Ташкентський сорт лимона було виведено в Узбекистані. Він відрізняється яскраво-оранжевим кольором плодів та їхньою тонкою шкіркою. Це дерево низькоросле, його часто вирощують як кімнатну рослину. Догляд за лимоном Ташкентського нескладний, адже цей сорт здатний звикнути практично до всіх кліматичних умов. Але є низка факторів, які можуть не лише погіршити стан дерева, але й занапастити його.
Опис та характеристики сорту Ташкентський
Ташкентський лимон є представником роду Цитрусових. Максимальна висота дерева в природних умовах не перевищує 2,5 м. Листя овальне із загостреним кінчиком. Плоди овальні, з тонкою шкіркою. При дозріванні вони набувають насиченого помаранчевого забарвлення. Смакові якості високі, помірна кислота. М’якуш за своїми характеристиками схожий на інші сорти. Маса лимонів не перевищує 110 г.
У період цвітіння дерево покривається біло-рожевими квітами, що видають тонкий приємний аромат. Зав’язі формуються в пазухах листя, через що рослина схильна до перевантаження врожаєм. Ташкентський лимон користується популярністю не лише завдяки якості плодів, а й завдяки декоративності. Батьківськими сортами його є Майєр та Новогрузинський.
Читайте також: Розкажемо про те, як позбутися борошнистого червця на орхідеї
Розмноження насінням
Як росте лимон із насіння? Розмноження кісточок є дуже тривалим процесом, і любителі кімнатних рослин зазвичай ним не користуються.
- невимогливість у догляді;
- придатність для вирощування в кімнатних умовах;
- високі декоративні якості;
- відмінна врожайність;
- незвичайне забарвлення плодів;
- тонка шкірка у лимонів;
- гідні смакові якості.
Особливих недоліків у сорту квітникари не виділяють, але належать до них необхідність нормування кількості врожаю. В іншому випадку через перевантаження плодами дерево може зламатися.
Застосування, корисні властивості
Лімони сорту «Еврика» відомі своєю здатністю знижувати ризик виникнення цинги у людини – їх приймають у як профілактичний засіб, а їх сік здавна використовується в косметології, оскільки володіє омолоджуючими та зміцнюючими властивостями.
Крім цього, плоди «Еврики» традиційно застосовуються:
- у кулінарії — при виготовленні випічки, напоїв, м’ясних та рибних страв, супів та десертів; li>
- у парфумерії та побутовій хімії – завдяки ароматним ефірним маслам.
Само рослина дуже декоративна і може стати елементом дизайну приміщення.
Особливості вирощування культури в домашніх умовах
Ташкентський лимон хоч і є рослиною невибагливою, але має певні особливості у вирощуванні. Без їх дотримання рослина не тільки не порадує врожаєм, але й може зовсім загинути. Для вирощування Ташкентського лимона в домашніх умовах перевагу слід віддати глиняним горщикам. Це дозволить уникнути заболочування ґрунту.
Щорічно обсяг ємності треба збільшувати доти, доки він не досягне 10 л. Матеріал, який встиг висохнути, для посадки не підходить. Щоб кісточки проростали швидше, ножем акуратно видаляють тверду оболонку. Якщо така процедура не проводиться, то на кілька годин насіння опускають у розчин стимулятора росту. Після цього їх можна висаджувати у підготовлений ґрунт.
Погляньте також
Читайте також: Особливості вирощування брюссельської капусти у відкритому ґрунті
Посадка та догляд за домашніми лимонами, як часто поливати і чим підгодувати в кімнатних умовахЧитати
Висадка в ґрунт
Вирощувати лимони слід у ґрунті з низьким рівнем кислотності. Можна придбати готовий субстрат для цитрусових у магазині. Ґрунт повинен мати не тільки хорошу повітро- та вологопроникність, але й мати достатній запас поживних речовин, що прискорюють ріст та розвиток Ташкентського лимона.
Насіння висаджують у ґрунтозміш на глибину 1 см і прикривають склом або плівкою до того моменту, поки не з’являться перші сходи. Коли висота саджанців досягне 20 см, їх слід пересадити в окремі горщики більшого розміру.
- білокрилка;
- павутинний кліщ;
- тля;
- щитівка ;
- борошняний червець.
- хлороз;
- гомоз;
- парша;
- антракноз;
- мозаїка;
- мельсеко;< /li>
- коренева гнилизна.
dl>
Новогрузинський
Новогрузинський – сорт сильнорослий, висота може досягати 2–3 м. Крона правильної форми, густа та розлога. Плодоносить 2-3 рази на рік, починаючи з 4-го (іноді 5-го) року життя.
Температура та освітлення
У період зростання Ташкентського лимона потрібно підтримувати температуру на рівні +17 °С. Під час бутонізації цей показник не повинен перевищувати +14 – +18 °С, а коли почнуть дозрівати плоди, то температуру слід підняти до +22 °С та більше. У період спокою цей показник знижують до +10 – +14 °С.
Лимон вважається рослиною короткого світлового дня. Найкраще розмістити рослину на східному або південному підвіконні, організувавши притінення від полуденного сонця. Щоб деревце росло симетрично, його треба кожні 10 днів повертати довкола осі. У зимовий період потрібне додаткове освітлення протягом 5-6 годин щодня.
Обрізка
При вирощуванні в кімнатних умовах Ташкентський лимон вимагає обов’язкового обрізання. Процедуру роблять ранньою весною, коли дерево тільки починає виходити з періоду спокою. Засохлі або пошкоджені гілочки обережно зрізають, а місце зрізу обробляють садовим варом. Якщо його немає, то підійде розчин перманганату калію. Молодій рослині доцільно видалити точку зростання і зробити форму крони, щоб вона вписувалася в габарити кімнати і мала декоративний вигляд.
Читайте також: Розбираємось чому жовтіє листя у бамбука і який догляд необхідний при захворюванні
Полив та підживлення
З травня по вересень Ташкентський лимон потребує помірних щоденних поливів, а в решту часу процедуру проводять не частіше 2 разів на тиждень. Орієнтуються на стан верхнього шару земляної грудки.
Погляньте також
Як розмножити лимон живцями в домашніх умовах, укорінення та вирощуванняЧитати
Підживлюють кімнатний лимон комплексними мінеральними препаратами. Під час активної вегетації молоді деревця удобрюють 1 раз на півтора місяці. Дорослі рослини вимагають внесення підживлення 1 раз на місяць. Починаючи з жовтня, частоту внесення добрив поступово знижують. Коли деревце входить у період спокою, такі процедури припиняють.
dl>
Трохи біографії
У всіх довідниках та описах справно повторюється та сама історія його виникнення. Створено в Узбекистані у 60-ті роки відомим місцевим селекціонером та цитрусоводом Зайніддіном Фахрутдіновим. До речі, отриману рослину спочатку так і назвали: Фахрутдінов 1.
Все б нічого в цій історії, якби не скептицизм певної частини фахівців, та й любителів цитрусових також. Їхні сумніви спираються на безперечний факт: метод щеплення не можна називати ні схрещуванням, ні прийомом селекції. Тому «група тих, хто сумнівається», дотримується погляду, що отриманий Фахрутдіновим екземпляр є просто вдалим клоном старого, відомого у світі «Мейєра». Дійсно, ці сорти настільки схожі, що відрізнити їх непросто навіть фахівцеві. втрачати декоративність. Крім того, хвора рослина не здатна порадувати господарів урожаєм гарних та смачних плодів. При виявленні перших ознак захворювань або наявності шкідників, дерево слід обробити фунгіцидами або інсектицидами.
Ташкентський лимон найчастіше уражається такими комахами:
< li>тристеза;
Вчасно проведені профілактичні обробки здатні позбавити багатьох проблем, допоможуть зберегти лимон здоровим і красивим.
Помилки при вирощуванні лимона
Основною помилкою при вирощуванні Ташкентського лимона є те, що квітник залишає на ньому всі зав’язі, що утворилися. Це призводить не тільки до перевантаження дерева, але й до його швидкого виснаження. Крім того, рослина здатна скидати зав’язі через навантаження ними. Кількість урожаю треба обов’язково нормувати.
У період цвітіння лимон не можна пересаджувати та видаляти з нього сухе листя. Також не слід переміщувати його на нове місце.
Збирання та зберігання врожаю
Збирання врожаю Ташкентських лимонів проводять приблизно через 4 місяці після завершення цвітіння. Не варто робити це пізніше за другу половину січня, оскільки врожай майбутнього сезону може не сформуватися. У стиглих лимонів з’являється не тільки характерне жовте забарвлення, а й глянсовий блиск шкірки. Якщо вона стала зморшкуватою, то плоди перестигли.
У домашніх умовах свіжозібраний урожай можна зберігати не більше 2 тижнів. Після цього вони втрачають вологу або покриваються цвіллю. Для тривалішого зберігання плоди розміщують у ящику холодильника для фруктів. У разі вони зберігають якості до 90 днів. Не можна зберігати врожай у місцях з прямим попаданням сонячних променів або загортати в целофанові пакети.
Мабуть, був отриманий з розплідника Оскара Тінторі.
Читайте також: Розмножуємо красу — як правильно вкорінити фуксію живцями?
Variegated Eureka lemon.
Citrus × limon L. Burm.f.
Цю мутацію було обрано A.D. Shamel у 1911 році. Відрізняється від Еврики більшою облистненістю і строкатістю, сильним зростом і дещо дрібнішими плодами, близько 90 р.
Листя і молоді плоди привабливо строкаті, але строкатість фруктів зникає в міру зрілості, і зрілий плід може легко замаскуватися під звичайного Евріка.
Виведено до США. Крона середньооблистяна, колючок мало або відсутні. Черешок у листя з невеликим окриленням. Квітки великі. Плоди довгасті, видовжено-овальні. Шкірка тонка (0,2-0,5 см), лимонно-жовта. М’якуш ніжний, світло-жовтий. Смак дуже кислий. Урожай добре розподілений протягом усього року, але головним чином наприкінці зими, навесні та на початку літа.
Дерево середньої сили та розміру, практично без колючок; плодоносить на кінцях довгих гілок, скоростиглий та продуктивний сорт. Більш чутливий до холоду, шкідників та бездоглядності взагалі, вимагає більш уважного догляду.