші відтінки.
- ваніль, в певній концентрації, робить глінтвейн солодким, але якщо переборщити, то вино стане гірким.
- тим, хто любить глінтвейн з кислинкою, в вино можна додати ягоди барбарису.
Як пити глінтвейн
Глінтвейн п’ють маленькими ковтками, насолоджуючись смаком і ароматом.
Способи приготування (рецепти)
Класичний варіант
- Пляшку червоного вина вилити в емальовану каструлю і поставити на повільний вогонь.
- В іншу каструлю налити 100 мл води (або 50 мл води змішати з 50 мл апельсинового соку), всипати 4 ст. л. цукру, покласти нарізану кружальцями апельсин з шкіркою. Поставити на вогонь.
- Коли вино нагріється, покласти в нього паличку кориці, 5 бутончиків гвоздики. Як тільки над поверхнею каструлі з’явиться серпанок, вогонь відключити.
- Апельсин проварити 5 хвилин, з’єднати вино з сиропом. Накрити кришкою і залишити на 5-7 хвилин.
- Процідити напій і розлити по чашках.
Глінтвейн з апельсином
- У глибоку емальований посуд вилити червоне вино і поставити його грітися на повільному вогні.
- Вимити апельсин, зняти з нього шкірку. Увіткнути в шкірку 4 бутончики гвоздики, покласти в глибоку миску. Налити води, щоб вона покрила апельсинову шкірку, додати 1 ст. л. меду. Поставити на вогонь, проварити 10 хвилин.
- У вино покласти корицю, товчений мускатний горіх, щіпку ванілі, перемішати і нагріти.
- Процідити сироп, налити його в вино, настояти 5-10 хвилин (краще всього — в термосі), процідити і розлити по чашках. Прикрасити часточкою апельсина.
Безалкогольний глінтвейн
Компроміс між повноцінним глінтвейном і гарячим компотом — безалкогольний глінтвейн. Його можна готувати з безалкогольного вина або натурального виноградного соку (так вийде значно дешевше, але нітрохи не гірше).
- Налити в емальовану каструльку 100 мл води. Покласти в неї паличку кориці (поламати на частини), 2 стручки кардамону, ½ ч. Л. натертого кореня імбиру, 5 бутончиків гвоздики, 2 горошини чорного перцю. Апельсин добре вимити, зняти цедру, половину покласти зі спеціями.
- Закип’ятити воду зі спеціями, проварити на маленькому вогні 3-5 хвилин.
- Видавити сік половини апельсина. Влити 1 л соку.
- Порізати кубиками яблуко, другу половину апельсина — кружальцями, покласти в каструлю. Нагріти (не доводити до кипіння). Вимкнути, додати 2 ч. Л. меду, залишити на 5 хвилин настоятися.
Глінтвейн з червоного вина
- В емальовану каструлю покласти спеції: 6 бутончиків гвоздики, паличку кориці, 2-3 зірочки бадьяна, по одній щіпці меленого мускатного горіха і сушеного меленого імбиру. Залити спеції 100 мл виноградного соку.
- Поставити каструлю на вогонь, коли сік нагріється майже до кипіння, вогонь зменшити і варити 3-5 хвилин.
- Зняти з вогню, накрити кришкою, залишити на 10 хвилин, щоб сік настоявся на спеціях.
- Вимити апельсин, нарізати його гуртками (з шкіркою).
- Вилити в каструлю 1 л червоного вина, додати 1 ст. л. меду, покласти апельсини і нагріти. Перемішати, залишити на 5-10 хвилин під кришкою, після чого процідити.
Глінтвейн з білого вина
- У каструлю налити 150 мл води, покласти паличку кориці і 3 бутончики гвоздики. Довести до кипіння, варити 2 хвилини.
- Остудити відвар і процідити.
- Додати пляшку білого сухого вина, 1 ст. л. меду, нарізаний тонкими скибочками лимон (з шкіркою).
- Підігріти і розлити по чашках.
Глінтвейн з яблуками
- У каструлю скласти спеції: дрібку меленого кардамону, меленого сушеного імбиру, паличку кориці, 4 горошини запашного перцю, 5 гвоздичек. Залити ½ ст. води, поставити на вогонь, довести до кипіння.
- Два солодких яблука вимити, почистити, порізати кубиками. Висипати в каструлю зі спеціями після закипання води. Сюди ж висипати жменю вимитого родзинок. Проварити 3 хвилини.
- Влити пляшку червоного вина, додати 1 ст. л. меду, підігріти і залишити під кришкою на 5-7 хвилин.
- Процідити і розлити по чашках.
Рецепт глінтвейну з корицею
- У глибокій емальованій каструлі змішати пляшку червоного сухого вина і 400 мл соку червоних апельсинів.
- Додати 120 г коричневого цукру, 1-2 палички кориці і цедру одного апельсина.
- Поставити на вогонь, помішуючи підігріти, поки над поверхнею рідини не з’явиться димка (не дозволяти кипіти!), відключити.
- Прибрати корицю і розлити по чашках.
Глінтвейн з медом
- Очистити від шкірки 6 мандаринів, розібрати на дольки і скласти в глибоку емальований посуд.
- Додати 2 ст. л. меду, 2 горошини запашного перцю, 4 гвоздички і 1-2 палички кориці.
- Залити пляшкою червоного вина, довести до потрібної температури і залишити настоюватися на 10 хвилин.
Читайте також
Перевірені рецепти з курячого м’яса на вечерю: швидко, легко і ситно
Дієтичне, повне вітамінів, при цьому бюджетне в придбанні і легке м’ясо курки отримало визнання у споживача. Практично щодня думи долають, що можна зробити на …
Як приготувати глінтвейн від застуди
Гарячий глінтвейн — прекрасний засіб від застуди: він зігріває, знімає біль і роздратування в горлі, зміцнює імунітет завдяки інгредієнтів, що входять до його складу, піднімає настрій.
- у каструлю налити 1 ст. води, покласти 1-2 палички кориці, 5-6 бутончиків гвоздики, по 1 ст. л. ванільного і звичайного цукру. Нагріти, довівши до кипіння.
- Накрити кришкою і залишити на 15 хвилин. За цей час почистити 5-6 волоських горіхів, ядра порубати ножем (дрібно), натерти цедру одного лимона.
- У другою каструлю вилити пляшку червоного сухого вина, висипати подрібнені горіхи, лимонну цедру, 1 ч. Л. натертого кореня імбиру.
- Влити цукровий сироп зі спеціями, підігріти, не доводячи до кипіння.
Як готувати глінтвейн в мультиварці
Смачно і швидко можна приготувати глінтвейн з будь-якого вподобаного рецептом в мультиварці. Спочатку спеції засипають в чашу мультиварки, заливають водою (або соком) і ставлять в режимі «підігрів» на 10-15 хвилин.
Якщо за рецептом потрібен цукор, то його всипають разом зі спеціями, якщо мед — то разом з вином.
В нагрівся «коктейль» з приправою додати вино, фрукти і гріти ще 20 хвилин.
Новорічний рецепт глінтвейну
- У каструлю налити 250 мл апельсинового соку. Додати 5 бутончиків гвоздики, ½ ч. Л. меленого кардамону і мускатного горіха, 2-3 зірочки бадьяна, паличку кориці. Довести до кипіння і залишити під кришкою на 10 хвилин.
- В іншій каструлі почати гріти вино, додавши в нього 2 ч. Л. меду, цедру одного апельсина і одного лимона, сік ½ лимона.
- Влити воду зі спеціями, нагріти до 70 0 С, настояти 10 хвилин і процідити.
- Перед подачею покласти в чашку кружок апельсина.
Глінтвейн з медом і імбиром
- Натерти корінь імбиру, змішати 1 ч. л. м’якоті з 2 ст. л. меду.
- Вилити в каструлю пляшку червоного сухого вина, додати дрібку мускатного горіха і медово-імбирним суміш. Вичавити сік ¼ лимона.
- Підігріти до необхідної температури, в чашки покласти кружок лимона.
Кавовий глінтвейн з коньяком
Незвичайний підбадьорливий напій можна зварити з червоного вина, якщо додати в нього кава і коньяк. Це — не солодкий глінтвейн в звичному розумінні, але теж дуже смачний напій.
- Налити в каструлю пляшку сухого червоного вина.
- У чашці заварити еспресо і додати в вино 50 мл кави.
- Влити 150 мл коньяку, всипати 150 г цукру, дрібку червоного пекучого перцю.
- Покласти паличку кориці і поставити на вогонь. Нагріти, але не доводити до кипіння (60-70 0 ), розмішати, щоб цукор розчинився повністю.
Як зварити глінтвейн на багатті
Висновок
Якщо при дотриманні всіх правил, секретів і порад як приготувати глінтвейн, в каструлі незмінно виявляється невиразне пійло, то можна схитрувати і купити спеціальний концентрований соус. Його потрібно всього лише правильно розвести у вині або соку, щоб отримати справжній глінтвейн. Будь-, самий вивірений рецепт — відправна точка для творчості на кухні.