Домашня тушонка за смаком набагато краща за тушонку, яка продається в магазинах у звичайних консервах. Причин тут кілька, але головна в тому, що виробники не прагнуть досягти високої якості та смаку, а женуться за прибутком, лише формально виконуючи технічні умови приготування тушкованого м’яса, навіть якщо прикриваються написом «За ДСТУ» на упаковці. Нижче ви знайдете рецепти приготування смачної тушонки в домашніх умовах з яловичини, свинини, або курки, хоча нічого не заважає вам приготувати її з баранини або кролятини, наприклад. консерви довго зберігалися, перед закочуванням банки стерилізують, а кришки змащують жиром (це запобігатиме появі іржі). Готовий продукт слід зберігати у прохолодному та темному місці: погребі, коморі, підвалі. При якісній стерилізації банок, правильному виборі вирізки, приготовлена на зиму тушонка в домашніх умовах може зберігатися тривалий термін – від 2 до 5 років.
Тушонка в домашніх умовах у будь-якому випадку вийде смачніше за покупний продукт. Для консервації можна використовувати будь-яке філе: крольчатину, яловичину, свинину, куряче м’ясо. Гурмани можуть спробувати приготувати страву з лося чи бобра. Підходять як нарізані варіанти (азу, гуляш), і цілісні шматочки вирізки. Єдина умова – не використовувати заморожене філе, а лише охолоджене.
Читайте також: ТОП 16 простих рецептів варення з червоної горобини на зиму в домашніх умовах
У яловичині міститься велика кількість корисних мікроелементів: йод, калій, натрій, фосфор. А також вітаміни Е та РР, майже вся група вітамінів В. Цей білковий продукт допоможе у швидкому відновленні сил та заповнить дефіцит необхідних організму вітамінів та мікроелементів.
М’ясо яловичини містить важливий для людини вітамін В12, який організм може отримати лише з їжі тваринного походження. Високоякісний білок, який міститься в м’ясі, необхідний для будівництва нових клітин, особливо м’язових.
Збалансований склад амінокислот, до якого входять лютамін та аргінін, а також наявність заліза, цинку, селену – це робить яловичину необхідним для людини продуктом. Гемове залізо насичує клітини киснем, підвищує гемоглобін у крові, запобігає розвитку залізодефіцитної анемії.
Однак треба знати міру! Зловживати м’ясною тушонкою не варто – це може стати причиною проблем із ШКТ та травленням. Не рекомендується часто їсти м’ясні консерви людям, у яких проблеми з нирками та печінкою, а також хворим на цукровий діабет та атеросклероз.
Тушонка в домашніх умовах з курки готується швидше, ніж аналогічна страва зі свинини або яловичини. Для приготування можна використовувати цілу курку, стегно або ніжки, а ось грудинки варто додавати трохи менше — це м’ясо занадто сухе. Шкіру з курки видаляють, як і більшу частину кісточок. Смачна заготівля вийде, якщо приготувати її з домашньої курки.
Інгредієнти:
li>
dl>
Щоб страва вийшла смачною, для неї потрібно ретельно вибирати продукти. Якісна яловичина повинна мати здоровий червоний колір без зелених, темних ділянок. Поверхня придатного для вживання м’яса не містить слизу. Прожилки у м’яса молодих тварин білі. Якщо жир жовтуватий, це означає, що тварина була старою. Використовувати таке м’ясо для гасіння не варто, оскільки воно буде надто жорстким.
Стерилізують банки над парою, у мікрохвильовій печі, духовці, мультиварці. Перед стерилізацією вони мають бути чистими, як і перед консервацією (але мити їх після стерилізації вже не слід, тому температурну обробку здійснюють незадовго до закочення). Додавати продукти слід повністю сухі, чисті банки.
При стерилізації над парою, банки встановлюють шийкою вниз на металеву сітку або сито, покладене на каструлю з окропом. Для середніх та маленьких ємностей вистачить 10 хвилин над парою. Для трилітрових знадобиться близько 15. У мультиварці цей процес відбувається так: у ємності приладу кип’ятиться вода, накривається ґратами для приготування на пару. На решітку встановлюють банки та стерилізують за режиму «Варка на пару» або «Випічка».
Знімати стерилізовані банки слід обережно, щоб не обпектися. Не слід забувати і про стерилізацію кришок для закочення. Потрібно простежити, щоб до того, як у банки потраплять продукти, вони не встигли знову забруднитись. Тримають їх після стерилізації шийкою вниз, щоб уникнути попадання пилу.
Розраховуючи порцію м’яса, слід враховувати, що після гасіння його маса зменшиться майже вдвічі. Заповнена вже готовим м’ясом та жиром банку не повинна бути повною до країв. Залишають проміжок до кришки – 1,5 – 2 сантиметри.
Консервувати тушковане молоко рекомендується в невеликих банках, весь продукт з яких буде приготовлений за один раз, щоб відкрита ємність не стояла довго.
Бляшану кришку для консервування, щоб вона не іржавіла з часом, змащують жиром.
Читайте також: Як правильно сушити озимий часник після викопування і де його зберігати
Наочний спосіб заготівлі тушонки представлений на відео.
Якісно законсервована тушонка здатна простояти 2-3 роки, не втративши при цьому смакових та поживних властивостей.
li>
Під час гасіння яловичина уварюється приблизно на третину, це варто врахувати при покупці. Щоб у вас вийшло 10 кг домашньої консерви, потрібно буде купити 14 кг вирізки. Сама по собі яловичина – сухе м’ясо, щоб заготівля була смачною, на цю кількість філе знадобиться ще 2 кг свинячого сала. Купуйте тільки яловичу вирізку, тушкована телятина виходить не настільки смачною.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Складних підготовчих процедур, на кшталт замочування чи маринування, не потрібно. Не потрібні спеціальні інструменти. При обробці потрібна дошка для нарізування та потужний, гострий ніж.
Тушеня зі свинини в домашніх умовах у духовці готується дещо іншим чином. Щоб страва не пригоріла, перед тим як поставити банки, лист необхідно посипати великою сіллю. Ставити тушонку потрібно в холодну духовку, це запобігатиме трісканню скла. Зате в духовці можна зробити відразу кілька закруток на зиму. При цьому скляні ємності можуть бути різного об’єму, що не можна робити, коли готуєте на водяній бані.
Інгредієнти:
li>
Читайте також: Салати з капусти у банках: улюблені сімейні рецепти на зиму
Готується тушонка так:
1. Яловичина нарізається середніх розмірів кубикам;
3. Яловичина обвалюється у спеціях;
4. В ідеально чисті банки поміщається лаврове листя, саме м’ясо і сало, але не щільно;
6. Банки закручуються, ставляться в автоклав;
7. Готуємо 60 хвилин, температура – 115 градусів вище за нуль.
Ще можна спробувати приготувати в цьому агрегаті тушонку з бульйоном.
li>
Якщо у вас знайдеться тушка качки, з неї можна зробити чудову заготівлю на зиму, причому набагато дешевшою та смачнішою, ніж якби ви купили її в магазині. Для заготовок з качки можна взяти як цілу тушку, так і тільки стегенця птиці. Шкірку і тугі прожилки краще зрізати ножем, а філе обробити на невеликі шматочки. Якщо любите домашню тушонку пожирніше, наприкінці приготування залийте качку розтопленим жиром.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Для приготування домашньої тушонки краще використовувати свіже м’ясо. Не обов’язково брати дорогу вирізку, цілком підійде лопатка, шия, висів, огузок.
Гушити яловичину доведеться довго, телятина буде готова за 2,5-3 години, для гасіння яловичини може знадобитися 4-5 годин. Готову тушонку зберігати строго в холодильнику або в холодному підвалі, термін зберігання домашніх консервів невеликий 2-3 місяці. Тільки заготовки, зроблені в автоклаві, можна сміливо зберігати в квартирі протягом року.
Крольчатина вважається найсмачнішим та дієтичним. Млосне у власному соку філе виходить дуже ніжним і соковитим. Технологія приготування такої заготовки на зиму дещо відрізняється від наведених вище варіантів. Тут кролика гасять у великому емальованому баку, а щоб банки не підстрибували під час кипіння води, на дно бака встановлюють дерев’яне коло. Якщо таких пристосувань у вас немає, рецепт можна адаптувати під мультиварку, приготувавши страву на режимі « Томлення».
Інгредієнти:
Спосіб приготування :
Приготування тушонки з яловичини є тривалим, але не складним процесом. З завданням успішно впорається навіть кулінар-початківець, якщо буде знати і враховувати кілька важливих моментів. Для приготування тушонки не обов’язково брати м’ясо молодої тварини, хоч воно виявиться ніжнішим за смаком навіть у консервах. Тривалість гасіння дозволяє зробити м’якою навіть стару яловичину, так що переплачувати немає сенсу. Для того, щоб тушковану яловичину було приємно і зручно їсти, перед гасінням її потрібно очистити від плівок і жилок, нарізати невеликими шматками. Чим сильніше ви подрібните м’ясо, тим м’якше воно буде, але все ж таки у фарш його перетворювати не варто. Якщо є можливість вибирати між свіжим і замороженим м’ясом, перевагу варто віддати першому. При розморожуванні продукт втрачає частину вологи і стає сухим. Тривале приготування не може виправити ситуацію. Але якщо у вас немає вибору і у вашому розпорядженні є лише заморожена яловичина, можна буде зробити тушонку і з неї. Тільки для цього її потрібно розморозити правильно, давши розтанути в природних умовах. Не варто намагатися прискорити процес за допомогою мікрохвильової печі або гарячої води.
Рецепт по случаю:
Читайте также: Огурцы с кетчупом чили на зиму: 10 самых вкусных рецептов. Бонусом обалденный рецепт: Маринованные в кетчупе с чесноком огурцы
:
Прежде чем закатывать мясо бобра, его необходимо особым образом подготовить. Зачищенной от шкурки, костей и жира филе замачивают на 12 часов. Из-за того, что вырезка бобра выделяет много крови, воду необходимо периодически менять. Чтобы мякоть не приобрела неприятный запах, необходимо во время разделки аккуратно вырезать струю, а после тщательно вымыть руки с мылом.
Ингредиенты:
Способ приготовления:
Косуля – один из самых желанных охотничьих трофеев. Ее филе без привкуса, очень нежное и особо дорого ценится. В ресторанах из косули готовят деликатесные блюда. Как правило, люди предпочитают кушать косулю, приготовленную посредством тушения в собственном соку с овощами. По вкусу она такая же, как оленина. Попробуйте приготовить тушенку по следующему рецепту с фото.
Ингредиенты:
Способ приготовления:
Тушенка в домашних условиях из лосятины – блюдо-деликатес. Приготовить ее не так сложно, даже тем, кто не обладает особыми кулинарными навыками. Следует знать, что само по себе мясо лося сухое и грубоватое, поэтому в консервы добавляют свинину и немного сала. Лучше выбирать только те кусочки, где нет костей, а филе перед тушением хорошенько отбить и замариновать в специях.
Ингред
Якщо говорити про фруктові заготівлі на зиму, то такої кількості різноманітних рецептів, як з яблуками,…
Варіння з кабачків я вперше спробувала років так 20 тому, коли мене пригостила колега. І…
Особливості напоюВино з варення має насичений яскравий смак, готується легко та досить швидко. Перевага рецептів…
Яблука з власного саду завжди набагато смачніші та корисніші за ті, що продаються на прилавках…
Здрастуйте!Сьогодні поговоримо про мармелад. А точніше про пластовий яблучний мармелад. У таких ласощів багато застосувань.…
Сьогодні я хочу показати вам, як зварити варення з гарбуза з апельсином. Примітно те, що…