Якщо колись серед фруктів та овочів вибиратимуть королеву, то їй неодмінно стане гарбуз! Ця помаранчева товстобока красуня – справжнє диво з грядки. Вона не тільки розкішно виглядає, але також напрочуд смачна і корисна. Відомо, що з гарбуза можна приготувати будь-яку страву: супи, салати, пироги, десерти. Одне з них — це цукати, незвичайні корисні ласощі.
Якщо ви ще ніколи не куштували їх, то неодмінно варто приготувати це частування. Результат обов’язково сподобається вам та вашим близьким. Попросіть своїх домашніх вгадати той продукт, з якого ви приготували новий десерт. Швидше за все, вони не зможуть одразу правильно відповісти. Якісні цукати з гарбуза нагадують висушені скибочки манго, дині, а іноді навіть ананас! Головна перевага сушарки в тому, що вона не пересушує продукт. Тому отримані цукати зберігають не тільки максимальну кількість корисних речовин, але й природний смак та аромат.
Для приготування цукатів із гарбуза у сушарці «Ізідрі» необхідно:
- У таз або каструлю з товстим дном влити склянку води та засипати склянку цукру.
- Поставити на вогонь . Як тільки вода закипить, у сироп покласти один очищений від шкірки і нарізаний маленькими шматочками лимон, паличку ванілі, кілька штук бадьяна. Опустити в сироп кілограм нарізаного часточками гарбуза. і кип’ятити хвилин двадцять.
- Залишити гарбуз до повного остигання на десять-дванадцять годин.
- Сироп злити (залишити солодку суміш для просочення коржів або приготування компотів).
- Шматочки гарбуза перекласти в сито, щоб вся зайва рідина скла. >
Простий рецепт цукатів з гарбуза, приготовлених у духовці, допоможе зберегти те, що подарувала природа. З багатого врожаю не пропаде нічого – все піде у переробку і приноситиме користь здоров’ю. Смачні натуральні ласощі цілком можуть замінити цукерки. Це і десерт, і перекус при дієті.Читайте також: Найкращі заготівлі з терну: вітамінна бомба серед зими
Способи
Зазвичай процес в’ялення відбувається на відкритому повітрі або в духовці або електросушарці. Про те, ви можете дізнатися з іншої нашої статті.
На повітрі
Для в’ялення на повітрі підготовлені шматочки необхідно викласти на сита в місце з хорошою вентиляцією
де на них не потраплятимуть прямі сонячні промені.
За кілька днів шматочки необхідно перемішати
і залишити ще на 2 дні. Після цього можна винести на сонце, залишивши гарбуз у таких умовах на 2 дні. Зазвичай в’ялення повітряним способом триває
5-7 днів
.Якщо гарбуз на етапі підготовки подрібнити не кубиками, а, наприклад, смужками
, то їх можна в’ялити, розвішавши на капроновій нитці.
Про те, як висушити гарбуз прямо у себе на кухні, ви можете дізнатися з відео:
Рецепт 3. Цукати з гарбуза в лимонно-апельсиновому сиропі
Щоб приготувати цукати за таким рецептом необхідно: кілограм очищеного гарбуза нарізати середніми шматочками (постарайтеся нарізати гарбуз шматочками однаковими за розміром, що вони приготувалися одночасно);
- у 300 грам цукру влити склянки води, додати сік половини лимона, половини апельсина, корицю (чайну ложку), три гвоздички; зварити сироп (цукор повинен повністю розчинитися); і чекати поки закипить;
- після того як гарбуз закипить, засікти час і кип’ятити його п’ять-сім хвилин;
- після того як шматочки гарбуза стали м’якими, акуратно перекласти їх у друшляк, щоб скла зайва рідина. Це займе близько двох годин;
- сироп не виливати, він ще знадобиться. Наприклад, для нової партії цукатів, або для приготування киселю;
- розкласти шматочки гарбуза на лист, застелений пекарським папером;
- поставити в духовку на дві-три години;
< li>вийняти деко з духовки і обваляти шматочки гарбуза в цукрі
- знову поставити деко в духовку на годину-півтори;
- коли шматочки цукатів стануть сухими, і не липнуть до рук, їх можна виймати;
- готові цукати зберігати у скляній тарі.
Рецепт 2
- півкіло гарбуза,
- 150 г цукру,
- один лимон,
- пара столових ложок меду,
- цукрова пудра.
- Помийте овоч і поріжте на невеликі шматочки або смужки. Корочку можна не зрізати — так виходить навіть цікавіше. Покладіть в глибоку миску і засипте цукром. Поставте в холодильник на 10-12 годин. Так вона дасть сік. Сік треба зберегти, він потім знадобиться. Поріжте лимон і подрібніть його. Потім перемішайте з медом і цукром до розчинення останнього.
- Процідіть.
- Додайте в суміш гарбузовий сік і варіть до загусання. .
- Всього варіння займе близько години.
- Застеліть лист пергаментом і викладіть на нього напівготові солодощі.
- Підсушіть в духовці з вентиляцією протягом 20 хвилин (при 40 градусах).
- Обвалюйте в цукровій пудрі і насолоджуйтесь!
< /ul>
Приготування:
Читайте також: Покрокові рецепти апельсинового джему з цедрою та шкіркою на зиму в домашніх умовах, з пектином та без
Як бачите, це рецепт трохи простіше першого, однак, це не означає що він менш смачний.
Рецепт 1 цукати з гарбуза покрокові фото
Технологія приготування цукатів настільки проста, що їх навіть колись готували бабусі в селах. У них не було кухонних комбайнів, мікрохвильових печей, мультиварок та духовок із конвектором. Шматочки фруктів довго варили в цукровому сиропі в печі, потім тамили ще кілька днів. А потім просто розкладали на папір і сушили або на сонці або на печі.
Такі смачні зацукровані фрукти та ягоди складали у скляні банки і зберігали в коморі, цілу зиму, ласуючи такими смачними цукатами. Причому найкраще для таких солодощів вибирати її солодких мускатних сортів. Такі тикування легко відрізнити від твердокорих за формою та за розміром. А ще у них більш солодка та соковита м’якоть гарного оранжевого кольору. Тому і виходять такі смачні цукати з гарбуза з апельсином і корицею в духовці, рецепт з фото зморіть нижче. — 1 кг, вода — 250 мл, ванілін 10 г, стиглий плід апельсина — 1 шт., мелена кориця — 1-2 ч. л.
Гострим ножем обережно знімаємо з гарбуза шкірку і нарізаємо її на кубики приблизно по 1,5-2 див.
Тепер вистилаємо пергаментним папером лист і обережно кладемо на нього шматочки зацукрованого гарбуза
Як правильно вибрати інгредієнти
Для виготовлення цукатів вибирають гарбуз солодких сортів Апорт або Акорд зі світло-оранжевою щільною м’якоттю. Крохмальні сорти гарбузів при термообробці дають ефект «сухарів». Ідеально для цукатів підходить мускатний гарбуз. Її легко відрізнити від інших сортів – плід рослини має форму гітари, а при розрізанні м’якуш випромінює мускатний аромат.
Якщо потрапив гарбуз, позбавлений запаху, невелика кількість кориці у поєднанні з лимоном або апельсином легко виправлять ситуацію. Головне — щоб м’якоть плода була щільна, і при варінні не перетворилася на пюре. власників електросушарки. Втім, за потреби можна замінити її і звичайною духовкою або аерогрилем. Цукатів буде досить багато, але кількість інгредієнтів зменшувати не варто. Такий десерт довго зберігається навіть при кімнатній температурі, достатньо лише покласти його в ємність з кришкою, що закривається, так що можна відразу приготувати його із запасом. Дуже ніжними стануть цукати з гарбуза з додаванням цукрової пудри, але використовувати його не обов’язково.
Інгредієнти:
- 3 кг гарбуза;
- 1 лимон;
- 4 ст. л. цукрової пудри;
- 600 г цукру.
Спосіб приготування:
- Очистити гарбуз, нарізати невеликими брусочками, скласти в глибоку містку каструльку.
- Поверх гарбуза висипати весь цукор, дочекатися виділення соку.
- Злити отриманий з гарбуза сік в окрему каструльку.
- Лимон порізати кружальцями і викласти в сік.
- Сироп закип’ятити, процідити і вилити до гарбуза гарячим.
- 4 рази прокип’ятити гарбуз по 5 хвилин у сиропі, остуджуючи його до кімнатної температури між варками.
- Викласти гарбуз у сито і дати стекти зайвої рідини.
- Підготовлені цукати з гарбуза перекласти на решітку сушарки для овочів і сушити 4 години. li>
Як приготувати цукати з гарбуза з медом у домашніх умовах простий рецепт у духовці
З такими ласощами можна не лише пити чай чи каву вранці. Його добре брати з собою в дорогу, у відрядження або на роботу для перекушування, щоб не спокуситися булочками. ul>
li>
Готуємо так:
нарізати на кубики розміром 4х4 см овоч; проварити його кілька хвилин у воді, до якої додати паличку кориці; зварити сироп із двох склянок води, меду, фруктози та ванільного цукру; покласти в сироп шматочки гарбуза; дати закипіти і проварити гарбуз у сиропі хвилин п’ятнадцять; залишити з вечора до ранку остигати; обережно викласти шматочки овочів у сито; як тільки весь сироп стече, викласти гарбуз на лист (застелити обов’язково пекарським папером або фольгою); підсушити в духовці при низькій температурі, з відкритими дверцятами не менше чотирьох-п’яти годин; досушити ще добу за кімнатної температури; укласти готові ласощі у пластиковий контейнер і прибрати в холодильник.
Як бачимо, процес приготування не можна назвати швидким. Він може тривати до двох днів. Але отриманий результат порадує вашу родину.
Всі знають, що з гарбуза можна приготувати не лише каші, запіканки, варення та джеми, а й цукати. Це дуже корисний десерт до чаю, так як такі цукерки — джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Їх не складно приготувати, а зберігатися вони можуть до наступного врожаю. Готувати ласощі можна в духовці, мікрохвильовій печі або сушарці для овочів.
Якщо у вас немає таких чудо-помічниць на кухні як мікрохвильова піч або сушарка для овочів, то готуйте цукати з гарбуза в духовці, це найпростіший рецепт у домашніх умовах, яким користувалися наші мами. Потрібно віддати належне — гарбузові цукерки виходили у них просто чудові! Згадаймо дитинство та порадуємо своїх дітей чудовим та корисним десертом.
Приємного чаювання!
Склад і користь
Чим корисний в’ялений гарбуз? Гарбуз — натуральний вітамінно-мінеральний комплекс
Читайте також: Морква по-корейськи на зиму в банках – 5 дуже смачних рецептів
. Плід вважається чемпіоном серед інших плодів за вмістом у ньому
заліза
. Крім заліза до складу продукту входять: бета-каротин; клітковина; вітаміни — С, Е, В1, В2, РР; /li>
Вітамін Е та солі цинку
, якими особливо багатий гарбуз, допомагають запобігти передчасному старінню організму.
Гарбуз — продукт дієтичний
. Завдяки мінімальному вмісту в ній грубої клітковини та кислот, овоч допустимий до вживання людьми із запальними захворюваннями органів системи травлення.
Велику користь гарбуз приносить людям із залізодефіцитною анемією
, оскільки містить у собі мінеральний комплекс, що бере участь у процесі кровотворення. Регулярне вживання в’яленого гарбуза надає позитивний вплив на печінку .
Сам по собі гарбуз — продукт низькокалорійний
, і при в’яленні її без додавання цукру, калорійність становить 28 кКал/100 г. Однак, якщо в’ялити гарбуз, витримуючи і
бланшуючи в цукрі
, його калорійність зростає до 110 кКал/100 г.
Про те, читайте у нашій статті.