Здрастуйте, з вами Олександре. Час заготовок вже наближається до кінця. Ми встигли насолити помідор, намаринувати огірків, і настав час робити заготівлі з буряка та моркви. Однією із таких заготовок буде заправка для борщу. Цю страву можна назвати знахідкою для дбайливих господинь. Тільки уявіть, що борщ можна приготувати не лише дешево, а й швидко, лише за кілька хвилин, зберігши в ідеальній чистоті вашу кухню.
Готувати будемо з овочів із власного саду. Часто при збиранні врожаю буває багато некондиційних овочів, які не придатні для зимового зберігання. Викидати їх шкода і заправка для борщу буде найкращим способом, щоб їх зберегти. При цьому, крім смачної та корисної страви отримаємо, на додачу, солідну економію бюджету, бо взимку ціни на овочі кусаються.
Ми давно освоїли рецепти приготування такої заправки, і сьогодні хочемо поділитися ними з вами. А ви вибирайте на свій смак і заготовляйте про запас.
Заправка для борщу з буряка на зиму — покроковий фото рецепт
Такі консерви — чудова підмога для зайнятих господинь. Заправку можна використовувати для приготування борщів та буряків. Смачні перші страви виходять лише за півгодини. Овочі викладають у глибоку сковороду, тушкують кілька хвилин на помірному вогні та відправляють у готовий бульйон із відвареною картоплею. Дуже економно, вигідно та швидко.
Читайте також: Варення з кавунових кірок — найпростіші рецепти кавунового варення
оцінка: (
5 оцінок, середня:
4,20 з 5)
Час приготування: 1 година 0 хвилин
Кількість: 4 порції
Історія знаменитої страви
Якщо ви любите борщ, напевно, перед вами нерідко постало питання, кому належить ідея його приготування. Історія його походження неоднозначна. Те саме стосується і його назви. Деякі історики запевняють, що за старих часів таку юшку варили з борщовика, інші вважають, що слово «борщ» утворилося від «бор» — червоний і «щ» — щі, юшка з капустою.
Історія знаменитої страви
Щодо класичного рецепту його приготування, то невід’ємним інгредієнтом вважається картопля. Цей овоч з’явився на Русі не так вже й давно, а це означає, що до цього часу юшку варили без його участі.
Сьогодні борщ готується практично у кожному будинку. З цією першою стравою виникає чимало клопоту, тому що до його складу входить великий перелік овочів, які потрібно очистити від шкірки, нарізати та обсмажити.
Якщо немає часу варити першу страву, можна скористатися заготівлею. Все, що необхідно – це зварити бульйон, додати до нього картопля та заправку. Найкращий час для приготування заготівлі – осінь, коли зібрано щедрий урожай різних овочів.
Варіант заготівлі з помідорами
Для приготування заправки для борщів на користь з додаванням свіжих помідорів потрібно:
- солі — 30 г;
- оцту — 20 мл.
Що робити:
- Вимити і зварити буряки.
- Варені коренеплоди очистити. Нарізати їх тонкою соломкою або потерти на тертці з великими зубами.
- Цибулю порізати на шматочки.
- Помідори подрібнити будь-яким способом. Це можна зробити за допомогою блендера або м’ясорубки.
- У каструлю, бажано взяти посуд з товстим дном, налити олію та злегка обсмажити цибулю.
- Додати подрібнені коренеплоди та влити томат.
- Проварити масу протягом 10 хвилин.
- Додати сіль, влити оцет і в гарячому вигляді розлити в банки. Для консервації краще брати тару об’ємом 0,5 л. Відразу закатати кришками. Після того як перевернути і вкрити ковдрою.
Після того як суміш для заправки борщу охолоне, банки можна перевертати.
- dt>
Найсмачніший рецепт приготування без оцту
Хочете заготовити борщову заправку на зиму без оцту? Зараз саме час! Використовуйте швидкий та простий рецепт приготування з болгарським перцем та часником.
Список продуктів:
- 1 кг білої цибулі;
- стільки ж моркви;
- буряк столовий – 1 кг;
- 120 гр. томат-пасти;
- 0,5 л соняшникової олії;
- 2 повні ст. л. цукру;
- стільки ж солі.
Кроки приготування:
Сполосніть та очистіть овочі. У вас молода морква для приготування їжі? Просто потріть її щіткою та сполосніть під струменем води.
Читайте також: Рецепти прозорого варення з ранеток у сиропі на зиму, з водою та без, у мультиварці та на плиті
Подрібніть буряк, моркву, помідори та перці в комбайні дрібною нарізкою. У вас має вийти, ніби продукти пропустили через тертку. Складіть овочеву масу в чашку або каструлю для гасіння.
Цибулю та часник перемеліть блендером у пюре. Відставте поки що убік.
У чашу додайте соняшникову олію, сіль, цукор, томат-пасту, лимонну кислоту. Остання не дасть бурякам поміняти колір. Промішайте інгредієнти. Поставте на тихий вогонь. Закрийте кришкою.
Гасіть півгодини. Додайте цибульно-часникову кашку. Перемішайте. Готуйте ще півгодини. Чи не хочете підгорілі овочі? Обов’язково помішуйте заготівлю.
Банки (у кожну підлийте трохи води) простерилізуйте в мікрохвильовій печі. Використовуйте максимальну потужність. Піде 3-5 хвилин. Кришки прокип’ятіть.
Чашку з плити не слід знімати. Гарячу овочеву масу акуратно розкладіть по банках (зручно використовувати ємності в 300 або 500 грам – одна банка на одну каструлю з борщем). Закупорьте. Залиште до охолодження за нормальної кімнатної температури.
Хочете випробувати пряніший ароматний борщ? Готуйте заправку зі спеціями! Підійдуть наступні варіанти: кардамон мелений, насіння кмину або кропу, мелений перець або насіння гірчиці.
Ще одна варіація, як урізноманітнити заготівлю – додати яблуко. Кисло-солодке осіннє яблуко буде дуже доречним у тушкованій овочевій заправці. Подрібніть очищену фруктову м’якоть, тушкуйте з іншими інгредієнтами.
Для борщової заправки з капустою на зиму потрібно:
- капусти білокачанної — 1,0 кг; буряки столових сортів — 3,0 кг; цибулі — 1,0 кг; моркви — 1,0 кг;
- помідорів — 1,0 кг;
- цукору — 120 г; г;
- оцту — 100 мл.
Як консервувати:
Читайте також: Варення з калини: прості рецепти домашніх заготовок
- Капусту нашаткувати тонкою соломкою.
- Морковку та буряки добре помити. Коренеплоди очистити і натерти на тертці. За бажанням їх можна подрібнити за допомогою кухонного комбайну. Їх можна або нарізати на дуже дрібні кубики, або подрібнити блендером. Всі овочі скласти в миску, перемішати. Всипати сіль і цукор, перемішати ще раз.
- В каструлю влити масло|мастило| і перекласти овочеву суміш.
- Поставити на плиту, нагріти до закипання, прибрати вогонь до мінімуму і гасити близько 20 хвилин.
- Додати оцет, перемішати, готувати ще 5 хвилин.
- Після цього киплячу масу розкласти в банки, закатати кришками. Укутати ковдрою в перевернутому вигляді. Після того як овочеве заправлення з капустою охолоне, банки повернути в нормальне становище. капусти) — простий рецепт
За цим варіантом виходить чудова борщова заправка з бордового буряка, помаранчевої моркви, соковитих помідорів, і ароматного солодкого перцю. Суп буде дуже красивого рубінового кольору, що підвищує настрій і апетит.
Інгредієнти: - Буряк – 3 кг
- Помідори – 1 кг
- Болгарський солодкий перець – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля ріпчаста — 1 кг
- Оцет – 125 мл
- Цукровий пісок – 1 ст.
- Соняшникова олія – 1 ст.
- Сіль – 3 ст. л.
З цієї кількості продуктів виходить 12 банок по півлітра овочевої заправки.
- Якщо у вас є вдома кухонний комбайн, то клопоту з нарізкою буде менше. Подрібнимо в кухонному помічнику очищені від шкірки овочі: морква та буряк. Поміщаємо їх у велику варильну каструлю.
- Перці звільняємо від насіння, хвостиків і нарізаємо соломкою, а цибулю – кубиками.
- Помідори ріжемо навпіл, видаляємо тверду серединку і нарізаємо кубиками. Поміщаємо всі нарізані овочі у велику каструлю, в яку додаємо цукор, сіль, наливаємо оцет і соняшникову олію. Спочатку розігріваємо каструлю на найменшому вогні. Коли продукти пустять сік, можна додати полум’я до середнього. Після закипання варимо 30 хвилин на помірному вогні весь час помішуючи. Поки вариться заправка, підготуємо банки шляхом стерилізації парою. А кришки прокип’ятимо 5 хвилин у воді. Гарячу овочеву масу розкладаємо в банки, які закочуємо під ключ. Залишаємо до ранку в перевернутому вигляді під теплим пледом. Тепер можна сміливо відправляти красиві та яскраві баночки до решти домашньої консервації.
Вітаю вас з тим, що запаси поповнилися ще одним вдалим вітамінним варіантом на зиму.
З болгарським перцем
Заготівля для борщу з овочів з додаванням солодкого перцю може бути смачним салатом. Для приготування потрібно (вага вказана для очищених інгредієнтів): перцю солодкого — 0,5 кг; буряки — 1,0 кг; цибулі — 1,0 кг; моркви — 1,0 кг; помідорів — 1,0 кг; солі — 70 г; > - олії — 200 мл;
- цукору — 70 г;
- листики лавру;
- оцту — 50 мл;
- перець горошком;
- води – 60 мл.
З вказаної кількості виходить близько чотирьох з половиною літрів заправки.
Як консервувати:
- Морковку, буряк нарізати соломкою ножем або подрібнити за допомогою овочерізки або комбайна.
- Цибулю порізати тонкими часточками.
- Томати подрібнити за допомогою блендера.
- Перці нарізати півкільцями.
- У каструлю влити половину олії та воду. Викласти моркву, буряк, цибулю. Всипати половину солі.
- На помірному вогні нагріти суміш до закипання.
- Гушити протягом 15 хвилин, робити це потрібно під кришкою при помірному нагріві.
- В овочі додати перець, сіль, що залишилася, цукор, покласти 8-10 горошин перцю і 3-4 лаврових листочка. Перемішати.
- Влити в заправку масу з помідорів.
- Дочекатися закипання, гасити ще близько півгодини, влити оцет і киплячу суміш розкласти в банки.
- Закатати кришками, перевернути і закутати товстою ковдрою. Коли охолонуть, повернути в нормальне становище.
Смачна заправка для борщу на зиму з буряком, помідорами, морквою та перцем
Ця заправка одна з найсмачніших. Тут багатий набір овочів, які зроблять смак борщу насиченим. Щоб зварити першу страву, достатньо буде довести до готовності картоплю та капусту, додати цю приправу і все! Ну це для пісного варіанта. Якщо робити з м’ясом, то доведеться час витратити на бульйон, тут уже нікуди не дінешся.
Оцту тут не буде. Як консервант використовується лимонна кислота. Вага продуктів вказана у очищеному вигляді.
Інгредієнти на 3 л:
- свіжі помідори — 2 кг
- болгарський перець — 0,5 кг
- ріпчаста цибуля — 0,5 кг морква — 0,5 кг буряк — 0,5 кг гострий перець — 1 шт. (опціонально)
- соняшникова олія — 200 мл
- зелень — за смаком (кріп, петрушка, базилік)
- цукор — 1 ст.л.
- сіль — 1 ст.л.
- лимонна кислота — 1 ч.л.
Як приготувати:
1.Одразу підготуйте велику каструлю, де гаситимуться всі овочі. Помідори наріжте на великі часточки і пропустіть через м’ясорубку. Вилийте томат, що вийшов, у вибрану каструлю.
Не беріть для цього рецепту емальований посуд. У ній суміш може пригоріти.
2.З цибулею вчиніть так само, як і з помідорами: перетворите на кашку за допомогою м’ясорубки. Вилийте масу у загальну ємність.
3.Перець гострий та солодкий очистіть від насіння та наріжте язиками. Прокрутіть спочатку гіркий стручок, а потім уже всі солодкі. Такий порядок потрібен для того, щоб миття м’ясорубки не принесло неприємностей із печінням шкіри рук. Перечна суміш вирушає до інших подрібнених овочів.
Читайте також: Варення з глоду: рецепти з кісточками та без кісточок з додаванням фруктів та ягід
4.Морква та буряк натріть на великій тертці і складіть у каструлю. Основний набір продуктів підготовлений, все добре перемішайте.
5.Влийте в овочевий склад рафіновану олію, знову все перемішайте і поставте заготівлю на вогонь. Доведіть до кипіння і зробіть тихий нагрів, який можливий. Готуйте заправку для борщу протягом 1 години.
Не потрібно, щоб овочі варилися та сильно кипіли. Важливо, щоб вони нудилися на мінімальному вогні. Кришку не закривайте.
6.Зелень ретельно промийте і дрібно наріжте. Брати можете абсолютно будь-яку траву, яку любите у борщі: кріп, петрушку, базилік, кінзу, селера. Тут дійте строго до смаку. Можна взагалі нічого не додавати.
7.Через півгодини томлення приправи, додайте до неї зелень і перемішайте.
8.За 10 хвилин до готовності додайте цукор, сіль та лимонну кислоту. І за цей час простерилізуйте банки та кришки.
9. Розкладіть киплячу заправку по скляних ємностях і закатайте кришками, які необхідно дістати з окропу. Переверніть та залиште остигати при кімнатній температурі. Закутувати не обов’язково.
10. Смачна, яскрава, насичена різними смаками, борщова заправка готова. Вона врятує взимку і заощадить час.
З квасолею
Для приготування чотирьох літрів борщової заправки з квасолею потрібно:
- буряки — 600 г; li>
- помідорів — 2,5 кг;
- перців солодких — 600 г;
- квасолі — 1 кг;
- солі — 40 г;
- олії — 200 мл;
- оцту — 80 мл;
- цукору — 60 г.
Рецепт: Фасоль заздалегідь замочити на 8-10 годин. Злити з неї воду, промити набряклі боби і відварити до готовності. Відкинути на друшляк, почекати поки стече вся волога.
Помідори вимити, обсушити, видалити місце прикріплення плодоніжки і прокрутити на м’ясорубці. хвилин.
З перців видалити насіння і нарізати його невеликими шматочками.
Очищені бураки натерти на тертці з великими зубчиками.
В киплячу масу викласти буряк, варити п’ять хвилин.
Додати перець, готувати ще стільки ж.
Надалі всипати цукор і сіль, влити олію.
Додати квасолю.
Влити оцет і гасити заправку ще 10 хвилин.
Заготівлю для борщу з квасолею окропу розлити по банках, прикатати закатною машинкою кришки і перевернути дном догори. Вкрити ковдрою. Тримайте так до повного остигання.
Рецепт з додаванням стиглих помідорів
Спробуйте приготувати супову заправку без перцю та оцту! Заготівля відмінно зберігатиметься, але в рецепті є секрет! Натуральним консервантом у заправці виступають кислі томати. Вони не дають овочам зіпсуватися, а бурякам втратити колір.
Інгредієнти:
- по 500 гр. цибулі (ріпки) і моркви;
- 1,5 кг (можна трохи більше) буряків;
- 2-3 кг стиглих томатів;
- ст. (250 мл);
- сіль великого помелу – за смаком.
Як приготувати:
- По черзі протріть моркву, буряк через тертку. Цибулю дрібно наріжте. Стиглі (можна взяти м’яті) томати наріжте четвертинками, пам’ятайте руками. Ви отримаєте помідорну кашку. При гасінні кашка розвариться і томатів не буде видно серед бордового буряка.
- У казані розігрійте олію. Додати цибулю. Пасеруйте 10 хвилин. Докладіть моркви, тушкуйте ще 10-15 хвилин. Не забудьте помішувати. Відправте в казан томати. Через 10 хвилин буряки. Підсоліть. Перешкодити. Чекайте на закипання. Потім відрахуйте час – 30-40 хвилин.
- Готову заправку розфасуйте банками. А після остигання відправте в підпіль.
Не хочете суворо дотримуватися рецепту? Орієнтуйтеся на свій смак, додаючи в каструлю овочі. Додайте якогось інгредієнта трохи більше чи менше. У вас на городі восени залишилася пряна зелень? Обов’язково надішліть її в консервацію.
Існує ще один варіант – суха супова заправка. Готується вона дуже просто. Дрібно наріжте або перетріть овочі через тертку. На 5 кг овочевої маси додайте|добавляйте| 800 гр. великої солі. Ретельно перемішайте. Розкладіть по банках, закрийте капроновими кришками. Зберігайте в холодильнику до запитання.
Заправка на зиму для зеленого борщу
Готувати зелений борщ можна цілий рік, якщо заготовити для нього заправку із щавлю і зелені. Для цього потрібно:
- цибуля (зелене перо) — 0,5 кг;
- щавель — 0,5 кг;
- петрушка — 250 г ;
- кріп — 250 г;
- сіль — 100 г.
Що робити:
- Зелену цибулю перебрати, зрізати підсохлі кінці, промити, обтрусити водою і нарізати кільцями довжиною приблизно 7-8 мм.
- Листя щавлю перебрати, промити, обсушити. і нарізати шматочками шириною 1 див.
- Петрушку і кріп помити, струсити з води і дрібно нарізати ножем.
- Усі інгредієнти покласти в простору миску. Присыпать солью и хорошо перемешать, чтобы она равномерно распределилась среди зелени.
- Полученную смесь очень плотно сложить в баночки.
- После этого их составить в бак с водой, сверху положить металлические крышки.
- Нагреть воду до кипения, после чего стерилизовать в течение 20 минут.
- Крышки прикатать специальной машинкой для домашнего консервирования.
- Банки с заправкой для зеленого борща перевернуть, накрыть одеялом и дождаться полного остывания. После чего вернуть в нормальное положение.
Простая вариация без капусты
Сделать заготовку на зиму можно и без капустки. Запасайтесь хорошим настроением и нужными продуктами и приступайте к приготовлению.
Возьмите:
- лук – 120 г;
- болгарский перец – 1 шт.;
- морковку – 80 г;
- свеклу – 1 кг;
- масло – 2 стакана;
- сок томатный – 500 мл;
- соль – по желанию.
Что делаем:
- Томатный сок и масло вливаем в кастрюлю. Добавляем соль, размешиваем, ждем, пока он закипит.
- Морковку моем, снимаем верхний слой, трем на терке.
- Очищаем свёклу, режем соломкой.
- Луковицу освобождаем от шелухи, нарезаем кубиками.
- Подготовленные овощи поочередно выкладываем в кастрюлю, перемешиваем. Даем закипеть, через 10 минут бросаем нарезанный болгарский перец.
- Продолжаем тушить овощную массу около 30 минут.
- Раскладываем по простерилизованным банкам, закрываем крышками. Переворачиваем вверх дном, храним «под шубой» до полного остывания.
В рецептуре не предусмотрен уксус, а это значит, что заготовку нужно хранить только в прохладном помещении.
Очень простой рецепт заправки для борща без варки
Заправка для борща без варки готовится из сырых овощей, консервантом в этом случае является соль. Для заготовки нужно:
- свеклы — 500 г;
- морковки — 500 г;
- помидоров — 500 г;
- перцев овощных — 500 г;
- укропа и (или) петрушки зелени — 150 г;
- соли — 400 г.
Процесс по шагам:
- Свеклу вымыть, очистить и нарезать тонкой соломкой или натереть крупно.
- С морковью сделать то же самое.
- Перцы освободить от семян и нашинковать соломкой.
- Зелень ополоснуть, подсушить и порубить ножом.
- Помидоры помыть и порезать дольками.
- В просторную миску сложить все ингредиенты, перемешать.
- Всыпать соль, перемешать овощную смесь еще раз.
- Дать постоять заправке для борща минут 10 минут.
- После этого разложить в банки и закрыть капроновыми крышками. Можно использовать емкости с винтовыми крышками.
Такую заправку нужно хранить в холодильнике.
Борщевая заправка со свеклой и томатной пастой «пальчики оближешь» (без капусты)
Предлагаю еще один хороший рецепт заправки для тех, кто использует для приготовления борща томатную пасту, а не помидоры. И скажу честно, что мне больше нравится использовать именно пасту. Поэтому этот способ — мой фаворит. Стерилизация полных банок здесь не нужна.
Вес продуктов дан в неочищенном виде.
Ингредиенты на 7,5 л:
- свекла — 4 кг
- морковь — 2,8 кг
- сладкий перец — 2 кг
- лук-репка — 2 кг
- томатная паста — 500 гр.
- растительное масло — 650 мл
- вода — 700 мл
- соль — 150 гр. (5 ст.л. с горкой)
- сахар — 100 гр. (4 ст.л. с горкой)
- лимонная кислота — 1 ч.л.
- душистый перец — 20 шт.
- черный перец — 1 ч.л.
- лавровый лист — 5-6 шт.
- уксус 9% — 150 мл
Этапы:
1.Все овощи помойте и очистите. Свеклу и морковь нужно натереть на крупной терке. Если есть в доме комбайн с насадкой шинковка или блендер со встроенной теркой, то можете воспользоваться их услугами. Так будет намного быстрее и проще физически. Ну а если их нет, придется потрудится руками.
Чтобы руки не красились соком свеклы, смажьте их небольшим количеством растительного масла или наденьте перчатки.
2.Болгарский перец нарежьте тонкой соломкой или кубиком: таким образом, как вам нравится видеть этот плод в борще.
3.Лук измельчите мелким кубиком ножом или блендером.
Читайте также: Как правильно сушить озимый чеснок после выкапывания и где его хранить
4.В большой кастрюле (если нет такой большой, готовьте в двух, деля все продукты поровну) или в казане разогрейте половину нормы постного масла. Положите весь лук и обжарьте его до прозрачности. Следите, чтобы лук не подгорел и не потемнел.
5.Когда лук смягчится, положите к нему все овощи одновременно: морковь, перец, свеклу. И насыпьте лимонную кислоту: она убережет свеклу от потери цвета. Перемешайте компоненты.
6.Теперь влейте оставшееся подсолнечное масло (берите без запаха) и снова перемешайте.
7.Уже масса будет выглядеть вполне однородно, она будет ярким бордовым цветом. Добавьте к ней томатную пасту и воду и опять размешайте.
8.Сделайте средний огонь, накройте неплотно крышкой и тушите 15 минут. За это время овощи выпустят сок и масса станет более жидкой.
9.Банки помойте с содой и простерилизуйте. Так как делаем сразу много заправки, пропаривать над паром по одной стеклотаре будет очень долго. Быстрее обработать ее в духовке или микроволновке. Крышки прокипятите 5-7 минут.
10.Через 15 минут тушения добавьте в свекольную массу соль, сахар, душистый и черный перец горошком. Продолжайте тушить еще 45 минут, периодически помешивая.
11.За 5 минут до готовности добавьте лаврушку и уксус.
12.Готовую борщевую заправку разложите по стерилизованным и сухим банкам. Накладывайте плотно, до самого верха, чтобы не оставалось воздуха. Закрутите герметично горячими крышками, переверните и закутайте в одеяло.
13.Когда приправа остынет, можете хранить ее в темном месте как в квартире, так и в погребе. Сделайте такую заготовку, а зимой скажете мне «спасибо» за освобожденное время.
Рецепт борща на зиму в банках без уксуса