Категорії: Дача сад город

Варіння з чорноплідної горобини — рецепти приготування в домашніх умовах

Якщо ви думаєте, що з вареннями покінчено, це не так. Адже настав час закривати ласощі з кавунових кірок і гарбуза. А ще на підході чорноплідна горобина. І перед вами добірка з легких та простих рецептів варення з аронії.

Цей вид ягід дуже цінуються знахарями та людьми, які дбають про своє здоров’я. Але багато з’їсти її не вдасться, у неї специфічний смак із терпкістю. А що робити з рештою плодів? Правильно переробити на зиму. При невеликій термічній обробці все ж таки трохи вітамінів зберігається. А для більшої користі ви можете її заморозити. Про це також докладніше розповім нижче.

Отже, щоб ягода при варінні залишалася цілою і стала м’якшою на смак, її раджу бланшувати п’ять хвилин у окропі. І лише після цієї процедури варити варення.

Як це зробити? Просто пересипаємо плоди в миску і заливаємо окропом, наприклад, з чайника. Залишаємо так на 5-7 хвилин. Потім зливаємо рідину, а горобину промиваємо під холодною проточною водою.

З цим усе стало зрозумілим. Але часто запитують: скільки брати цукру. Тут відповідь проста: зберігаємо пропорцію 1:1. Цього цілком достатньо.

Читайте також: Дуже смачні рецепти маринованої моркви на зиму: покрокове приготування в домашніх умовах

Правила приготування варення з чорноплід з листям вишні

Збирати чорноплід для варення необхідно після перших заморозків. Тоді смак у аронії менш терпкий. Ягода повинна бути повністю дозріла і мати синювато-чорний колір. Перед приготуванням варення необхідно обов’язково перебрати чорноплід і відібрати на утилізацію всі хворі та гнилі екземпляри. Необхідно промити продукт і відібрати сміття.

Для приготування потрібен емальований посуд. У жодному разі не варто брати алюмінієвий посуд. Ягоди набудуть неприємного смаку за рахунок окисних процесів. Фахівці радять навіть не збирати чорноплід у алюмінієву тару, тим більше не зберігати її там.

Вишневі листочки потрібні невеликого розміру, оптимальний варіант — молоденькі, з дерева. Їх обов’язково добре промити.

Для варення потрібно підготувати та простерилізувати банки. Стерилізацію можна провести як під парою, так і в духовці.

Класичний рецепт варення з чорноплід з вишневим листом

Варіння з чорноплід з вишневим листом за класичним рецептом готується із застосуванням найпростіших інгредієнтів. Необхідні продукти для таких ласощів:

  • чорноплодки — 2 кг;
  • 200 г листя вишні;
  • 1,5 кг цукрового піску;
  • 300 мл чистої води.

Багато власниць рецепт приготування здається клопітким, але при цьому він дуже смачний і ароматний. Інструкція приготування кроків:

  1. На 6 годин залити окропом промиту чорноплодку.
  2. Вишневі інгредієнти промити і висушити.
  3. Вкласти їх у каструлю і залити 300 мл окропу.
  4. Поварити 15 хвилин на повільному вогні.
  5. Вийняти, засипати у відвар цукровий пісок.
  6. Варити, злегка помішуючи, до повного розчинення цукру. /li>
  7. Відразу засипати ягоду і поварити протягом 5 хвилин.
  8. Утворюється пінка, яку варто зняти.
  9. Вимкнути вогонь і залишити варення на 10 годин.
  10. Через 10 годин ласощі слід поварити ще кілька разів, у перервах обов’язково давати йому остигати.
  11. Розкласти по банках і герметично закатати. укутувати пледом і дати охолонути протягом доби. Потім можна спокійно спускати для зберігання у підвал.

    Рецепт із заморожених ягід у сиропі

    Гробина може позбутися терпкості шляхом попереднього заморожування плодів. Замерзла волога зсередини рве клітини, тому горобина краще обробляється. Після цього в мікротріщини, що утворилися, сироп зможе проникнути набагато легше.

    Для готування потрібно:
    • 2 кг аронії;
    • 5 кг цукру;
    • 700 мл питної чистої води.

    Процес заготівлі апетитного частування:

    1. Підмерзлі ягоди всипаються в товстодонну каструлю.
    2. Плоди покриваються сиропом , звареним з цукру та води.
    3. Варіння проварюється 15 хв, охолоджується і залишається просочуватися на 8-9 год.
    4. Маса повторно нагрівається та розливається по стерильним банкам.
    5. Тара щільно закупорюється, охолоджується в кімнаті і ставиться в льох.

Густі, ароматні та корисні ласощі подаються на рум’яному тостовому хлібі, багеті або просто в розетці до чаю.

Варіння з чорноплідної горобини: рецепт з вишневим листям та яблуками

Варіння з чорноплідної горобини та вишневого листя відмінно поєднується з яблуками, грушами та іншими фруктами. Є багато варіантів смачних рецептів із приємним ароматом.

Один із популярних і простих варіантів ласощів включає такі компоненти:

Читайте також: ТОП 16 простих рецептів варення з червоної горобини на зиму в домашніх умовах

  • 3 кг чорноплодки;
  • 50 вишневого листя;
  • по 2 кг яблук та груш;
  • 1,5 кг цукрового піску;
  • склянка води.
  1. Ягоди промити, фрукти нарізати великими частинами.
  2. У половині склянки води поварити листя вишні, потім дати остигнути; цукровим піском. Все перемішати і 5 хвилин варити на повільному вогні. Все розлити по гарячих стерилізованих банках і потім герметично закатати. Зберігати після остигання у прохолодному темному приміщенні протягом усієї зими.

    Корисні поради

    Дуже важливо дотримуватися технології варіння варення з чорноплідної горобини, тільки в цьому випадку, десерт матиме приємний смак.

    • Горобину перебирають, відбраковуючи зіпсовані ягоди, а також листочки та інше сміття.
    • Потім потрібно ягоду бланшувати. Можна просто залити окропом на 5-7 хвилин, а можна прокип’ятити протягом 2-3 хвилин. Така підготовка трохи пом’якшить тверду шкірку, і ягода добре просочиться сиропом при варінні.
    • Оскільки чорноплідна горобина має гіркуватий смак, приготувати варення з малою кількістю цукру не вийде. Зазвичай цукрового піску беруть стільки ж, скільки і ягід. А ласуни можуть використовувати пропорцію цукру та ягід 1,5 до 1. Для поліпшення смаку до ягід горобини додають інші фрукти та ягоди. Краще використовувати добавки з кислуватим смаком.
    • Для тривалого зберігання варення з чорноплідної горобини потрібно розкладати за простерилізованими банками. Тоді заготівля зберігатиметься всю зиму.

    Цікаві факти! Ягоди чорноплідної горобини – це справжній мультивітамінний комплекс, який відмінно підтримує імунітет, допомагаючи організму боротися з інфекціями під час застуд. Крім того, даний продукт володіє здатністю знижувати артеріальний тиск і дуже корисний для гіпертоніків. якщо додати трохи лимонної кислоти. Інгредієнти для варення:

    • 1 кг горобини чорноплідної;
    • 1,4 кг цукрового піску;
    • 50–60 листочків вишні;
    • склянка води;
    • лимонна кислота — чайна ложка.

    Покроковий алгоритм приготування зимових ласощів:

    1. Листя вишні та ягоду вимити.
    2. У склянці води поварити половину листя протягом 15 хвилин.
    3. Листя вибрати з відвару.
    4. Половину цукру всипати у відвар.
    5. Довести до кипіння і перемішувати, поки цукор не розчиниться повністю.
    6. У сироп вкласти ягоди і листочки вишні.
    7. Листочки вишні витягнути і варити варення ще 5 хвилин.
    8. li>

    9. Варіння відключити і поставити на 3 години.
    10. цукровий пісок і лимонну кислоту, що залишився, додати під час другого варіння.
    11. Варити півгодини, а потім дати охолонути.

    П’ятихвилинка: бабусин рецепт

    Смачне густе варення за перевіреним рецептом старих часів. Так, так готували ще наші бабусі. А я із задоволенням ділюся з вами.

    Потрібно:

    • цукор – 1000 г;
    • чорноплодка – 1000 г;
    • вода – 500 мл.
    • ul>
      Приготування:

      Ягоди перебираємо, видаляємо плодоніжки. Хорошо промиваємо плоди, потім обдаємо окропом і відразу холодною водою.

      Даємо воді стекти — допоможе друшляк. Варимо сироп. Вводимо в сироп горобину.

      Читайте також: Яблучне повидло на зиму: 6 простих рецептів у домашніх умовах

      Після закипання варимо 2-3 хвилини, потім залишаємо на ніч остигати під закритою кришкою. Вранці знову кип’ятимо масу 2-3 хвилини.

      Повторюємо процедуру – остуджуємо, ставимо на вогонь.

      Після закінчення 3-го варіння розливаємо варення по стерилізованих банках.

      Заготівля називається швидкою, тому що на кип’ятіння йде кілька хвилин. Єдине, доводиться довго наполягати на масі. При цьому не зачіпається багато сил – від вас потрібно лише тричі перешкодити варення не більше 3-х хвилин. вишнями чудово зберігається у стандартних для таких заготовок умовах. Це має бути темне та прохолодне приміщення. Будь-яка консервація не зазнає проникнення прямого сонячного світла. У зимовий період температура в такому приміщенні не повинна опускатися нижче за нуль. А також є межа максимальної температури — 18 °C. У льоху на стінах не повинно бути слідів цвілі та підвищеної вологості, інакше це негативно позначиться на зберіганні заготовки.

      Зберігати ласощі можна і у квартирі. Для цього підійде неопалювальна комора або балкон з темною шафкою, яка не промерзає в зимовий період. Особливості приготування варення з аронії з вишневим листям Потрібно чітко слідувати рецептурі, інакше варення може гірчити, так як у свіжому вигляді чорноплідна горобина має специфічний, терпкий, в’яжучий смак. злегка приморожені після перших заморозків. Але заготовляти потрібно, поки що немає сильних морозів. Відбирають цілі, не пошкоджені, не зіпсовані і, звичайно, плоди, що повністю дозріли.

      Як підготувати тару?

      Перед закаткою варення необхідно добре вимити і простерилізувати банки. Для цього використовують обробку гарячою парою, поміщаючи їх над киплячою каструлею, прожарювання в духовці або нагрівання в мікрохвильовій печі.

      Як приготувати варення з чорної горобини з вишневим листям приготування варення з чорноплідної (аронії) потрібна наявність бажання, правильного рецепту та основних інгредієнтів. Ну і, звісно, ​​часу. Більшу його частину займає перебирання плодів та наполягання варення.

      Існують різні рецепти, з додаванням багатьох інгредієнтів – кориці, яблук, лимона, але основа завжди одна – плоди горобини.

      Ідеальне варення має консистенцію, близьку до повидлу, але з плодами, що чітко проглядаються в ньому.

      Класичний рецепт

      Для приготування варення з чорноплідної горобини, перш за все, необхідно запастися терпінням. – час приготування – 4,5 години. Особливої ​​складності при його варінні абсолютно немає, головне — дотримуватися вказівок перевіреного, класичного рецепту. Ванілін не є обов’язковим інгредієнтом, його додають за бажанням.

    1. Плоди чорноплідної горобини – 1 кілограм.
    2. Цукор – 1,2 кілограма.
    3. Вода – 500 мілілітрів (2 склянки).
    4. Ванілін – 1/3 чайної ложки.
    5. Вишневе листя – 100 грам.

    Користь аронії
    Її ягоди малокалорійні і містять лише 55 кілокалорій у 100 грамах. Але основне їхнє багатство — велика кількість вітамінів та інших біологічно активних речовин. Чорноплідна горобина містить багато вітаміну А, настільки корисного для профілактики порушень зору.

    Крім того, ягоди мають виражену протизапальну дію. Вони також позитивно впливають на обмін речовин. Корисні вони і для профілактики цукрового діабету.

    Правила зберігання ласощів

    Зберігають закочене варення з чорноплідної горобини як при прохолодній температурі (у льохах і підвалах), так і в домашніх коморах, при кімнатної температури. У стерилізованих банках, за кімнатної температури, воно зберігається без втрати якості протягом року, у прохолодному місці або в холодильнику – до 2-х років.

    Чорноплід користується спірною популярністю – хтось її категорично не любить через гіркуватий присмак, а інші широко використовують, у тому числі для приготування домашніх алкогольних напоїв. Хоча з тим, що вона несе величезну користь для організму і є цінним лікарським засобом, ніхто не сперечається. Але є рецепти приготування смачного варення з ягід чорноплодки з вишневим свіжим листям, яке полюбиться всім.

    До уваги господарок

    Для заготівлі варень підходить аронія, що добре визріла. Не всі знають, що вона чорніє набагато раніше за своє справжнє дозрівання — це потрібно враховувати під час збору. Найкращим часом для її заготівлі буде вересень та жовтень. Кислий терпкуватий смак ягід вимагає досить великої кількості цукру — співвідношення горобини та цукру має становити близько 1 до 1,5, за умови, що у варенні не присутні інші інгредієнти.

    Варіння з аронії чорноплідної дуже смачне та поживне, але надмірне його вживання може призвести до неприємних наслідків — підвищення згортання крові. Помірна ж кількість цього варення принесе тільки користь.

    Особливості приготування варення з аронії з вишневим листям

    Потрібно чітко слідувати рецептурі, в іншому випадку варення може гірчити, так як у свіжому вигляді чорноплідна горобина має специфічний, терпкий, в’яжучий смак. br />

    Специфіка вибору продуктів

    Ягоди для приготування варення збирають у середині або наприкінці жовтня, вони повинні бути злегка приморожені після перших заморозків. Але заготовляти потрібно, поки що немає сильних морозів. Відбирають цілі, не пошкоджені, не зіпсовані і, звичайно, плоди, що повністю дозріли.

    Як підготувати тару?

    Перед закаткою варення необхідно добре вимити і простерилізувати банки. Для цього використовують обробку гарячою парою, поміщаючи їх над киплячою каструлею, прожарювання в духовці або нагрівання в мікрохвильовій печі.

    Галерея додаткових інгредієнтів

    Цитрусові

    Читайте також: Покрокові рецепти дуже смачного та надзвичайно гарного варення з ківі на зиму

    Бутони пряної гвоздики

    Ядра волоських горіхів

    Солодкий родзинки

    Кабачки

    Палички кориці

    Червона горобина

    Зливи

    Свіжі яблука

    Як приготувати варення з чорної горобини з вишневим листям

    Для приготування варення з чорноплідки (аронії) потрібна наявність бажання, правильного рецепту та Основні інгредієнти. Ну і, звісно, ​​часу. Більшу його частину займає перебирання плодів та наполягання варення.

    Існують різні рецепти, з додаванням багатьох інгредієнтів – кориці, яблук, лимона, але основа завжди одна – плоди горобини.

    Ідеальне варення має консистенцію, близьку до повидлу, але з плодами, що чітко проглядаються в ньому.

    Класичний рецепт

    Для приготування варення з чорноплідної горобини, перш за все, необхідно запастися терпінням. – час приготування – 4,5 години. Особливої ​​складності при його варінні абсолютно немає, головне — дотримуватися вказівок перевіреного, класичного рецепту. Ванілін не є обов’язковим інгредієнтом, його додають за бажанням.

    1. Плоди чорноплідної горобини – 1 кілограм.
    2. Цукор – 1,2 кілограма.
    3. Вода – 500 мілілітрів (2 склянки).
    4. Ванілін – 1/3 чайної ложки.
    5. Вишневе листя – 100 грам.

    На початковому На етапі перебирають плоди горобини – їх очищають від листя, гілочок і відбраковують засохлі, псовані ягоди. Листя вишні також перебирають і добре миють. Після цього викладають у каструлю і наливають воду так, щоб вона повністю їх покрила (допускається доливати більше, у разі потреби, до 1 літра), ставлять на плиту і виварюють протягом 15-20 хвилин.

    Приготовлений відвар проціджують, а листя викидають. Після цього знову доводять до кипіння. Тоді каструлю прибирають з вогню і окропу всипають плоди горобини.

    Потім ретельно перемішують ягоди у воді, щоб вони всі в неї занурилися. Процедура спрямована на те, щоб плоди розм’якли і краще вбрали сироп. Заважають протягом 7-10 хвилин. В ідеалі для цього використовують дерев’яну лопатку, але це не є принциповим.

    Тепер каструлю знову ставлять на плиту і включають вогонь, трохи сильніший за середній. Потім додають цукор та розмірено помішують до повного його розчинення. Знову даємо сиропу закипіти і вмикаємо слабкий вогонь, на якому варимо протягом 15 хвилин. Тоді варення прибирають із плити і дають охолонути до кімнатної температури.

    Зазвичай це триває близько 3 годин. И тогда варенье снова помещают на огонь, дают закипеть и варят на медленном огне 15 минут.

    В конце приготовления насыпают ванилин – он усиливает вишневый привкус и придает насыщенный, интересный аромат. Готовое варенье горячим разливают по стерилизованным банкам.

    Вариант с яблоками

    Вкусное, действительно полезное, оригинальное варенье. Один его минус – очень быстро съедается, поэтому желательно заготавливать его побольше.

    • плоды рябины – 1 килограмм;
    • сахар – 1,2 килограмма;
    • вода – 500 миллилитров;
    • сок лимона – 1 столовая ложка;
    • корица – 1 палочка;
    • яблоки – 700-800 грамм.

    С лимонной кислотой

    Лимонная кислота усиливает вкус варенья из аронии, а также выступает в роли консерванта. Есть два варианта приготовления.

    При первом берут:

    • плодов рябины – 2 килограмма;
    • воды – 2 литра;
    • десяток листьев черноплодки;
    • сахара – 1,5 килограмма;
    • лимонной кислоты – 5 грамм.

    Причем по этому рецепту можно сварить как полезное варенье, так и вкусный сироп: его перед добавлением сахара процеживают, убирая все листья и ягоды. При втором варианте добавляют цедру и сок одного лимона за 10 минут до окончания приготовления. Лимон придает варенью особой душистости.

    Быстрое варенье-пятиминутка

    Этот рецепт простой, занимает еще меньше времени, но витаминов сохраняется больше из-за минимума тепловой обработки.

    Подготовим:

    • Арония – 1 кг;
    • Сахар – 1 кг;
    • Ванилин – 1 ч.л. по желанию;
    • Вода – 300 мл.

    Как варить:

    1. Ягоды перебираем, хорошо промываем, помещаем в дуршлаг. Как только стекут, обдаем кипятком, следом обливаем холодной водой.
    2. В сваренный сироп выкладываем рябину, помешивая, даем закипеть. Выдерживаем при небольшом кипении 5 минут, расфасовываем готовый продукт в сухие, выжаренные банки.
    3. Герметично закрываем металлическими крышками, оставляем на столе до остывания. Полностью остывшую заготовку выносим в погреб.

Останні статті

Заготовки з яблук у домашніх умовах: прості способи

Якщо говорити про фруктові заготівлі на зиму, то такої кількості різноманітних рецептів, як з яблуками,…

2 месяца тому назад

Варіння з кабачків на зиму — 10 найсмачніших рецептів «пальчики оближеш»

Варіння з кабачків я вперше спробувала років так 20 тому, коли мене пригостила колега. І…

2 месяца тому назад

Домашнє вино з варення: 7 простих рецептів у скарбничку кожному

Особливості напоюВино з варення має насичений яскравий смак, готується легко та досить швидко. Перевага рецептів…

2 месяца тому назад

Як сушити яблука: в духовці газової плити, в електричній духовці, температура сушіння та умови зберігання

Яблука з власного саду завжди набагато смачніші та корисніші за ті, що продаються на прилавках…

2 месяца тому назад

Смачний мармелад з яблук з желатином у домашніх умовах: покроковий рецепт з фото

Здрастуйте!Сьогодні поговоримо про мармелад. А точніше про пластовий яблучний мармелад. У таких ласощів багато застосувань.…

2 месяца тому назад

Варіння з гарбуза з апельсином: покроковий рецепт приготування в домашніх умовах

Сьогодні я хочу показати вам, як зварити варення з гарбуза з апельсином. Примітно те, що…

2 месяца тому назад