Категорії: Дитячі хвороби

Чим годувати дитину в 1 рік

Харчування дитини в 1 рік доповнюється новими продуктами — раціон розширюється, урізноманітнюється. Щоб не нашкодити малюкові, батькам варто врахувати, що корисно для дитячого організму, які страви варто готувати.

Приділіть увагу графіку і режиму годування

Режим харчування

Більшість дітей у віці 1 року зберігають звичку їсти 5-6 разів на день. Якщо дитина відмовляється від останнього вечірнього прийому їжі, не прагніть його нагодувати насильно, спробуйте зменшити кількість годувань.

Підберіть зручний графік прийому їжі по годинах, намагайтеся строго його дотримуватися, не порушуйте час більш, ніж на 15-20 хвилин.

Виконання режиму годування благотворно позначається на роботі органів травлення, у дитини виробляється рефлекс, який формує апетит, виділення шлункових соків для перетравлення їжі.

годування дитини за розкладом формує апетит

Якщо перший раз малюк їсть в 8-00, другий сніданок готуйте в 10-00, обід — 13-00, полуденок після сну — 16-00, вечеря — 19-00. Будіть маля вчасно, не відкладайте час сніданку пізніше 8-00.

Важливо!

Добова норма їжі для дитини 12-16 місяців становить 950-1200 мл. Максимальна частина цього обсягу — обід — близько 35%, на сніданок малюк повинен з’їдати 25% їжі, таку ж кількість припадає на вечерю, полуденок — приблизно 15%.

Особливості раціону однорічної дитини

Дітей старше року поступово привчайте до дорослої їжі — міняйте спосіб приготування продуктів і ступінь їх подрібнення. Від протертих супів і відварених пюре переходите на тушковані або запечені в духовці страви, більш густої консистенції, з невеликими шматочками, фрукти нарізуйте крупніше, м’ясо не перекручуйте, пропонуйте в рубаною вигляді.

Організація правильного харчування для дитини в рік:

  1. Ранковий сніданок: складається переважно з каш з додаванням фруктів, ягід або сухофруктів, чай з булочкою чи бутербродом, компот.
  2. Другий сніданок: омлет, сир, сиркова маса, сирники, фрукти.
  3. Обід: перша страва — м’ясний, рибний або овочевий суп. друга страва — риба, м’ясо (котлети, тефтелі), овочевий гарнір, вермішель. десерт — сік, компот, кисіль, морс.
  4. Полудень: какао, молоко, йогурт з печивом або несолодкої булочкою.
  5. Вечеря: тушковані овочі, каші, страви з сиру.
  6. Друга вечеря: легкий перекус перед сном: кефір, йогурт, ряжанка, кисле молоко.

На сніданок можна давати каші з фруктами

Пропонуйте малюкові питво не тільки після їжі, але і в перервах між годуваннями. Щоб не зіпсувати апетит перед прийняттям основної їжі, давайте дитині просту воду. Влітку, особливо в спеку, кількість рідини збільшуйте.

Якщо дитина ще перебуває на грудному вигодовуванні, залиште одне годування на ніч перед сном, замість другого вечері.

Материнське молоко — незамінний продукт для немовляти, містить велику кількість поживних речовин, зміцнює захисні функції дитячого організму.

Дітям на штучному вигодовуванні нічне годування краще скасувати, залишки молочної суміші у роті пошкоджують зубну емаль.

Дитячий лікар Євген Комаровський радить батькам поступово збільшувати перерву між прийомами їжі і до 1,5 років годувати малюка 4 рази на день.

Що повинні є діти у віці 1 рік?

Кількість калорій добового обсягу їжі для дитини у віці від 1 року становить 1100 — 1200 ккал. Харчування малюка повинне бути різноманітним і повноцінним.

Перелік корисних продуктів для однорічної дитини наводиться в таблиці.
Категорії продуктовПрімериРекомендуемое кількість в суткіМясоКролік, нежирна свинина (обмежено), курка, телятина, індичатина, молода говядіна.60 — 80 гРибаХек, судак, минтай, щука, горбуша, окунь.60 гОвощіТиква, морква, капуста, зелений горошок, картопля, буряк, цибуля, кабачок, цвітна капуста, брокколі.160 — 180 гФруктиКлубніка, персики, чорниця, банани, яблука (жовті або зелені), ківі, сливи, черешня, малина, цитрусові (мінімально), ежевіка.120 — 160 гКашіГречневая, рисова, кукурудзяна, вівсяна, манна, пшенічная.150 — 180 гМолочние продукти Молоко, «живі» йогурти для дітей з молочнокислими бактеріями, ряжанка, кефір, сир, сир, сметана, все з мінімальною жирністю, вершкове масло.молоко: 400 мл.

сир: 50 — 60 г.

кисломолочні напої: 100 -150 л.

сир: 20 — 30 г

вершкове масло: 10 — 12 гМучние ізделіяПшенічний білий хліб, здобні булочки, галетное або інше сухе печиво без крему, вермішель.15 — 40 гНапіткіЧістая вода для дитячого харчування, фруктові та овочеві фреші соки, компоти, киселі, морси, слабкий чай.Не менше 0,5 л.Кондітерскіе ізделіяЗефір, пастіла.20 — 30 г

Що не можна давати дітям в рік?

Не можна різко міняти раціон, ще не зміцнілий шлунок дитині не в змозі засвоїти деякі страви з сімейного столу.

Однорічному дитині не можна:

  • смажити продукти, в чистому вигляді або з паніруванням — після такої обробки в них міститься велика кількість жиру.
  • концентровані бульйони з м’яса або риби — вони дратують слизову шлунка і кишечника.
  • додавати в їжу прянощі, спеції, приправи, оцет — викликають проблеми з травленням.

до 3 років не давайте дитині такі продукти:

  • копчені, в’ялені ковбаси, сосиски ( крім спеціальних сортів для дитячого харчування).
  • морепродукти — кальмари, креветки, мідії, восьминоги.
  • булочки і печиво зі здобного тіста.
  • шоколад і вироби з нього.
  • тістечка, пироги і торти з кремом.
  • магазинні десерт и, сиркові маси, сирні сирки в шоколадній глазурі.
  • заливне з м’яса і риби.
  • гриби всіх видів.
  • сухі суміші для приготування супів і гарнірів.
  • консервовані продукти — овочі, ікра, салати.
  • майонез, соуси, маринади, гірчиця, оцет.
  • напої, приготовані з концентратів.
  • м’ясо та риба жирних сортів.
  • продукти, що містять консерванти, ароматизатори, харчові добавки, ГМО.
  • жувальні гумки, желейні цукерки з крохмалем, чіпси, сухарики.
  • газовані солодкі напої, кава.

Соуси шкідливі для дитячого організму

Зразкове меню на тиждень

Щоб зробити годування для малюка приємною процедурою, намагайтеся здивувати і зацікавити його незвичайною подачею їжі: викладіть ягоди на каші в формі сонечка, з варених овочів і котлети спорудити курчати, наріжте різнокольоровий салат зі свіжих фруктів з йогуртом.

Спостерігайте за його поведінкою, помічайте, коли у нього з’являється а ппетіт, підбирайте кількість і час прийому їжі, регулюйте проміжок між ними.

Годуйте дитину, звичні йому, 6 раз в день: 1 раз — сніданок, 2 — другий сніданок, 3 — обід, 4 — полуденок, 5 — вечеря, 6 — невеликий перекус перед сном.

вранці краще давати дитині вівсянку

понеділок:

  1. вівсянка на молоці, запечене яблуко, чай, білий хліб з плавленим сиром.
  2. Сирна запіканка.
  3. Суп з курячими фрикадельками, тушковані овочі з яловичим паштетом, компот із сухофруктів.
  4. Йогурт питної, печиво.
  5. Рибні тефтелі, відварна буряк.
  6. Кефір, шматочок булочки.

Кукурудзяна каша з бананом урізноманітнює сніданок малюка

вівторок:

  1. Кукурудзяна каша з бананом, чай з молоком, печиво.
  2. омлет, фруктовий салат.
  3. Суп з кролика, вермішель, м’ясна тюфтельки, сік.
  4. Сирники, какао.
  5. Овочеве рагу, відварна куряча печінка.
  6. Запечена гарбуз, прос токваша.

Гречана каша на молоці і з маслом сподобається вашому малюкові

П’ятниця:

  1. гречана каша на молоці, чай, хліб з твердим сиром.
  2. сирне суфле.
  3. суп з судака, картопляне пюре, відварна телятина, кисіль.
  4. печені яблука, оладки.
  5. ліниві голубці, рисова каша, відварений буряк.
  6. ряжанка.

Манна каша з полуницею урізноманітнює раціон малюка вранці

четвер:

  1. Манна каша з полуницею, чай з молоком, печиво.
  2. Овочева запіканка.
  3. Борщ без томатної пасти, рагу з яловичиною, компот з фруктів.
  4. Кукурудзяні пластівці з молоком.
  5. Рибні котлетки, відварну картоплю, яблуко.
  6. Сирний десерт.

вермішелевий суп з молоком вранці дасть дитині відчути нові смаки

п’ятниця:

  1. Молочний вермішелевий суп, чай з булочкою і сиром.
  2. Омлет на пару.
  3. Гречаний суп з курячим м’ясом, пюре з відварених овочів, котлета з телятини, кисіль.
  4. Йогурт питної, оладки.
  5. Риба, тушкована з овочами.
  6. Кефір.

Рисова каша з курагою і родзинками для дитини — хороший сніданок

Субота:

  1. Рисова каша з курагою і родзинками, чай з молоком.
  2. Сирна запіканка.
  3. Суп-пюре з цвітної капусти з м’ясом індика, відварну картоплю з маслом, печінковий паштет, сік.
  4. Булочка, какао на молоці.
  5. Гречаники на основі курячого м’яса, овочі, приготовані на пару.
  6. Ряжанка.

Пшенична каша на сніданок

Неділя:

  1. Пшенична каша, сир з малиною, чай.
  2. Картопляна запіканка з курячим фаршем.
  3. Суп з телятиною і вівсяною кашею, ліниві голубці, узвар із сухофруктів.
  4. Молоко, печиво.
  5. Омлет, буряковий салат.
  6. Йогурт.

Важливо!

Зазначене меню призначене для здорового малюка, якщо у дитини є хронічні захворювання або алергія — з питань харчування проконсультуйтеся з педіатром.

Корисні рецепти для дитини в перший рік життя

Запіканка з сиру для малюка

Інгредієнти:

  • свіжий сир (5%) — 250г.
  • 1 куряче яйце.
  • Цукор — 2 ст. л ..
  • борошно — 3 ст. л ..
  • вершкове масло — 10 г.
  • ¼ ч. л. солі.

В 1 рік дитині вже можна запіканки

Технологія приготування:

  1. Протріть сир через сито до пастоподібного стану.
  2. Яйце з цукром збийте віночком, посоліть.
  3. Влийте збиті яйця в сирну масу.
  4. Всипте просіяне борошно, добре вимішайте або збийте блендером.
  5. Розігрійте духовку до 180 ° С, нагрійте в ній форму для запікання.
  6. Вийміть форму, змастіть її вершковим маслом, зверху залийте сирне тісто.
  7. Поставте запіканку в духовку, випікайте 30 хвилин до готовності.

Тюфтельки з фаршу індички

Інгредієнти:

  • м’ясо (філе) індика — 300 г.
  • 1 яйце.
  • крупа рисова — 3 ст. л ..
  • 1 середня цибулина.
  • 1 середня морква.
  • 3 ст.л. рослинної рафінованої олії.
  • борошно — 1 ст. л., сіль.

Дитині в 1 рік можна давати тефтелі з м’яса індички в невеликих кількостях

Технологія приготування:

  1. М’ясну м’якоть очистіть від плівок, виріжте підозрілі ділянки, розріжте на шматки, промийте, просушіть на паперовому рушнику.
  2. Закип’ятіть воду, опустіть в неї шматки індички, варіть 10 хвилин .
  3. Відваріть рис до готовності, злийте воду, промийте.
  4. Овочі очистіть, вимийте, наріжте дрібними шматочками.
  5. Протушкувати овочі на сковороді з додаванням рослинної олії.
  6. З’єднайте відварене м’ясо, половину тушкованих овочів, рис. Всі інгредієнти помістіть в чашу блендера, подрібніть.
  7. Додайте у фарш яйце, сіль, все ретельно перемішайте.
  8. Сформуйте з фаршу невеликі кульки, обваляйте в борошні.
  9. Складіть тюфтельки в форму на подушку з другої половини тушкованих овочів, залийте 1 склянкою кип’яченої води.
  10. Приготуйте тюфтельки в мультиварці, пароварці або в духовці.

Паштет з курячої печінки

Інгредієнти:

  • печінка куряча — 300 г.
  • 1 велика цибулина.
  • 1 середня морква.
  • вершкове масло — 40 г.
  • 1 ст. л. рафінованого оливкового масла.
  • сіль.

Паштет з курячої печінки легко приготувати в домашніх умовах

Технологія приготування:

  1. Печінка промийте, вимочіть в холодній воді протягом півгодини для видалення гіркоти, очистіть від пліви, залишків кров’яних згустків, промийте, просушіть.
  2. Почистіть овочі, вимийте, наріжте на великі шматки.
  3. У сотейник влийте рослинне масло, складіть печінку і овочі, поставте на вогонь, тушкуйте до готовності (20 — 30 хвилин). В кінці посоліть.
  4. Відварені продукти помістіть в чашу блендера, подрібніть до стану пюре.
  5. Готову масу перемішайте з розм’якшеним вершковим маслом.
  6. Зберігайте в холодильнику в закритій ємності.

Рагу з телятини з овочами

Інгредієнти:

  • м’якоть телятини — 150 г.
  • кабачок — 100 г.
  • картопля — 100 г.
  • цибуля — 50 г.
  • капуста — 100 г.
  • морква — 50 г.
  • масло вершкове — 30 г.
  • сіль.

Рагу з телятини з овочами для дитини

Технологія приготування:

  1. Очистіть овочі, промийте.
  2. Картопля і кабачок наріжте кубиками по 2 см, цибулю і моркву дрібно наріжте, капусту натріть на крупній тертці.
  3. М’ясо порізати тонкими смужками.
  4. Все продукти складіть в одну ємність, посоліть і перемішайте.
  5. Перекладіть рагу в ємність мультиварки , налийте 50 мл кип’яченої води, додайте вершкове масло.
  6. Виставите на табло режим «Гасіння», закрийте кришку і готуйте до звукового сигналу.

Суп із кролика з капустою

Інгредієнти:

  • філе кролятини — 100 г.
  • картопля — 80 г.
  • морква — 50 г.
  • цибуля — 50 г.
  • капуста — 80 г,
  • сіль, зелень.

Суп із кролика з капустою припаде до смаку не тільки малюкові, але і батькам

Технологія приготування:

  1. Залийте філе кролика холодною водою на ½ години.
  2. Промийте, дрібно наріжте.
  3. Покладіть м’ясо в каструлю з киплячою водою, через 15 хвилин злийте воду, промийте кролятину, знову поставте на вогонь
  4. Варіть 1 година на повільному вогні.
  5. Овочі очистити, нарізати.
  6. Додайте в бульйон всі овочі, крім капусти, всипте сіль.
  7. Продовжуйте варити 15 хвилин, потім покладіть капусту.
  8. Через 10 15 хвилин зніміть каструлю з вогню, додайте свіжу зелень.

Омлет

Інгредієнти:

  • 4 яйця.
  • 150 мл пастеризованого молока.
  • 20 г вершкового масла.
  • ¼ ч. л. солі.

Омлет — корисне блюдо, так як готуватися з яєць на молоці

Технологія приготування:

  1. Яйця збийте, додайте сіль.
  2. Влийте молоко, добре перемішайте віночком.
  3. Розігрійте духовку до 180 ° С.
  4. Змастіть форму для випікання вершковим маслом, вилийте в неї яєчну суміш.
  5. Випікайте в духовці 20-25 хвилин.

Гречаний супчик з куркою

Інгредієнти :

  • куряче філе — 100 г.
  • гречана крупа — 3 ст. л ..
  • картопля — 1 шт ..
  • морква — 30 г.
  • цибуля — 30 г.
  • сіль.

Гречаний суп з куркою можна подавати дитині на обід

Технологія приготування:

  1. видаліть з курячого м’яса сторонні жили і плівки, промийте під холодною водою, дрібно наріжте.
  2. Опустіть м’ясо в киплячу воду, проваріть 10 хвилин, злийте.
  3. Варіть м’ясний бульйон на другий воді 30 -40 хвилин.
  4. Підготуйте овочі: очистіть, картопля і цибуля дрібно нарубати, моркву натріть на тертці.
  5. Промийте гречку.
  6. Засипте овочі та гречану крупу в каструлю з бульйоном, посоліть.
  7. Варіть до готовності — 15-20 хвилин

з першого року життя починайте поступово привчати дитину до дорослої їжі. Вводите в раціон м’ясо, крупи, рибу, овочі фрукти. Давайте маленькими порціями нові страви з цих продуктів, вивчайте переваги крихти. Піклуючись про здоров’я малюка, вибирайте свіжі, якісні та корисні продукти.

Останні статті

Заготовки з яблук у домашніх умовах: прості способи

Якщо говорити про фруктові заготівлі на зиму, то такої кількості різноманітних рецептів, як з яблуками,…

2 месяца тому назад

Варіння з кабачків на зиму — 10 найсмачніших рецептів «пальчики оближеш»

Варіння з кабачків я вперше спробувала років так 20 тому, коли мене пригостила колега. І…

2 месяца тому назад

Домашнє вино з варення: 7 простих рецептів у скарбничку кожному

Особливості напоюВино з варення має насичений яскравий смак, готується легко та досить швидко. Перевага рецептів…

2 месяца тому назад

Як сушити яблука: в духовці газової плити, в електричній духовці, температура сушіння та умови зберігання

Яблука з власного саду завжди набагато смачніші та корисніші за ті, що продаються на прилавках…

2 месяца тому назад

Смачний мармелад з яблук з желатином у домашніх умовах: покроковий рецепт з фото

Здрастуйте!Сьогодні поговоримо про мармелад. А точніше про пластовий яблучний мармелад. У таких ласощів багато застосувань.…

2 месяца тому назад

Варіння з гарбуза з апельсином: покроковий рецепт приготування в домашніх умовах

Сьогодні я хочу показати вам, як зварити варення з гарбуза з апельсином. Примітно те, що…

2 месяца тому назад