Багато хто з нас, як правило, викидають шкірку від апельсина. Але коли ти дізнаєшся, як її можна використовувати, ти більше не робитимеш цього. Висуши та використовуй її для прибирання, наведення краси, декору та для інших цілей! Це дуже корисний засіб із великим спектром застосування. Подаруй апельсиновим кіркам друге життя!
Дивитись всі фото в галереї
Апельсинова мікрохвильова піч
Освіжувач повітря
Апельсинову шкірку використовують як освіжувач повітря для квартири. Все, що потрібно зробити, це взяти кірки трьох апельсинів, кілька зерен кардамону, пару листя базиліка, пакетик ваніліну, ложку меленої гвоздики та три щіпки кориці. Налий у каструлю воду зі столовою ложкою оцту, додай решту інгредієнтів. Доведи до кипіння та кухарі ще 5 хвилин. Вилий рідину в баночку і постав у себе в кімнаті. Можна також капнути пару крапель улюбленої ефірної олії.
Читайте також: Варення із соснових шишок: 8 смачних рецептів приготування варення із шишок сосни
Апельсиновий скраб
Для очищення шкіри нанесіть масу на обличчя, шию та область декольте, дайте їй висохнути, а потім видаліть кінчиками пальців. Таким способом можна видалити некрасиві вугри і освіжити шкіру. днів. Потім проціди рідину і перелий у пляшку з розпилювачем. Бризай на забруднену поверхню, потім протирай вологою ганчіркою. Також апельсинову шкірку можна використовувати для чищення обробної дошки. Протри кіркою дошку, попередньо насипавши на неї трохи солі.
Годівля для птахів з апельсинової шкірки
Яєчна шкаралупа
Шкаралупа від одного яйця важить майже десять грамів. За зимовий сезон набирається така кількість цінного добрива, що вистачить на кілька грядок. У шкаралупі знаходяться елементи майже половини таблиці Менделєєва: кальцій, калій, кремній, фосфор і багато інших речовин. Використовують її як порошку, настою або подрібнених уламків. Найкраще рослинами та мікроорганізмами засвоюється дрібнодисперсна субстанція, тому шкаралупу пропускають через кавомолку, м’ясорубку або розбивають вручну молоточком. Головне правило збору яєчної шкаралупи – відмиваємо її від білкових залишків, висушуємо та зберігаємо у картонному ящику. Так ми попередимо появу протухлого запаху.
Способи застосування яєчної шкаралупи:
- Для розкислення ґрунту. При кислому грунті яєчна шкаралупа – найкраще рішення. Зібрати природне джерело кальцію для всього городу проблематично. Однак при посадці культур подрібнену шкаралупу можна насипати в лунку — так рослини отримають ще й поживні речовини. Для захисту рослин від навали слимаків і кротів. Гострі краї білих уламків не дають шкідникам дістатися коренів і листя.
- Для харчування домашніх рослин. Відваром (1 літр води на 2 столові ложки порошку, наполягати на тиждень) поливаємо домашні рослини. Винятки: азалія, пеларгонія, гарденія, гортензія, братки, камелія, папороті. Вони люблять кислий ґрунт.
- Для здорового зростання культур. Кальцієве підживлення люблять багато городні та садові рослини: салат, морква, цибуля, перець, кавун, баклажан, квіти, кісточкові.
- Для дренажу. Шар подрібненої шкаралупи в 2 сантиметри вбережуть коріння рослин від загнивання. білою стороною до хворого місця і фіксують бинтом на всю ніч. Відвар для покращення апетиту Шкірки 6–7 фруктів залийте 1,5 л води. li>Варіть на середньому вогні, поки в каструлі не залишиться 1/2 л рідини.
- Процідіть, додайте мед за смаком.
- 50 г засушених скоринок залийте 0, 5 л горілки.
- Поставте в темне місце на 3 тижні.
- Перед вживанням процідіть.
- Зніміть шкірку з 6–7 апельсинів.
- Залийте її 1,5 л води.
- Варіть,поки рідина не випарується наполовину.
- Цедру наріжте невеликими шматочками.
- Засипте цукром.
- Варіть півгодини .
- Відфільтруйте та перелийте у скляну банку з вузькою шийкою.
- Змішайте 1 ч. л. подрібненої шкірки з 1 ст. л. коріння солодки.
- Залийте в отриману суміш 1,5 л води.
- Поставте каструлю на вогонь, випаруйте половину рідини.
- Остудіть і процідіть.
- Додайте мед, перемішайте.
- Американські вчені довели, що флавоноїди у її складі мають антираковими властивостями. Продукт містить речовину лимонен, яка знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.
- Знижує артеріальний тиск (АТ).
- Знімає запалення подібно до препарату «Індометацин». Таких висновків дійшли дослідники з Нью-Йорка.
- Покращує обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту.
- Підтримує здоров’я ротової порожнини. Стоматологи рекомендують жувати шкірку 1 раз на день для санації, природного відбілювання зубів, профілактики стоматиту. Завдяки антибактеріальним компонентам продукт захищає від карієсу.
- Виявляє антигістамінні властивості. Допомагає впоратися із алергією. На відміну від ліків не викликає сонливість.
- Очищає легені, профілактує респіраторний дистрес, виводить мокротиння.
- Зміцнює імунітет, запобігає застудним захворюванням.
- Захищає від діабету. завдяки високому вмісту пектину та фітохімічних сполук, які пригнічують синтез білка RLIP76. Цей білок небезпечний для людини: відповідальний за рак, діабет та ожиріння.
- Знижує рівень холестерину в крові. Речовини: флавоноїд гесперидин і поліметоксилінові флавони (PMFs). За словами автора дослідження, Ельзбет Куровські, вони справляються з проблемою краще за деякі медикаменти. В апельсиновій шкірці знайшли важливі для зорової системи сполуки: лимонен, деканол та цитраль. Мають протизапальні властивості, борються з інфекціями, зміцнюють зір.
- 200 грамм хлебопекарной муки в/с.
- Измельченная цедра от двух апельсинов.
- 2 яйца.
- Пара ложек воды.
- Щепотка соли.
- Сахарная пудра (для посыпки).
- Растительное масло.
- группа витаминов В, А, Е, С;
- пищевые волокна;
- флавоноиды.
- белки – 1,5 г;
- жиры – 0,3 г;
- углеводы – 25 г.
- кальций;
- железо;
- магний;
- натрий;
- калий;
- фосфор;
- селен;
- магний;
- цинк;
- медь.
- Пробуйте плод на ощупь, если он мягкий, значит, он начал портиться внутри. Очень твердый апельсин тоже не подходит, он будет кислым с небольшой горчинкой.
- Всегда прикидывайте вес на руке, если плоды слишком легкие – их брать не стоит, они уже начали ссыхаться изнутри.
- Дозревший плод всегда имеет характерный приятный запах, поэтому перед покупкой не поленитесь обнюхать фрукт.
- Стандартный цвет апельсиновой корки должен быть либо ярко оранжевого, либо оранжево-желтого (сильно оранжевый цвет с характерными желтыми пятнами говорит о том, что апельсин был сорван в незрелом состоянии и наколот химикатами).
- Не покупайте фрукты, на которых наклеены наклейки.
- По толщине не принципиально, какой будет корка, но толстокорые фрукты более защищены от химической обработки. Если же цедра слишком толстая и бугристая, то лучше такой фрукт не покупать.
- Самые сладкие и вкусные апельсины – те, у которых присутствует так называемый «пупочек» (на месте его завязи).
- Некоторые утверждают, что чем больше фрукт, тем он лучше по качеству. Это мнение ошибочно. В таком фрукте большое содержание воды и маленький процент полезных веществ.
- панкреатит;
- болезни желудка и кишечника в период обострения;
- аллергия на цитрусовые;
- склонность к аллергическим реакциям;
- сахарный диабет.
- В луковой и чесночной шелухе концентрируются флавоноиды. Например, кверцетин, известный противораковым и антигистаминным свойствами.
- В корках арбуза больше аминокислоты (АК) цитруллина, чем в мякоти. Эта АК играет важную роль в укреплении сердечно-сосудистой и иммунной систем.
- В картофельных очистках учёные нашли фенолы и гликоалкалоиды выраженного антимикробного и заживляющего действия.
Пийте по 2 ст. л. 3 рази на день за півгодини до їди.
Настойка для лікування застуди
Ефективно бореться з температурою.
Приймайте по 20-30 крапель 6 разів на день.
Аромат від депресії
Ефірні олії, що містяться в цитрусовій шкірці, сприятливо впливають на нервову систему людини.
Проти маткових кровотеч
Цей відвар зупиняє маткову кровотечу.
Пийте по 4 ч. л. 3 рази на день.
Сироп від сухого кашлю
Приймайте по 1–2 ст. л. сиропу під час нападу кашлю.
Мікстура від печії
Приймайте 3 рази на день за 30 хвилин до їжі протягом місяця.
Читайте також: Коли та як обрізати черешню: інструкція для початківців
Отвар від похмілля
Добрива диво родючість
Біозадорбання 4к: має цілющі властивості, рослина насичується вітамінами біля самого коріння, все що не вистачає в грунті, рослина отримає із добрива. Це гарне добриво, що стимулює властивість виживати у майже загиблих чагарників, але використовувати його на овочах, фруктах треба з розумом, у нашому випадку коріння і тіло дерева все вбрали, думаю для плодів не можна використовувати так багато добрива, буде як з гноєм — переборщив спалити квітка, паросток зачахне. Тут же сильніша коренева система і таке підживлення пішло на плюс. Добриво диво родючість
Апельсинові кірки як добрива на городі
Нітрофоска добрива застосування на городі, Біодобрива 4К розлучення, Добриво для цибулі та часнику Добриво диво родючість.
Хочу розповісти про листяні добрива – це рідкі або розчинні добрива, які мають хорошу проникаючу здатність. Листяні добрива можуть стимулювати ослаблені рослини, яким не вистачає сил, або ті, у яких слабо розвинена коренева система (бромелієві). Стандартне добриво для неквітучих листяних рослин сприяє розвитку листя та стебел. Відмінне поєднання ефірних олій та мікроелементів листяних добрив із рослинних олій (Базилік та ін.) та мікроелементів (Ca, S). Листяні добрива Agroleaf Power якість та ціна Вас порадує! Компанія Новосад — товари для саду та городу пропонує садові товари. Листяні добрива — це вид добрив з великою проникною здатністю, оскільки вони повністю розчинні, їх поміщають у пульверизатор. Для всіх рослин, що ростуть на вашій садово-городній ділянці, такий засіб послужить відмінним добривом, для більш високого врожаю, а проблема. Замовити недорого Листяне добрива Волігоп Бор Екстра в магазині Агротрейд і дізнатися про особливості застосування.Оригінальне добрива за доступною ціною 098 46 39903. Для декоративно-листяних добрив. Для декоративно-листяних добрив. Для хвойних та декоративних добрив. Рідке удобрення. Декоративно-листяні. Біоперегні декоративні — це комплекс натуральних поживних елементів, гумінових речовин.
Теги: знижки, купити Апельсинові кірки як добрива на городі, Апельсинові кірки як добрива на городі
Коментарі (0)
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Корисні властивості
Розглянемо, яку користь здоров’ю приносить цедра апельсина.
Після місяця вживання апельсинових кірок у чоловіків із надмірною вагою та гіпертонією спостерігалося значне зниження тиску . Учасники експерименту відчували приплив сил та енергії.
Цікаво! Продукт послужив основою розробки натурального спрею Allertrex для очищення дихальної системи. Крім цедри апельсина, містить трави та ефірні олії: листя евкаліпта, м’яти, медуниці, подорожника, квітки лобелії, чапараль та ін.
Глікемічний індекс (ГІ) = 5. Це означає, що вживання цедри без додавання підсолоджувачів викликає лише невелике підвищення рівня цукру в крові.
/>
LiveInternetLiveInternet
Дуже люблю апельсинові скоринки, тому вирішила зібрати більше інформації про різні способи використання апельсинової шкірки. І так. Апельсинова шкірка
(цедра) (від італ. cedro — цитрон) — зовнішній забарвлений шар навколоплідника рослин сімейства рутових. У ньому розташовані залізисті вмістилища, що містять ефірні олії, які зумовлюють аромат плодів. Цедру використовують у кондитерському та лікеро-горілчаному виробництвах.
Щоб відчути її корисний вплив досить не викидати шкірку, а скласти її в гарний мішечок: вийде таке саше: наприклад, якщо покласти його в узголів’я ліжка, покращується обмін речовин і піднімає тонус та й взагалі виходить приємний аромат у квартирі
>
Читайте також: Туя західна Смарагд — як вирощувати декоративну рослину
В них міститься велика кількість пального маслянистої речовини (ця речовина називається лимонен, і вона входить до складу багатьох ефірних олій), від якої добре розгорається вогонь. Крім того, при розпалюванні каміна вітальню наповнює приємний цитрусовий аромат!
Пюре, зроблене з апельсинової кірки та води, може бути відмінним бар’єром для мурах, якщо ви його викладете на їхні доріжки. Мух та комарів цей запах теж відлякує. Якщо у вас достатньо апельсинових скоринок, то ви можете навіть взяти дрібнонастругану цедру з собою на пікнік, щоб розкласти грудками навколо ковдри, на якій розташовані. Комарі та мухи намагатимуться триматися від цього місця подалі.
Апельсинові цукати можна покласти, наприклад, під раковину на кухню, де зазвичай стоїть відро зі сміттям, і неприємний запах буде нейтралізований. Або сушені скоринки можна помістити в марлевий мішечок і підвісити в шафу, де влітку зберігається верхній зимовий одяг, — піде запах затхлості. * З апельсинових кір можна зробити годівницю для улюбленого домашнього папужки!
Дуже цікаве рішення. Його можна взяти на замітку мамам, у яких вичерпується фантазія для вигадування, чим би зайняти дітей. Берете великий стиглий апельсин (стиглий фрукт простіше відокремити від шкірки, а від розмірів безпосередньо залежатиме розмір годівниці), розрізаєте його навпіл. Виколупуєте ложкою (і з’їдаєте) м’якоть. «Чашечку», що залишилася, слід висушити (на батареї або природним чином), а потім наповнити насінням і помістити в клітку до пернатого вихованця.
Свіжість у приміщеннях. * Щоб наповнити тісні приміщення приємними ароматами та позбутися молі з давніх-давен використовували ароматичні кульки. Їх можна легко зробити самим. Виріжте ножицями кухлі з апельсинової кірки. Візьміть жменю гвоздики і вставте її в апельсинові кружки по всій поверхні. Тепер підвісьте ці «кульки» на нитці або волосіні в коморі або шафі, і в них довго зберігатиметься свіжий аромат. * Наповнити ваш будинок свіжим запахом цитрусових дуже просто. Для цього покладіть у каструлю кілька апельсинових кірок, залийте 1-2 склянками води та кип’ятіть на слабкому вогні кілька годин, підливаючи воду. Цей процес освіжить повітря у кімнаті. Ванна з апельсинами Перший рецепт простіше нікуди. Вам знадобиться лише 1 кг апельсинів і трохи часу. Фрукти вимийте, дрібно наріжте разом із шкіркою або подрібніть у міксері. Залийте апельсинову масу, що вийшла, 1 літром окропу і дайте настоятися 4 години. Потім настій процідіть і вилийте у ванну. Ванна з апельсинами У такий же спосіб можна використовувати грейпфрути, мандарини, лимони або їхню суміш. Лимони при цьому краще використовувати у набагато менших кількостях. Досить і 2-3 штук, а краще просто додати один лимон до тих же апельсинів. ще один спосіб позбутися нудьги і повернути собі і своїй шкірі літо — скористатися автозагаром. У цьому вам допоможе косметика для засмаги. Заходьте в інтернет-магазин, косметику вибирайте, про акції та знижки дізнавайтесь! Другий рецепт ванни з апельсинами дещо складніший, але тут доведеться повозитися тільки на першому етапі, потім уже все буде набагато простіше. ванна з апельсинамиОсобливо така ванна сподобається економним господаркам, так як тут пропонується апельсинову шкірку не викидати, а пустити на гарну справу, та ще й заготувати про запас. Апельсинову шкірку висушіть і подрібніть на порошок. Пересипте апельсиновий порошок у суху чисту банку із щільною кришкою. Зберігайте порошок у темному сухому місці. Для приготування ванни склянку апельсинової шкірки (можна також використовувати мандаринову, лимонну, грейпфрутову або їхню суміш) залийте двома склянками теплої води і наполягайте 30-50 хвилин. ванна з апельсинами Потім процідіть отриманий настій через кілька шарів марлі і змішайте з половиною склянки оливкової олії і 4 ст. ложками морської солі (можна взяти харчову або сіль для ванн). Додайте отриману суміш у теплу ванну. Принимайте цитрусовые ванны 15-20 минут, потом лишь слегка промокните тело и дайте остаткам ароматной влаги впитаться самостоятельно. Такие ванны не только сделают кожу более упругой, но и помогут избавиться от хандры. Ведь аромат апельсина – очень даже неплохой антидепрессант. Лечение цедрой Сухую кожуру апельсина китайские медики с успехом используют для лечения не только кашля и простуды, но и злокачественных опухолей молочной железы. Для борьбы с мигренью используют следующий рецепт: неочищенные от кожуры апельсины, хрен и тимьян пропускают через мясорубку, в полученную массу добавляют 5–6 столовых ложек коньяка, после чего тщательно все перемешивают. Четырехкратный прием сорока граммов такого коктейля в течение дня предотвратит очередной приступ головной боли Тут нужно быть осторожным. Кожура апельсина содержит вещества сильно понижающие давление. Кроме того, там много горечей, вызывающих выделение желудочного сока. Язвенникам придется оглядываться на свой желудок. Рецепты с апельсиновой кожурой Апельсиновая кожура в сахаре по-итальянски Апельсиновую кожуру нарезать тонкими длинными ломтиками и вымачивать в холодной воде в течение 3 суток, меняя воду по три раза в день. Затем кожуру вымачивать в холодной воде еще 36 ч, сменив за это время воду один раз, через 18 ч. В следующие 2 дня ломтики кипятить по одному разу в день и каждый раз после кипячения сцеживать, а кожуру перекладывать в свежую холодную воду. Затем бросить апельсиновые ломтики в горячий сахарный сироп на 4 суток. По истечении этого срока сироп немного подогреть, вынуть апельсиновые ломтики, обкатать в мелком сахарном песке, откинуть на сито и высушить. Таким же образом можно приготовить апельсиновую кожуру в шоколаде. Разница в приготовлении заключается в том, что ломтики не обкатываются в сахаре, а обмакиваются в растопленный на пару шоколад.
Печенье
Этот вкусный и ароматный десерт наверняка оценят и большие, и маленькие сладкоежки. Данный рецепт применения апельсиновых корок подразумевает наличие дополнительных компонентов. Поэтому перед началом его воспроизведения проверьте, есть ли у вас под рукой:
В одной емкости соединяют яйца, цедру, воду, соль и муку. Все хорошенько перемешивают до однородности, а затем раскатывают тонким пластом и вырезают печенюшки. Получившиеся изделия подрумянивают в кипящем постном масле и щедро обсыпают сахарной пудрой.
Особенности заготовки
При использовании кожуры апельсина важно знать правила ее снятия с фрукта, как ее засушить и как хранить.
Как снять с апельсина цедру
Цедра апельсина находится в верхнем слое кожуры. Перед ее снятием фрукт моют с губкой, ополаскивают кипятком или опускают в кипящую воду. Важно, чтобы кожица у апельсина была упругой, свежей, без черных точек.
При очистке важно не задевать белый слой. После ополаскивания плод насухо вытирают. Затем верхний слой натирают на терке с крупными или средними отверстиями. Также для снятия цедры можно воспользоваться специальным ножом для очистки овощей.
Как засушить
Для того, чтобы засушить кожуру необходимо выложить ее на противень и положить в хорошо проветриваемое место (например, подоконник). Корочки можно засушить в специальной сушилке для овощей или духовке.
Важно! Любая температурная обработка значительно снижает концентрацию витаминов. Поэтому лучше сушку осуществлять естественным путем.
Состав и калорийность
Апельсиновая цедра по своему составу имеет малое количество калорий, поэтому диетологи часто советуют ее к употреблению дамам, следящим за своей фигурой. Какой же состав у апельсиновых корок:
Калорийность цедры апельсина составляет 97 ккал, среди которых:
На 100 г апельсиновых корок приходится углеводов примерно 8–9%, белка – 2–3%, жиры вовсе отсутствуют.
Группа минералов, содержащаяся в апельсиновой кожуре:
Кожура апельсинов в компосте
Если же вы делаете компост по всем правилам, чередуя азотистые и углеродистые слои, то цитрусовые корки должны отправиться в азотистую (зеленую) группу вместе с травой и навозом. Подробнее о том, как быстро сделать компост, мы рассказывали здесь:
А вот тем, у кого над созданием компоста трудятся черви, создавая вермикомпост, апельсиновые корки добавлять не стоит. Черви их не любят.
Читайте также: Можжевельник: достоинства и польза хвойного растения
Апельсиновые корки – польза и вред
Кожура апельсина содержит больше витаминов А, С, Е, чем его мякоть, богата эфирными маслами, флавоноидами (растительными пигментами) и пектиновыми веществами. В ней много калия и фосфора, которые жизненно необходимы растениям, а также натрия, участвующего в клеточном обмене и повышающего зимостойкость растений. Настоящий кладезь полезностей, который не стоит выбрасывать в мусор!
Использовать корки можно в свежем и высушенном виде, в виде настоев и измельченной субстанции.
Чем полезны апельсиновые корки, мы разобрались. Что касается вреда: для почвы и растений применение цедры в разумных количествах абсолютно безопасно. Но помните, любые цитрусовые закисляют почву, что может неблагоприятно сказаться на почвенной микрофлоре. Хотя в истории был проведен и один удивительный эксперимент. На территорию Гуанакасте, одного из объектов Всемирного наследия ЮНЕСКО, выгрузили 12 тонн апельсиновых корок, которые остались от производства сока. Всего ими было покрыто 3 га низкоплодородной почвы.
Спустя время почва «ожила», на ней появилась трава. А через 15 лет вся территория густо заросла зеленью, что стало настоящей сенсацией! Поэтому использование апельсиновых корок для восстановления и питания почвы вполне оправдано. Но это не единственная их способность.
А теперь подробнее рассмотрим, как вы можете применять апельсиновые корки на даче.
Как выбрать апельсин для цедры
Приходя на рынок или в магазин, каждый желает выбрать хороший сладкий апельсин. Как известно, самые полезные фрукты – сладкие. Существуют определенные критерии и советы, которых необходимо придерживаться, выбирая себе цитрусовые плоды.
Рекомендации по выбору:
Исходя из вышеизложенного, можно для себя сделать вывод, что лучше приобретать средние по размерам апельсины.
Противопоказания
У этого продукта есть противопоказания:
Это интересно:
Как приготовить ароматное и вкусное варенье из дыни с апельсином на зиму.
Сорт кабачков «Апельсинка» с экзотическим вкусом и оригинальным внешним видом.
Другие кожурки
Верхний покрывающий слой многих овощей и фруктов содержит высокие дозы полезных для здоровья соединений.
Апельсины, мандарины, лаймы и лимоны — из их ароматных корок можно сделать много полезных вещей, начиная от чистящего средства и заканчивая скрабом для тела.
Предупреждение о вреде использования
Для здоровья небезопасно использование плесневелой кожуры апельсина. Внутри нее развивается грибок, что приводит к заболеваниям легких и желудочно-кишеч