Меню дитини в 2 роки стає все більш схожим на раціон дорослої людини, але має відрізнятися вибором продуктів і способом їх приготування. Щоб створити зростаючому організму умови для повноцінного розвитку, забезпечте малюкові збалансоване, різноманітне і корисне харчування з достатньою кількістю вуглеводів, жирів і білків.
В 2 роки дитині потрібно створити умови для зростаючого організму
Режим харчування
Більшості дітей 2-річного віку досить чотириразове прийому їжі на добу. Педіатри рекомендують годувати малюка за графіком, роблячи перерву між годуваннями 3,5-4 години.
Якщо перший раз дитина їсть в 8-00 годин ранку, годуєте його обідом в 12-00. Після денного сну приготуйте легкий, але ситний полуденок — о 15:30 — 16-00. А на вечерю покличте — в 19-00.
- На сніданок основу харчування повинні складати каші з додаванням невеликої кількості масла або фруктів. Доповніть його чаєм з бутербродом або печивом.
- На обід зваріть малюкові перша страва, додайте овочевий гарнір, м’ясо або рибу — котлети, голубці, тюфтельки, в тушкованому або запеченому вигляді.
- Сирні блюда, фруктові салати, молоко, печиво, какао, йогурти, соки — варіанти їжі на полуденок.
- До вечері приготуйте кашу або макарони, тушковані або відварені овочі, м’ясну запіканку.
Такий графік розрахований на здорову дитину. Ослабленим, часто хворіють малюкам необхідно посилене харчування. Крім основних прийомів їжі додайте другий сніданок і перекус перед сном після вечері.
Допустима кількість продуктів в добу для правильного харчування:
КатегоріяНорма на добу, гМолоко, кисломолочні продукти350- 400Овощі250-350Фрукти120-150Мясо100-140Риба160-180 г в неделюЯйца1 раз в 2 дняХлебобулочние ізделія90-120Жідкость: вода, компоти, чаї, сокі400-420
Не влаштовуйте ситні перекуси, малюк не встигне зголодніти до наступного прийому їжі. Заведіть для нього особисті столові прилади — тарілку із зображенням казкового персонажа, вилку і ложку з кольоровою ручкою, барвисті серветки.
Варто враховувати переваги малюка, інакше він буде вередувати і зовсім відмовлятися від їжі
Вивчайте вподобання і смаки маленької людини, не намагайтеся нагодувати його насильно — наступного разу він взагалі може відмовитися від їжі.
Особливості раціону дворічної дитини
Перелік продуктів, які обов’язково повинні бути присутніми в раціоні 2-річну дитину, і те, що слід виключити в цьому віці, представлені в таблиці.
ПолезноВредноНатуральний йогурт, твердий сир, кефір, вершкове масло, сир, ряжанка, кисле молоко, молоко.Молокосодержащій, сметаносодержащій, сирний продукти, спред, маргарін.Морская риба: окунь, минтай, тріска, камбала, лосось, горбуша, хек.
Прісноводна риба: щука, судак, річковий окунь.Консерви, копчена, в’ялена, сушена риба, напівфабрикати, селёдка.Діетіческіе сорти м’яса: курятина, телятина, індичатина, яловичина, кролятина, нежирна свинина (рідко).
Іноді: сосиски, варена ковбаса високої якості, виготовлені спеціально для дитячого пітанія.Бараніна, жирна свинина, качка, гусак, сало.
Копчені ковбаси, сосиски сумнівної якості, мариноване, в’ялене м’ясо, гамбургери, хот-доги, інші фаст-фуди.Сладості: мармелад, сирний або фруктовий десерт, зефір, пастила, суфле.
Сухе печиво, бісквіт, пісочний коржики, домашні не здобна випечка.Шоколадние цукерки, торти з кремом, здоба, вироби з листкового тіста.
Чіпси, сухарики, сушений картопля, кукурудзяні палички зі спеціямі.Натуральние фруктові та овочеві соки, компоти, киселі, какао з молоком.Газірованние солодкі напої, або приготовані з сухого порошку, покупної сік.
Важливо!
Гіпоалергенні фрукти і овочі повинні бути на столі кожен день в будь-якому вигляді.
Страви для дітей 2 років не можуть містити штучні барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку. Краще відмовитися від різноманітних соусів і майонезів, що продаються в магазинах.
Дворічній дитині не слід вживати фаст фуд і іншу їжу з ароматизаторами і харчовими добавками
Не захоплюйтеся смаженими стравами, намагайтеся запікати продукти в духовці, тушкувати, відварювати або готувати в мультиварці.
до цього моменту у дитини вже виросли близько 20 зубів, тому протерту і подрібнену їжу замініть на більш щільну, м’ясо, рибу, овочі нарізайте невеликими шматками.
Дієти, вегетаріанство та інші принципи відмови від деяких продуктів, для здорової дитини неприпустимі. Організму необхідно в належній кількості отримувати всі вітаміни і корисні речовини.
Деякі батьки стикаються з проблемою під час годування малюка — капризами, відмовами від їжі, плачем. Щоб впоратися з цим становищем, встановіть точний графік годування і намагайтеся не відхилятися від нього більш, ніж на 10 — 15 хвилин. У дитини виробиться режим і звичка їсти в один і той же час.
Зразкове меню на тиждень
Дотримуйтеся 4-разового харчування, дотримуйтесь інтервали між годуваннями. 1 прийом їжі — сніданок, 2 — обід, 3 — полуденок, 4 — вечеря. У перервах між їжею можна запропонувати дитині свіжі фрукти, овочі або соки з них, 2-3 шт. галетного печива.
В якості перекусів можна давати дитині фрукти і овочі
Підбирайте і чергуйте дитячі страви так, щоб харчування не було одноманітним, використовуйте цікаву подачу, щоб викликати у дитини інтерес і бажання спробувати їжу.
Поцікавтеся, чим годують дітей у дитячому садку, додайте кілька страв в домашній раціон.
понеділок:
- Вівсяна каша з карамелізованими фруктами, чай, бутерброд з маслом і сиром.
- Борщ з телятиною, ліниві голубці, гречана каша, компот.
- Сирники, какао на молоці.
- Вермішель з дитячими сосисками, фрукти, кефір.
Вівсянку з фруктами стане відмінним початком дня
вівторок:
- Сирна запіканка з полуничним джемом, бісквітне печиво без крему, чай.
- Овочевий суп, куряча грудка, запечена з картоплею в духовці, кисіль.
- Кукурудзяні пластівці з молоком.
- Тушковані овочі з котлетками, фруктовий салат з ї огуртом.
П’ятниця:
- Гарбузова каша з рисом і молоком, чай, булочка з варенням або медом.
- Суп з фрикадельками з курячого філе, картопля-пюре, овочевий салат, мультивітамінний сік.
- Печиво або дитячі вафлі, кефір.
- Риба, запечена з овочами в духовці , фрукти, кефір.
Гарбузова каша підійде не тільки на сніданок, а й на обід
Четвер:
- Омлет з відвареної телятиною, бутерброд з плавленим сирком.
- Рибний суп, відварну картоплю з маслом, овочевий салат з курячим м’ясом, компот.
- Сирний десерт , питний йогурт.
- Картопляна запіканка з фаршем, фруктовий сік.
п’ятниця:
- гречана каша з яловичиною в мультиварці, чай, булочка з маслом, печене яблуко з медом.
- М’ясні щі, рис з курячою печінкою, відварна буряк, компот із сухофруктів.
- Сир зі сметаною і медом, галетное печиво.
- Картопляні зр ази з м’ясним фаршем, фрукти, кисле молоко.
Субота:
- Манна каша, омлет, бутерброд з відвареною курячим філе , чай.
- Гороховий суп, тефтелі з телятини, тушкована капуста, фруктовий сік.
- Ледачі сирні вареники, какао на молоці.
- Овочева запіканка, десерт з печива і фруктів.
Чай в раціоні малюка повинен бути присутнім практично кожен день
Неділя:
- Вівсяні пластівці з молоком, чай, булочка з варенням.
- Суп з кроликом і цвітною капустою, рибні тефтелі, картопля-пюре, журавлинний кисіль.
- Печені яблука з сирною масою.
- Макарони з тушкованим кроликом в сметані, фрукти.
Дітям, схильним до алергії на молочну кислоту, які перебували на штучному вигодовуванні безмолочні сумішами, варіть каші на воді.
Прості і смачні рецепти на кожен день
Намагайтеся не повторювати 2 дні поспіль один і той же блюдо, якщо в пон едельнік приготували відварне м’ясо, на наступний день зробіть голубці, котлети або тюфтельки.
Вівсяна каша з карамелізованими фруктами
Продукти:
- 100 г вівсяних пластівців «Геркулес».
- 200 мл води.
- 1 велике яблуко.
- 2 ст. л. цукру.
- лимонний сік — 1 ч. л ..
- вершкове масло — 30 г.
- молоко — 300 мл.
- сіль, цукор за смаком.
Технологія приготування:
- Промийте вівсяні пластівці: залийте водою, змийте, повторите 2 — 3 рази.
- Перекладіть вівсянку в каструлю, додайте 300 мл чистої води.
- Поставте на плиту, варіть на повільному вогні до повного випаровування води.
- Залийте пластівці молоком і продовжуйте варити ще 10 — 15 хвилин.
- Сіль і цукор додайте за смаком.
- Яблука очистіть від серцевини і шкірки, наріжте кубиками.
- Лимон обдати окропом, розрізати навпіл, вичавити сік.
- Збризніть соком нарізані яблука.
- Нагрійте сковороду, розтопіть в ній вершкове масло, покладіть яблука, зверху засипте цукром.
- прикрутіть вогонь, обсмажуйте фрукти до карамельного кольору 2 — 3 хвилини.
- Викладіть кашу в тарілку, в центрі зробіть поглиблення, покладіть в нього яблука, полийте сиропом.
Тушковані овочі з м’ясними котлетками
Продукти:
- 500 г капусти.
- 1 морква.
- 2 цибулини.
- 150 мл сметани.
- 1 яйце.
- 2 ст. л. рослинного масла.
- фарш з курячого м’яса або індичатини — 400 г.
- 1 ст. л. муки.
- сіль.
З котлетами відмінно поєднуються тушковані овочі
Технологія приготування:
- Овочі очистіть, вимийте.
- Капусту нашаткуйте, 1 цибулину наріжте дрібними кубиками, моркву натріть.
- М’ясо перекрутити через м’ясорубку або подрібніть на блендері з другої цибулиною.
- Замісити фарш з м’ясної маси з яйцем, посоліть.
- Обваляйте в борошні й обсмажте котлетки на рослинному маслі до готовності, складіть в окремий посуд.
- підготовлені овочі засипте в сковороду, де готувалися котлети, обсмажте 5 — 7 хвилин.
- Влийте 100 — 120 мл кип’яченої води, посоліть, продовжуйте гасити при закритій кришці 15 — 20 хвилин.
- Підготуйте соус: сметану, борошно, сіль змішайте, влийте до овочів, перемішайте, прогрійте 3 хвилини.
- Викладіть котлетки до овочевий масі, прикрийте кришку, через 7 — 8 хвилин вимкніть вогонь.
Пропонуючи блюдо дитині, посипте його дрібно нарубаної свіжої зелен ма.
Картопляна запіканка з м’ясною начинкою
Продукти:
- 1 кг картоплі.
- вершкове масло — 30 — 40 г.
- молоко — 150 мл.
- морква — 1 шт ..
- телятина — 0,5 кг.
- цибуля -1 шт ..
- сметана — 1 ст. л ..
- рослинне масло — 2 ст. л.
Технологія приготування:
- Телятину наріжте невеликими шматками, зваріть в підсоленій воді зі спеціями.
- Овочі очистіть від шкірки, вимийте.
- Картопля розріжте на частини, відваріть, злийте воду.
- Приготуйте з нього пюре з додаванням гарячого молока і масла, остудіть.
- Подрібнені моркву і цибулю протушкувати на рафінованій олії до м’якого стану.
- М’ясо перекрутити через м’ясорубку, з’єднайте з остиглими тушкованими овочами.
- Скляну ємність змастіть тонким шаром вершкового масла, викладіть половину порції картоплі.
- Зверху засипте фаршем з відвареного м’яса з овочами.
- Прикрийте залишився пюре, змастіть верх запіканки сметаною.
- Випікайте в розігрітій до 180 ° с духовці протягом 20 хвилин.
Сирний десерт з бананом
Продукти:
- 1 л кислого молока.
- 60 мл сметани.
- ½ пакетика ванільного цукру.
- 1 ст. л. цукру.
Технологія приготування:
- загустілого кисле молока вилийте в каструлю і поставте на вогонь.
- Нагрівайте до моменту відділення сироватки від сирної гущі.
- Дно друшляка простелена марлевою серветкою, злийте в нього вміст каструлі.
- Відіжміть сир, остудіть.
- Складіть сир, цукор, сметану і ваніль в чашу блендера, збийте до повітряного стану.
- Банан очистіть, дрібно наріжте, змішайте з сирним пюре.
- Готуйте на одну порцію — 80 — 100 г .
Рибний суп
Продукти:
- 150 г червоної морської риби (філе).
- картопля — 100 г.
- цибуля — ½ головки.
- рис — 2 ст. л ..
- 50 г моркви.
- сіль.
- зелень петрушки.
Технологи приготування :
- Філе риби очистіть від кісток і шкіри, промийте, наріжте тонкими смужками.
- У каструлі закип’ятіть воду, посоліть, покладіть рибу.
- Варіть 5 хвилин, зніміть накип.
- Очищену картоплю, цибулю і моркву наріжте дрібними кубиками, засипте в бульйон.
- Після закипання покладіть промитий рис.
- Продовжуйте варити на середньому вогні 15 -20 хвилин.
- у кінці додайте дрібно нарізану зелень петрушки.
Гречана каша з яловичиною в мультиварці
Продукти:
- 1 стакан гречаної крупи.
- молода яловичина — 200 г.
- ½ головки цибулі.
- 1 невелика морква.
- вершкове масло — 40 г ..
- сіль — ½ ч. л.
Технологія приготування:
- Зніміть з яловичини плівки, виріжте жили, промийте в холодній воді, наріжте тонкими скибочками.
- Зліг ка обсмажте з додаванням рослинної олії.
- Дрібно нарізану цибулю і моркву протомитися до м’якого стану.
- Промийте гречку, залийте водою на 1 годину для набухання.
- У чашу приладу засипте гречану крупу, посоліть.
- покладіть тушковані овочі, обсмажене м’ясо.
- Все продукти перемішайте, залийте 2 склянками кип’яченої води, покладіть вершкове масло.
- встановіть режим «Гасіння».
- Після звукового сигналу перекладіть кашу з м’ясом в окремий посуд.
Овочевий салат з курячим м’ясом
Продукти:
- картопля — 1 шт ..
- яйця — 2 шт ..
- морква — 1 шт ..
- м’ясо курки — 200 г.
- сметана (15%) — 100 мл.
- сіль.
Технологія приготування:
- Овочі , м’ясо і яйця відваріть, очистіть, дрібно наріжте.
- Все продукти змішайте, заправте сіллю і сметаною.
Риба, запечена в духовій шафі
Продукти:
- 300 г нежирної морської риби (хек, минтай, тунець).
- цибуля — 100 г.
- сметана — 100 мл .
- 150 г моркви.
- зелень.
- 100 мл води.
- сіль, запашний перець, лавровий лист.
Технологія приготування:
- З риби видаліть нутрощі, вийміть кістки, виріжте філе.
- Овочі вимийте, зніміть з них шкірку, наріжте маленькими кубиками.
- Зелень дрібно нарубати, змішайте зі сметаною і водою.
- У скляну форму укладіть просолені шматочки риби, засипте овочами, покладіть спеції, залийте сметанним соусом .
- Поставте в розігріту до 180 ° С, духовку, випікайте 25 хвилин.
Здорове, збалансоване харчування — запорука правильного розвитку 2-річної дитини. Активному малюкові необхідна поживна, калорійна, корисна їжа, що повністю задовольняє потреби зростаючого організму.