Особливості приготування мочених яблук
Сам по собі процес мочіння яблук не складний, головне — дотримуватися кількох правил і чітко дотримуватися рецептуру. Існує три способи мочіння яблук:
- просте — з додаванням невеликої кількості солі і цукру.
- цукрове — з додаванням великої кількості цукру або меду.
- кисле — без додавання цукру і меду.
Незалежно від обраного виду мочіння, процес складається з декількох обов’язкових етапів:
Читайте також: Варення з мандаринів — як зварити мандаринове варення легко і просто
- ретельне миття фруктів і зелені (якщо вона є в рецепті).
- обов’язкове миття тари. Посуд для мочіння добре миють із содою, споліскують і ошпарюють окропом.
- правильне укладання яблук та інших інгредієнтів. Приготування заливки.
- правильне зберігання. Зберігають мочені яблука в прохолодному приміщенні.
Вимочувати яблука можна не просто в звичайному розсолі. Куди смачніше буде, якщо додати різні трави і прянощі.
Добре підійдуть листя яблуні, вишні, чорної смородини, м’яти і меліси. Також можна використовувати гірчицю, мед, цукор, житнє борошно, базилік, розмарин, материнку, журавлину, горобину, корицю, гвоздику і так далі.
Для приготування та зберігання мочених яблук важливо дотримуватися температурного режиму. Оптимальною температурою для мочіння вважається температура від 15 до 22 градусів вище 0. При температурі вище 22 градусів в ємностях починають розвиватися шкідливі бактерії. Ідеальна температура для зберігання мочених яблук — 4-6 градусів вище 0.
Щоб яблука не зіпсувалися в процесі приготування, раз в тиждень необхідно знімати піну, що утворюється і плісняву, а також обшпарювати окропом гніт.
дуже важливо, щоб верхній шар яблук завжди був покритий розсолом.
Так як спочатку плоди дуже сильно вбирають воду, верхній шар яблук оголюється. Тому потрібно періодично доливати розсіл в ємність.
З гірчицею
Спосіб приготування:
- Дно діжки закриваємо соломою, викладаємо на неї перший шар яблук, потім знову піде солома і фрукти, і так до вершини ємності. Солому можна замінити листочками ягідних кущів і фруктових дерев.
- Для розсолу в десяти літрах води розчиняємо склянку цукрового піску, півсклянки солі, три ложки гірчиці і дві ложки меду. Як тільки маринад закипить, вимикаємо вогонь, даємо складу час охолонути, а потім заливаємо їм яблука.
- Закриваємо фрукти соломою, накриваємо діжку з вмістом чистої марлею і закріплюємо металевим кільцем. Зверху кладемо гніт.
- Прибираємо закуску в холодне місце на 1 — 1,5 місяця.
Які яблука вибирати
- Антонівка,
- Боровинка,
- Словник,
- Пепин шафран.
Плоди повинні бути стиглими, пружними, без пошкоджень і гнилих ділянок.
Але мочити свіжозібране яблука не варто — вони повинні вилежатися хоча б пару тижнів.
За цей час спочатку непомічені пошкодження на плодах можуть проявитися, такі яблука відбраковуються. В іншому випадку, одне пошкоджене яблуко може зіпсувати всю заготовку. Солодкі сорти яблук краще підходять для мочіння, так як зберігаються вони набагато краще, ніж кислі.
Розмір фруктів також дуже важливий. Великі яблука довше просочуються розсолом, тому процес бродіння затягується. Крім того, їх дуже складно проштовхнути через вузьке горлечко (якщо заготовка йде в банках). Ідеальний варіант — плоди середнього розміру.
Відбір та попередня підготовка фруктів
мочені яблука є дуже корисним специфічним стравою, яке характеризується незвичайним, пікантним смаком і витонченим ароматом. Для мочіння фруктів підходять не всі сорти. Відмінним сировиною для приготування домашньої закуски вважаються щільні, з пружною шкіркою і твердої м’якоттю плоди. Оптимальний варіант — осінні або зимові сорти культури, до яких відносять Антонівку, Бабусине, Аніс, Пепін Литовський.
Читайте також: Кращі заготовки малини на зиму. Рецепти, поради, фото
Найчастіше для заквашування використовують Антонівку, так як вона найбільш поширена на території нашої держави, відмінно підходить для того, щоб її замочувати, володіє неповторним ароматом, кисло-солодким смаком і чудовим естетичним виглядом . Фахівці радять зривати плоди з дерева, а потім протягом 2-3 тижнів доводити до потрібної стиглості. Впали ягоди мають досить пухку структуру, тому в процесі закваски втрачають форму, стають м’якими і буквально розвалюються.
Занадто великі фрукти не зможуть швидко і рівномірно проквасіться, занадто дрібні — швидко перекісает. Плодоніжки на плодах при мочіння залишають. Що стосується ємності для квашення, то краще використовувати відра, дерев’яні бочки, великі каструлі або іншу емальовану тару з широкою горловиною. Також допускається приготування фруктів в скляних банках на 3 та 5 літрів.
https://youtu.be/s_-MSemoepU
Простий рецепт приготування мочених яблук
Інгредієнти для приготування на 3-літрову банку:
- яблука — 2-2,5 кг
- сіль — столова ложка
- цукор — три столові ложки
- листя вишні і смородини
- вода — літр
На дно банки поміщаємо листя, далі щільно викладаємо яблука, перемежовуючи їх з листям. Готуємо заливку з води, солі і цукру. Остуджують і заливаємо яблука в банку. Рідину прибираємо в холодильник. Банки з яблуками залишаємо в кімнаті, періодично прибираємо піну і доливаємо заливку з холодильника.
Коли піна осяде, закриваємо банки капроновими кришками і виносимо на холод. Подаємо мочені фрукти на стіл приблизно через 45 днів.
З житнім борошном
«Антонівка» — безперечний лідер серед інших сортів для приготування мочених фруктів. А використання житнього борошна додасть їм особливий ніжний смак і аромат.
Спосіб приготування :
- Беремо стиглі яблука без дефектів. Плоди промиваємо від пилу і добре обсушуємо.
- Тару, в якій будуть кваситиметься фрукти, потрібно обдати окропом, висушити і дно застелити листям.
- Зверху розкладаємо яблука, прикриваємо їх листочками і так пошарово заповнюємо тару. Завершальний шар повинен бути з пряних трав.
- Для розсолу нам буде потрібно десять літрів води (на 10 кг яблук), по склянці цукру і житнього борошна, а також 130 г солі.
- У окропі розмішуємо сіль, борошно і підсолоджувач. Маринад охолоджуємо і виливаємо в тару з яблуками. Фрукти повинні повністю піти в розсіл, для цього варто зверху притиснути їх гнітом.
- Тримаємо заготовку в темному місці, а через тиждень переставляємо в більш холодне, наприклад, в льох. Через 1,5 місяця вже можна буде їсти квашені ароматні яблука.
Рецепти приготування мочених яблук
Кількість інгредієнтів в рецептах вказано на трилітровий обсяг банок.
З капустою
- яблука — кілограм
- капуста — 510 грам
- морква — 215 грам
- сіль — дві столові ложки
моркву натираємо на тертці, капусту шаткуємо. Інгредієнти змішуємо і солимо. Яблука нарізаємо часточками, серцевину видаляємо. Укладаємо підготовлені інгредієнти в банку пошарово. Перший шар повинен бути з овочів. Заповнену банку ставимо під гніт. Обов’язково проколюємо масу паличкою, щоб видалити зайве повітря.
Через 3 дні накриваємо банку з моченими яблуками на зиму кришкою і прибираємо на зберігання в холодне приміщення. Вживати даний продукт можна буде вже через місяць.
Зараз читають:
Читайте також: Дуже смачні рецепти маринованої моркви на зиму: покрокове приготування в домашніх умовах
- Варення з мандаринів часточками і яблук
- Пюре з яблук і йошти для прикорму
- Компот з вишні на зиму — прості рецепти
- Календар заготовок на зиму по місяцях
- Компот з черешні на зиму — прості і цікаві рецепти
З житнім борошном / хлібом
Для приготування потрібно:
- яблука — 2 кг
- борошно житнє — 35 грам
- сіль — третина столової ложки
- вода — півтора літра
Для закваски змішуємо житнє борошно і сіль і заливаємо окропом. Головне — домогтися однорідної суміші. Утворилися грудочки розбиваємо за допомогою блендера. Закваску охолоджуємо, відстоюємо і проціджуємо. У чисті банки поміщаємо заздалегідь вимиті і висушені яблука і заливаємо їх закваскою.
В банку поміщаємо поліетиленову кришку і ставимо на неї гніт (підійде пляшка з водою). Процес бродіння триватиме не менше півтора місяців. Банки необхідно помістити в прохолодне місце. По закінченню часу гніт прибираємо і зберігаємо заготовку в холоді.
Відео рецепт мочених яблук Антонівка на зиму:
З базиліком і медом
Необхідні інгредієнти:
- яблука осінніх або зимових сортів — 2000 грам
- базилік — 10 грам
- лист смородини — 4 штуки
- мед — 55 грам
- сіль крупного помелу — 20 грам
- вода — літр
- борошно житнє — 20 грам
Воду кип’ятимо і трохи охолоджуємо. Розмішуємо в ній сіль, борошно і мед. Утворилися грудочки прибираємо за допомогою блендера. Ми залишаємо остигати при кімнатній температурі. Зелень для квашення добре промиваємо. Частина листя смородини викладаємо на дно банки. Далі кладемо яблука і базилік. Зверху розподіляємо залишилися листя смородини.
Заливаємо яблука підготовленим розсолом, зверху встановлюємо гніт. Бродити яблука будуть протягом двох тижнів при температурі 15 градусів тепла. Банки з готовим продуктом зберігають в холоді.
З горобиною
- яблука — 2 кг
- горобина — 410 грам
- листя чорної смородини — 18 штук
- цукор — 110 грам
- сіль — 12 грам
- вода — півтора літра
Кип’ятимо воду, розчиняємо в ній сіль і цукор. Остужаем. У чисту банку поміщаємо яблука, перекладаючи їх гронами горобини і смородиновим листям. Заливаємо яблука остиглим маринадом і залишаємо до початку бродіння при кімнатній температурі приблизно на 4 дні.
Потім накриваємо банку кришкою і переносимо в прохолодне місце. Через півтора місяці можна приступити до вживання мочених фруктів.
В бочці
- яблука — 5 кг
- листя смородини, винограду і вишні — по 18 штук
- житнє борошно — 0,2 кг
- цукор — 0,25 кг
- сіль — 0,05 кг
- вода — 5 літрів
Бочку ретельно промиваємо водою, потім обдаємо окропом. На дно бочки викладаємо частину листя, далі чисті яблука. Кип’ятимо воду. Висипаємо в неї борошно, сіль і цукор і вимішуємо до однорідного стану. Остуджують і заливаємо інгредієнти в бочці до самого верху. Зверху ставимо гніт.
Через 5 днів фрукти заграє. Після цього переносимо їх в холодне місце. Через місяць можна буде зняти першу пробу.
Кількість інгредієнтів в даному рецепті мочених яблук на зиму розраховане на бочку об’ємом 10 літрів.
У відрі
Необхідні інгредієнти :
- яблука осінніх або зимових сортів — відро
- цукор — 0,4 кг
- сіль — 3 столові ложки
- листя вишні, смородини, малини, меліси — за бажанням
- вода — 5 літрів
на дно ємності викладаємо половину листя, на них викладаємо попередньо вимиті фрукти. Зверху накриваємо залишилися листям. Для розсолу: кип’ятимо літр води, додаємо цукор і сіль. Добре перемішуємо до повного розчинення крупинок. Остуджують і розводимо холодною, кип’яченою водою до потрібного об’єму.
Заливаємо вміст ємності так, щоб розсіл повністю покривав фрукти. Зверху укладаємо дощечку, на яку встановлюємо гніт. Протягом наступних 7 днів потроху доливаємо розсіл. По закінченню часу переносимо ємність в прохолодне місце і залишаємо приблизно на 45 днів.
З обліпихою і гарбузом
Інгредієнти для приготування:
- півтора кілограма яблук
- 115 грам обліпихи
- 210 грам цукру
- два кілограми гарбуза
- вода
В попередньо вимиту ємність викладаємо яблука, пересипаємо їх ягодами обліпихи. Гарбуз очищаємо від шкірки і насіння, ріжемо на шматочки. Воду доводимо до кипіння, додаємо цукор і гарбуз. Відварюємо її до готовності, потім подрібнюємо блендером до однорідного стану.
Отримані гарбузовим пюре заливаємо яблука так, щоб воно повністю їх покривало. Тиждень витримуємо яблука при кімнатній температурі, після чого переносимо в прохолодне місце.
Як приготувати в відрі
Якщо в вашому арсеналі не знайшлося дерев’яної діжки, а з банками вам не хочеться возитися, то на виручку прийде просте емальоване відро. Головне, щоб ємність була без іржі і відколів.
Читайте також: Пастила з яблук в домашніх умовах — 7 простих рецептів
Спосіб приготування:
- Литраж стандартного відра — це вісім літрів, тому ми візьмемо 6 кг яблук. Для маринаду підготуємо по 180 г солі і цукрового піску. Також нам потрібні малинові і смородинові листя (приблизно, по 15 штук).
- Листя ягід і плоди промиваємо. На дні ємності розкладаємо ягідні листочки і кладемо фрукти плодоніжками догори. Між яблуками також робимо зелену прошарок.
- У закип’ятила воді розмішуємо сіль і цукровий пісок. Заливаємо отриманий розсіл до фруктів, накриваємо відро тканиною і витримуємо три тижні в прохолодному затемненому місці.
- Як тільки м’якоть яблук Просолов, фрукти можна перекласти в банки разом з маринадом, закрити їх кришкою і поставити в холодильнику.
Кілька порад перед заготівлею
- Найкраще використовувати зимові або тверді пізні сорти яблучок. Підійдуть пепінка, антонівка, аніс, Тітовка. Плоди повинні бути цілі, без вм’ятин і гнилі.
- Для мочіння підходять тільки дозрілі фрукти, тому після збору їм потрібно дати полежати в сухому теплому місці пару тижнів.
- Ретельно вибирайте і купуйте продукцію у перевірених дачників або садівників, так як привізні яблучка можуть бути обприскані хімікатами, які будуть виділяти токсини під час процесу вимочування.
- Перед заготівлею всі фрукти необхідно добре промити.
- На перших порах запасіться холодною кип’яченою водою, адже спочатку плоди будуть посилено вбирати рідину.