А ви любите помідори? Це один із моїх улюблених овочів, які хочеться їсти протягом усього року. Звичайно, в наш час взимку можна з легкістю придбати абсолютно різні овочі, але свої, вирощені на дачних грядках, набагато смачніші та корисніші.
В принципі, можна просто взяти і заморозити овочі, а можна попередньо прочитати статтю і не робити деяких помилок.
Переваги методу
Існує безліч позитивних моментів у заморожуванні помідорів:
Читайте також: Стратифікація насіння в домашніх умовах — прості правила підготовки посівного матеріалу
- економія грошей у зимовий період;
- заготівля різноманітними способами, що дозволяє використовувати їх у різних стравах;
- максимальне збереження корисних речовин;
- не втрачається запах і смак, характерний свіжим плодам;
- зручність використання заготовок, за умови правильної фасування;
- простість та мінімальні витрати часу та праці при підготовці до заморожування.
li>
Вибір помідорів і тонкощі заморозки
Зберігають у льоду будь-які сорти томатів: червоні, жовті, чері і т.д. Не варто заморожувати лише зелені помідори: у них багато соланіну, і вони годяться лише для консервування. Зрілі помідори мають бути цілими, без плям цвілі чи слідів шкідників. Перезрілі томати збережуться погано. Переважні м’ясисті сорти із щільною, а не водянистою м’якоттю.
Термін придатності морожених помідорів при стандартних настройках температури — 10—12 місяців, але чим довше термін зберігання, тим менше корисних речовин залишається.
Переваги заморозки:
- заморозка помідорів заощадить ваш бюджет, тому що зимові продукти коштують у рази дорожче;
- заготівля буде набагато кориснішою за тепличні томати, у яких практично відсутній смак — при правильному заморожуванні в плодах збережуться всі вітаміни, вони залишаться такими ж смачними та ароматними;
- для збереження в морозилці не доведеться використовувати цукор, сіль, розсоли тощо;
- ще одна перевага – економія часу. Помідорні заготовки швидко розморожуються і йдуть на приготування безлічі страв.
З мінусів — морозивний томат втрачає форму. Найчастіше такий продукт йде на страви з термічною обробкою.
Вибір відповідних плодів
Гарантією якісних заготовок є правильний вибір продукту для заморожування.
При виборі плодів слід звертати увагу на те, щоб вони були м’ясистими, але не дуже соковитими. Перевагу краще віддати середньостиглим помідорам, але не перезрілим, так вони не будуть такими щільними як потрібно. Ідеальними плодами для заморозки є «вершки» сорту «Новачок».
Його заготівлю можна здійснювати до початку листопада. У ньому гармонійно поєднуються всі характеристики, які є ідеальними для заморожування: смак, густина, м’ясистість. Враховуючи, що форма цього сорту довгаста, його дуже просто та зручно нарізати.
Кільцями
Спосіб, а точніше форма заморозки томатів вибирається залежно від подальших цілей. Деякі рецепти передбачають використання помідорів, нарізаних кільцями. Це різні види піци, листкові запіканки, мусака, м’ясо по-французьки.
Читайте також: Петунія – королева саду: загальний опис, посів насіння на розсаду, догляд за рослинами. Різновиди петуній: види, сорти (100+ Фото Відео) +Відгуки
- З промитих і висушених плодів потрібно зрізати найзагостреніші частини.
- Акуратно розріжте плід кільцями товщиною близько 0,5 см. Використовуйте гострий ніж, щоб не пошкодити м’якоть.
- Кільцям потрібна окрема заморозка, інакше їхня м’якоть злипнеться між собою, і замість кіл ви отримаєте неоформлену масу. Розкладіть помідори на пласку страву з харчовою плівкою і залиште в морозильнику на кілька годин. Постарайтеся сформувати кілька зручних порцій, щоб кожна з них йшла на одну страву.
>
Журналу «Міс Чистота» нагадує: підписуйте контейнери і пакети, щоб упізнати продукт, що там лежить. Позначайте термін придатності, це допоможе не забути використати заморожування вчасно. Прострочення їсти не можна, це може призвести до харчового отруєння.
Рада Зняття шкірки з помідорних кіл для піци — справа смаку. Комусь цілком подобаються пружні частини, вони дозволяють м’якоті не розтіктися під час запікання. , які допоможуть процесу та спростять завдання підготовки продукту до заморозки:
- ніж, що має насічки на лезі. Саме за допомогою такого ножа можна ідеально нарізати томати, при цьому їх не придушити, що дозволить зберегти весь сік усередині шматочків; для зберігання помідорів, наприклад, пластиковий контейнер або поліетиленові кульки;
- паперові рушники, щоб просушити помідори після миття; дошка, щоб порізати помідори;
- глибокі миски для проміжного зберігання підготовлених до заморожування продуктів.
Основні правила зберігання
Правильно заморожені помідори зберігаються від 10 місяців до 1 року, і до моменту дозрівання нового врожаю їх можна і потрібно використовувати.
Однак для того, щоб продукт не втратив своїх якостей, як поживних, так і смакових, необхідно дотримуватися таких рекомендацій:
- Зберігати продукти в морозильній камері слід лише в закритою тарі. Якщо помідори були розрізані на частини, така тара, по можливості, повинна бути герметичною. повинен бути сухим, але попередньо вимитим (після розморожування овочі не миються).
- Низькі температури не зроблять із зіпсованого продукту свіжий. Не можна відправляти в морозилку неякісну сировину.
- Після шокової заморозки овочі завжди потрібно розкладати порціями, щоб щоразу перед використанням з камери не доводилося витягувати всю ємність для відбору необхідної кількості.
- У разі проведення заготівлі декількома партіями або різними способами (частками або кружальцями, зі шкіркою або без шкірки тощо) кожна упаковка повинна бути позначена із зазначенням дати заморозки та її методу.
Способи заморозки: покрокові рецепти
Помідор — такий продукт, який можна використовувати в різних стравах, як загалом чи подрібненому вигляді, так і у вигляді томатного пюре. Тому розглянемо покрокову інструкцію підготовки помідорів до заморожування різними способами.
Цілими плодами
Найпростішим і найшвидшим способом заморозки є заготівля цілих овочів, але розглянемо, чи можна заморожувати цілі помідори в морозилці.
Щоб здійснити заготівлю плодів на зиму в такий спосіб, рекомендується дотримуватися інструкції:
- Невеликі або середні томати, попередньо вимиті та просушені, слід викласти на піднос. Важливим нюансам заморозки в такий спосіб є те, що викладати помідори слід в один шар.
- Далі піднос відправляють у морозилку для підмерзання плодів. контейнерам чи пакетам, бажано створити їм своєрідний вакуум, видаливши все повітря. Звичайно, з контейнером так зробити не вийде, ну а з поліетиленовим пакетом можна поекспериментувати. Відправити отримані заготовки в морозилку. Існує також спосіб заморозити томати, які були попередньо очищені від шкірки.
Для того, щоб зробити заготовки цим способом, слід дотримуватися інструкції:
- підібрані томати слід добре вимити і зробити хрестоподібний надріз на верхній частині плода;
- попередньо скип’ятивши воду, необхідно помістити помідори в окріп, щоб рідина повністю покрила плоди;
- у окропі томати витримують близько хвилини, далі швидко перекидають у крижану воду і витримують близько 10 секунд;
- далі слід швидко вийняти томати з води і зняти шкірку, яку акуратно підчепити за допомогою ножа;
- томати, очищені від шкірки, слід викласти в один шар на піднос, попередньо покривши його харчовою плівкою, і відправити в морозилку для заморозки; Після повного заморожування заготовку необхідно помістити в контейнер або пакет, щільно закрити і відправити в морозилку для зберігання. ня.
Читати також Як покривають коней відео
Кружочками
Заготівля кружечками є дуже зручною для любителів піци. Щоб зробити заготівлю таким способом, необхідно:
Читайте також: Посадка та догляд за гравілатом у відкритому грунті, найкращі сорти та вирощування
- Помиті та просушені томати розрізати гострим зубчастим ножем на кружечки, щоб їх товщина була в межах 0,7 мм.
- Піднос слід застелити харчовою плівкою або пергаментним папером, розкласти нарізані кружечки томатів таким чином, щоб вони не стикалися один з одним. Підготовлені заготовки поміщають в морозилку на 2 години. При цьому слід пам’ятати, що морозильні камери у кожного різні, і контролювати ступінь заморозки томатів необхідно самостійно. подальшого зберігання.
Шматочками
Дуже зручно, коли у вас в морозилці знаходяться подрібнені помідори, які можна просто дістати з морозилки і без будь-якої попередньої обробки додати в блюдо, заощаджуючи час та сили.
Тож розглянемо, як заморозити помідори на зиму шматочками покроково:
- щоб заморозити томати таким чином, слід підібрати максимально м’ясисті плоди, які будуть містити мінімум води;
/li>
- добре вимиті та просушені томати слід порізати кубиками;
- далі необхідно підготувати маленькі контейнери або поліетиленові пакети;
- якщо ви плануєте заморожувати шматочки без шкірки, слід їх обробити способом, описаним вище (обдати окропом);
- підготовлені кубики розфасовують по пакетах або контейнерах і відправляють у морозилку для заморозки та зберігання. >
Томатне пюре
Цей спосіб є єдиним, де можна використовувати абсолютно будь-які томати, переважно навіть, щоб вони були досить соковитими. Також дозволяється використання перезрілих плодів.
Розглянемо покрокову інструкцію для приготування пюре з помідорів для заморозки:
- Томати слід добре вимити, очистити від шкірки і розрізати на частини, щоб було легше прокрутити їх через м’ясорубку або подрібнити за допомогою блендера.
- Отримане пюре з томатів слід розлити по пластикових контейнерах, щільно закрити і відправити в морозилку. Існує також цікавий спосіб заготівлі пюре в формочках для льоду. Для цього слід розлити по формах пюре з томатів, дочекатися, доки воно повністю замерзне, далі перекласти кубики в пакет або контейнер і відправити в морозилку для зберігання.
У такому вигляді пюре можна зручно використовувати, просто діставши з пакета необхідну кількість кубиків.
Відео про те, як правильно заморозити помідори в домашніх умовах
Погляньте відео, щоб у вас точно не залишилося питань щодо заморожування томатів на зиму. Все дуже доступно та зрозуміло. Там також є ще один цікавий спосіб зберігання в пакеті. Можливо, він вам також сподобається.
Я думаю, це варте того, щоб витратити зовсім небагато часу на заготівлю овочів. Адже це зовсім нескладно, але як же будете хвалити себе взимку, коли у вас завжди під рукою будуть смачні помідори. Тож не бійтеся, у вас все вийде! Пробуйте та вибирайте свій улюблений варіант.
Приємного апетиту!
Як правильно розморожувати
Томати, які заморожували цілком, слід дістати з морозилки та витримати при кімнатній температурі близько 20 хвилин. Цілком за цей час томати не розтануть, але стануть м’якшими, що дозволить використовувати їх для нарізки різними способами.
Якщо ви плануєте використовувати цілісні помідори на салат, їх не рекомендують розморожувати: у такому випадку необхідно нарізати томати тонкими слайсами і додати в тарілку до інших овочів перед тим, як страва подаватиметься до столу. Якщо ви заморожували кружечками, то розморожувати їх не рекомендується, оскільки після розморожування вони деформуються і втратить привабливий вигляд.
Так само варто чинити і з порізаними кубиками помідорами. Їх додають виключно під час приготування страви, попередньо не розморожуючи.
Пюре з помідорів також можна не розморожувати, а додати заморожений продукт під час приготування страви. Існують випадки, коли пюре потрібно розморозити, наприклад, при приготуванні соусів, у такому разі його можна помістити в холодильник або виставити на стіл, для розморожування при кімнатній температурі.
Кращий рецепт заготівлі томатних кубиків у формах для льоду
Це дуже класний рецепт. Всі його складові залишаються на ваш розсуд, ну звичайно крім помідорів. Дуже ароматна паста, яку сміливо можна додавати до всіх страв, починаючи від соусів, закінчуючи всілякими стравами як повсякденного, так і святкового столу.
Нам знадобляться:
- помідори;
- все інше за бажанням: часник, гострий перець, сіль, спеції та зелень;
- оливкова олія ;
- формочки для льоду.
Приготування: 1. Томати очищаємо та нарізаємо шматочками. Складаємо в чашу блендера, додаємо на свій розсуд часник, зелень, сіль та спеції. Наливаємо трохи оливкової олії та все добре перебиваємо до стану пасти.
2. Наповнюємо їй наші формочки для льоду та прибираємо у холодильник для заморозки. Потім можна зберігати так, або витягти заморожену масу та перекласти в пакет. Що можна приготувати
Заморожені помідори часто використовують для різноманітних страв, тому розглянемо, що з ними робити і які кулінарні шедеври можна приготувати.
>
Читайте також: Чим корисна червонокачанна капуста — все про таємні секрети незвичайного овоча
Заморожені заготівлі знадобляться для супів, рагу, соті, піци, соусів, печених страв. Загалом, застосовувати заморожені томати можна так само, як і у випадку зі свіжими помідорами — все обмежується лише вашою фантазією та кількістю замороженого продукту.
Читати також Білок у капусті білокачанної
Таким чином, заморозити помідори в морозилці досить просто, головне – враховувати деякі нюанси при виборі продукту та дотримуватися рекомендацій, описаних у даній статті, щоб максимально спростити процес підготовки та заморозки томатів.
Чи є сенс заморожувати томати? Що з ними можна зробити після розморожування?
Якщо в морозильній камері є місце, можна на зиму зробити заготовки. Можна порізати кубиками помідори, розкласти по пакетах і скласти в морозилку пластинами.
Другий, більш складний спосіб заготовок, зробити надрізи на шкірці, ошпарити окропом, зняти шкірку, а потім порізати.
У цих овочах буде більше вітамінів і краще смак, ніж у куплених у зимовий період. Заморозка – це найкращий спосіб зберегти максимальну кількість вітамінів. Крім цього можна значно заощадити.
Взимку, заморожені помідори можна додавати в овочеві рагу, борщі, робити соус для спагетті, піцу, омлети, супи.
Тоненькие ломтики помидор пригодятся для пиццы или кладу их сверху мяса, отбитого и запеченного в духовке под сыром и помидорами. Черри можно добавлять в любые блюда, которые мы подвергаем тепловой обработке, их очень удобно замораживать, не надо нарезать. Кубики — для соте или овощных смесей. Так как замороженные помидоры теряют не только все витамины и вообще вкус и становятся безвкусными и водянистыми — из таких томатов можно сделать только нарезку для супов или других блюд.
Так как размороженные помидоры будут как сопли, лучше чистить и резать их кубиками в замороженном виде. Шкурка снимается легко, если замороженные томаты обдать кипятком.
Всю нарезку сложить в пакеты (можно так-же добавить морковь, лук, перец и другие овощи и тогда получиться овощной микс, который к мясу подойдет например) и убрать в морозилку. При надобности, достал из морозилки и пережарил с луком и свеклой для борща например))
Заморозить на зиму помидоры можно несколькими способами: они хорошо хранятся как в цельном виде, так и кусочками, кольцами, в виде пюре и даже сока. Интересная идея — подготовить полуфабрикаты из целых помидоров, фаршированных разными начинками. Томаты позволяют экспериментировать, особенно если в хозяйстве есть современный морозильник.
Заготавливаем черри на зиму в пакете. Просто «пальчики оближешь»!
Черри также можно легко заморозить. А если делать это естественным способом, то они останутся такими же сочными и вкусными, будто бы только что сорванными с грядки.
Их можно добавлять в супы, подливы, а также в салаты.
Нам понадобятся:
- черри.
Приготовление:
1. Промываем и перебираем томаты. Нам потребуются только целые черри. И выкладываем их на полотенце, чтобы они высохли.
2. Затем перекладываем их на доску или любую другую ровную поверхность и убираем в морозилку, где они будут лежать где-то один час. 3. После чего уже можно переложить все в пакет и оставить дожидаться своей очереди. Инвентарь для приготовления замороженных помидор:
- Для помидор: Дуршлаг
- Кухонные бумажные полотенца
- Глубокая миска
- Инвентарь для первого рецепта: Морозильная камера
- Вакуумные герметический пакет с пластмассовым замком — сколько понадобится
- Трубочка для напитков
- Инвентарь для второго рецепта: Противень
- Полиэтиленовая пищевая пленка
- Нож
- Разделочная доска
- Бумажные кухонные полотенца
- Морозильная камера
- Вакуумные герметический пакет с пластмассовым замком — сколько понадобится
- Трубочка для напитков
- Инвентарь для третьего рецепта: Полутора литровые пластмассовые бутылки – 6 – 7 штук
- Морозильная камера
- Плита
- Глубокая кастрюля
- Шумовка
- Глубокая миска
- Нож
- Разделочная доска
- Противень
- Полиэтиленовая пленка
- Вакуумные герметический пакет с пластмассовым замком — сколько понадобится
- Трубочка для напитков
- Для размораживания: Холодильник
- Глубокая миска
Фаршированные томаты
Для этого способа годятся только плотные плоды, так как их стенки должны выдержать начинку. Срежьте верхнюю часть помидора, ложкой удалите мякоть, оставив по краям, чтобы стенки не были излишне тонкими.
Чем наполнить овощ-горшочек:
- мясным фаршем;
- фаршем с отваренным до полуготовности рисом;
- рисом с грибами;
- овощной смесью с зеленью.
Фаршированные помидоры нужно отправить в готовку в течение 2—3 месяцев.
Кусочками
Помидоры кусочками замораживают без шкурок, так как они обычно идут в блюда, где нужна только мякоть. Снять кожицу с сырого помидора очень сложно, зато после ошпаривания она быстро сходит. Просто подержите плоды пару минут в кипятке, немного остудите и подцепите оболочку.
Теперь, когда томаты очищены, нарежьте их удобными кусочками: дольками, кубиками, соломкой и т. д.
Нарезку придётся подморозить, как и кружочки в рецепте выше. После этого они готовы перейти в порционные пакеты и отправиться на длительное хранение. Держите в морозилке только хорошо завязанные мешки и закрытые контейнеры. Помидоры могут отсыреть и напитаться посторонними запахами, а значит, станут совершенно невкусными.
Подготовка томатов к заморозке
Самое главное при подготовке помидоров к заморозке – тщательно промыть, а затем высушить плоды. Ведь замороженные томаты мыть уже будет невозможно, а лишняя влага на них при замораживании также совсем не нужна. Излишнее количество влаги на помидорах превратится в лед, который может склеить плоды и при размораживании ухудшит их вкус и консистенцию.
Подсушивать томаты лучше всего на бумажном или тканевом полотенце, выкладывая их в один ряд. Чем лучше они высохнут, тем легче и быстрее пройдет процесс заморозки.
Если помидоры перед заморозкой разрезают на кусочки, то для сохранения формы лишнему соку при возможности тоже дают стечь.
Емкости для заморозки и хранения томатов должны легко выдерживать пониженные температуры. Это могут быть либо пластиковые, либо силиконовые формы или контейнеры. Для хорошей сохранности они также должны довольно герметично закрываться, чтобы защитить помидоры от дополнительных запахов и не допускать испарения лишней влаги во время хранения.
Размороженные помидоры нельзя замораживать повторно – это полностью испортит их вкус и запах. Поэтому все емкости для хранения необходимо подбирать так, чтобы использовать их содержимое за один раз. Для удобства опознавания продуктов все пакеты и контейнеры лучше подписывать, указывая наименование продукта и дату заморозки.
Читайте также: Садовая арка своими руками: ТОП 150 фото лучших вариантов с эксклюзивным дизайном. Инструкция по созданию садовой арки своими руками
Подбор тары
Перед тем, как приступить к заморозке, нужно взять подходящую тару. Это может быть: - Невысокий пластиковый пищевой контейнер, но с большой площадью поверхности.
- Вакуумный пакет.
- Обычный полиэтиленовый мешок.
- Пластиковая бутылка.
Не стоит брать стеклянные баночки или контейнер из некачественного пластика.
Важливо!
Категорически не подходит для длительного хранения металлическая алюминиевая посуда, керамика.
Особенности заморозки
Исследования показали, что при заморозке продукта он теряет до 30 % питательных веществ. Происходит это из-за отсутствия профессионального оборудования для заморозки. На предприятиях используют шоковую заморозку продуктов, что позволяет сохранить в них максимум питательных веществ и витаминов.
Большинство даже современных морозильных камер не обеспечивают быструю заморозку. Процесс замораживания продуктов происходит достаточно медленно, что влияет на дальнейшее содержание в них витаминов и минералов.
При размораживании продукт теряет первоначальную форму, и вместе с водой уходят все микроэлементы. Чтобы хоть как-то сохранить в овоще полезные свойства, следует учитывать при замораживании некоторые особенности:
- Замораживать следует только свежие овощи. Идеальное время после того, как помидоры принесли с огорода, до момента заморозки – 6 часов.
- Томаты не должны быть гнилыми, мятыми и иметь другие повреждения.
- Помидоры необходимо качественно помыть под проточной водой.
- Морозить томаты следует небольшими партиями. В одном контейнере должна быть одна порция.
- Тара, в которой будут замораживаться помидоры, должна быть герметична, чтобы не проникал воздух.
- Категорически нельзя размораживать и вновь замораживать продукт. Для этого следует подписывать тару, где будут храниться замороженные овощи, чтобы, при необходимости, достать из морозилки нужный продукт.
На прилавках магазинов продаются специальные пакеты или емкости для заморозки, обеспечивающие герметичность и качество хранения.
Какие томаты подходят и несколько правил заготовки?
Перед тем как приступать к заморозке, следует правильно выбрать помидоры. Подходят упругие овощи, но не очень жесткие. Сначала их необходимо осмотреть на предмет обнаружения следов от вредителей и дырок. Конечно, и такие овощи можно заготовить, но обрабатывать их придется дольше.
Хранить в морозилке можно любой сорт, но наиболее подходящим считается томаты мясистых сортов, поскольку в них мало воды. Этот виды часто применяют для приготовления соусов без долгой варки.
Томаты в виде пюре «таблеточки»
Для этого рецепта могут подойти слегка перезревшие плоды. Разрешают даже использовать плоды с предварительно срезанной областью повреждения (некондиция). Чтобы приготовить пюре, плоды перепускают через мясорубку, а пюре выкладывают по формочкам и замораживают. В качестве формы применяются силиконовые лотки либо форма для льда. Главное – не наливать пюре до самого края формы, поскольку во время замерзания жидкость расширяе