Домашня тушонка за смаком набагато краща за тушонку, яка продається в магазинах у звичайних консервах. Причин тут кілька, але головна в тому, що виробники не прагнуть досягти високої якості та смаку, а женуться за прибутком, лише формально виконуючи технічні умови приготування тушкованого м’яса, навіть якщо прикриваються написом «За ДСТУ» на упаковці. Нижче ви знайдете рецепти приготування смачної тушонки в домашніх умовах з яловичини, свинини, або курки, хоча нічого не заважає вам приготувати її з баранини або кролятини, наприклад. консерви довго зберігалися, перед закочуванням банки стерилізують, а кришки змащують жиром (це запобігатиме появі іржі). Готовий продукт слід зберігати у прохолодному та темному місці: погребі, коморі, підвалі. При якісній стерилізації банок, правильному виборі вирізки, приготовлена на зиму тушонка в домашніх умовах може зберігатися тривалий термін – від 2 до 5 років.
Підготовка продуктів
Тушонка в домашніх умовах у будь-якому випадку вийде смачніше за покупний продукт. Для консервації можна використовувати будь-яке філе: крольчатину, яловичину, свинину, куряче м’ясо. Гурмани можуть спробувати приготувати страву з лося чи бобра. Підходять як нарізані варіанти (азу, гуляш), і цілісні шматочки вирізки. Єдина умова – не використовувати заморожене філе, а лише охолоджене.
dt>
Господині на замітку – корисні властивості яловичини
Читайте також: ТОП 16 простих рецептів варення з червоної горобини на зиму в домашніх умовах
У яловичині міститься велика кількість корисних мікроелементів: йод, калій, натрій, фосфор. А також вітаміни Е та РР, майже вся група вітамінів В. Цей білковий продукт допоможе у швидкому відновленні сил та заповнить дефіцит необхідних організму вітамінів та мікроелементів.
М’ясо яловичини містить важливий для людини вітамін В12, який організм може отримати лише з їжі тваринного походження. Високоякісний білок, який міститься в м’ясі, необхідний для будівництва нових клітин, особливо м’язових.
Збалансований склад амінокислот, до якого входять лютамін та аргінін, а також наявність заліза, цинку, селену – це робить яловичину необхідним для людини продуктом. Гемове залізо насичує клітини киснем, підвищує гемоглобін у крові, запобігає розвитку залізодефіцитної анемії.
Однак треба знати міру! Зловживати м’ясною тушонкою не варто – це може стати причиною проблем із ШКТ та травленням. Не рекомендується часто їсти м’ясні консерви людям, у яких проблеми з нирками та печінкою, а також хворим на цукровий діабет та атеросклероз.
З курки
- Час: 5 годин.
- Кількість порцій: 3 персони.
- Калорійність страви: 165 ккал на 100 г (у всіх рецептах).
- Призначення: консерви.
- Кухня: російська.
- Складність: середня. li>
Тушонка в домашніх умовах з курки готується швидше, ніж аналогічна страва зі свинини або яловичини. Для приготування можна використовувати цілу курку, стегно або ніжки, а ось грудинки варто додавати трохи менше — це м’ясо занадто сухе. Шкіру з курки видаляють, як і більшу частину кісточок. Смачна заготівля вийде, якщо приготувати її з домашньої курки.
Інгредієнти:
- курка – 0,5 кг;
- сіль – 1 ч. л.;
- часовий порошок – 0,3 ч. л.;
- горошини запашного перцю – 3-4 шт.; лист – 1 шт.;
- цибуля – ½ частина головки;
- приправи за бажанням. strong>
- Курицю вимийте, обріжте шкірку, видаліть кісточки, поріжте філе шматочками.
- Перемішайте філе з сіллю, перцем, іншими приправами.
- Для збагачення смаку додайте до курки дрібно нарізану цибулю, приблизно ½ частина головки на півлітрову банку.
- Простерилізуйте тару. Наповніть ємності куркою, залишивши 1-2 сантиметри до краю.
- Залийте курку кип’яченою водою так, щоб рідина діставала до плічок банки.
- Прикрийте, але не закручуйте, банки кришками.
- Налийте в каструлю холодної води, покладіть на дно підставку.
- Встановіть тару в каструлю з водою.
- Варіть на повільному вогні близько 4 годин.
- Час: 6 годин.
- Кількість порцій: 10 персон.
- Калорійність страви: 270 ккал.
- Призначення: консерви.
- Кухня: російська.
- Складність: середня.
- яловичина – 800 г;
- сало – 200 г;
- сіль – 1 год л.;
- лавровий лист – 2 шт.;
- мелений перець – 1,5 ч. л.
- Яловичину поріжте середнього розміру шматочками.
- Дрібно наріжте сало, щоб воно при приготуванні повністю розтопилося.
- Додайте до салу з яловичиною спеції, перемішайте.
- Наповніть підготовленими інгредієнтами стерилізовані банки, зверху покладіть лавровий лист.
- Готуйте на водяній бані, як у попередньому рецепті, близько 6 годин.
- Омлет у мультиварці
- Як на Мегафоні перевірити підписки
- Як приготувати лисички в сметані li>
dt> - Використовується виключно свіже м’ясо. Раніше заморожену яловичину, якщо виникне необхідність її консервувати, ніколи не змішують з парною.
- Нестачу жиру компенсують додаванням свинячого сала, рідше – смальцю. . За наявності жил і хрящів їх не видаляють, а відкладають такі частини яловичини для окремого приготування. li>
- Кількість порцій: 6 персон.
- Калорійність страви: 469 ккал.
- Призначення: заготівля.
- Кухня: російська.
- Складність: середня.
- жирна свинина – 1,2 кг;
- сіль – 2,5 ч. л.;
- перець горошком – 10 шт.;
- перець мелений – 1 ч. л.;
- запашний перець – 5-6 шт.;
- лавровий лист — 4 шт. Ніжом зніміть зі свинини шар сала, вирізку поріжте маленькими шматочками.
- Приправте свинину всіма спеціями, перемішайте.
- На дно простерилізованих банок покладіть лаврове листя, потім свинину.
- Прикрийте, але не закручуйте, банки кришками.
- Встановіть тару на посипаний сіллю лист, приберіть у духовку.
- Нагрійте духовку до 200 градусів, потім понизьте температуру до 150 і продовжуйте готувати ще 4 години.
- За 20 хвилин до кінця акуратно дістаньте банки, полийте м’якоть заздалегідь розтопленим свинячим салом.
- Доготуйте 20 хвилин, потім вийміть, закатайте і переверніть. діння тари.
li>
< /ol>
dl>
Корисні поради
Щоб страва вийшла смачною, для неї потрібно ретельно вибирати продукти. Якісна яловичина повинна мати здоровий червоний колір без зелених, темних ділянок. Поверхня придатного для вживання м’яса не містить слизу. Прожилки у м’яса молодих тварин білі. Якщо жир жовтуватий, це означає, що тварина була старою. Використовувати таке м’ясо для гасіння не варто, оскільки воно буде надто жорстким.
Стерилізують банки над парою, у мікрохвильовій печі, духовці, мультиварці. Перед стерилізацією вони мають бути чистими, як і перед консервацією (але мити їх після стерилізації вже не слід, тому температурну обробку здійснюють незадовго до закочення). Додавати продукти слід повністю сухі, чисті банки.
При стерилізації над парою, банки встановлюють шийкою вниз на металеву сітку або сито, покладене на каструлю з окропом. Для середніх та маленьких ємностей вистачить 10 хвилин над парою. Для трилітрових знадобиться близько 15. У мультиварці цей процес відбувається так: у ємності приладу кип’ятиться вода, накривається ґратами для приготування на пару. На решітку встановлюють банки та стерилізують за режиму «Варка на пару» або «Випічка».
Знімати стерилізовані банки слід обережно, щоб не обпектися. Не слід забувати і про стерилізацію кришок для закочення. Потрібно простежити, щоб до того, як у банки потраплять продукти, вони не встигли знову забруднитись. Тримають їх після стерилізації шийкою вниз, щоб уникнути попадання пилу.
Розраховуючи порцію м’яса, слід враховувати, що після гасіння його маса зменшиться майже вдвічі. Заповнена вже готовим м’ясом та жиром банку не повинна бути повною до країв. Залишають проміжок до кришки – 1,5 – 2 сантиметри.
Консервувати тушковане молоко рекомендується в невеликих банках, весь продукт з яких буде приготовлений за один раз, щоб відкрита ємність не стояла довго.
Бляшану кришку для консервування, щоб вона не іржавіла з часом, змащують жиром.
Читайте також: Як правильно сушити озимий часник після викопування і де його зберігати
Наочний спосіб заготівлі тушонки представлений на відео.
Якісно законсервована тушонка здатна простояти 2-3 роки, не втративши при цьому смакових та поживних властивостей.
Гершинка з яловичини в домашніх умовах
li>
Під час гасіння яловичина уварюється приблизно на третину, це варто врахувати при покупці. Щоб у вас вийшло 10 кг домашньої консерви, потрібно буде купити 14 кг вирізки. Сама по собі яловичина – сухе м’ясо, щоб заготівля була смачною, на цю кількість філе знадобиться ще 2 кг свинячого сала. Купуйте тільки яловичу вирізку, тушкована телятина виходить не настільки смачною.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Підготовка м’яса
Складних підготовчих процедур, на кшталт замочування чи маринування, не потрібно. Не потрібні спеціальні інструменти. При обробці потрібна дошка для нарізування та потужний, гострий ніж.
Підготовка м’яса Тушеня зі свинини в домашніх умовах у духовці готується дещо іншим чином. Щоб страва не пригоріла, перед тим як поставити банки, лист необхідно посипати великою сіллю. Ставити тушонку потрібно в холодну духовку, це запобігатиме трісканню скла. Зате в духовці можна зробити відразу кілька закруток на зиму. При цьому скляні ємності можуть бути різного об’єму, що не можна робити, коли готуєте на водяній бані.
Інгредієнти:
li>
Яловича тушонка з салом, приготовлена в автоклаві
Для неї потрібно: Читайте також: Салати з капусти у банках: улюблені сімейні рецепти на зиму
- Кілограм молодої яловичини;
- 0,2 кг сала;
- Перець горошком;
- Лист лавровий;
- Часник;
- Паприка, горіх мускатний, коріандр.
Готується тушонка так:
1. Яловичина нарізається середніх розмірів кубикам;
2. Сало – кубиками дрібними; 3. Яловичина обвалюється у спеціях;
4. В ідеально чисті банки поміщається лаврове листя, саме м’ясо і сало, але не щільно;
5. Зверху – перець горошком, залишки листя та спеції; 6. Банки закручуються, ставляться в автоклав;
7. Готуємо 60 хвилин, температура – 115 градусів вище за нуль.
Ще можна спробувати приготувати в цьому агрегаті тушонку з бульйоном.
Тушеня з качки
- Час: 3 години.
- Кількість порцій: 4 персони.
- Калорійність страви: 308 ккал.
- Призначення: заготівля.
- Кухня: російська.
- Складність: середня.
li>
Якщо у вас знайдеться тушка качки, з неї можна зробити чудову заготівлю на зиму, причому набагато дешевшою та смачнішою, ніж якби ви купили її в магазині. Для заготовок з качки можна взяти як цілу тушку, так і тільки стегенця птиці. Шкірку і тугі прожилки краще зрізати ножем, а філе обробити на невеликі шматочки. Якщо любите домашню тушонку пожирніше, наприкінці приготування залийте качку розтопленим жиром.
Інгредієнти:
- качині стегна – 900 г;
- суміш перців – 1 ч. л.;
- лавровий лист — 2 шт.;
- вода — 150 мл;
- мускатний горіх — 2 тріски;
- сіль — 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Викладіть нарізане філе в мультиварку, додайте спеції.
- Влийте води так, щоб вона повністю покрила качку.
- Увімкніть програму «Томлення», встановіть таймер на 3 години.
- Готове філе розкладіть по стерилізованих банках, залийте жиром за бажання. li>
- Охолодіть, закрийте пластиковими кришками та приберіть у холодильник.
Загальні рекомендації
Для приготування домашньої тушонки краще використовувати свіже м’ясо. Не обов’язково брати дорогу вирізку, цілком підійде лопатка, шия, висів, огузок.
Зазвичай, у тушонку, крім м’яса та невеликої кількості спецій, нічого не додають. Але можна використовувати овочі (цибулю, моркву, часник) або крупу. Гушити яловичину доведеться довго, телятина буде готова за 2,5-3 години, для гасіння яловичини може знадобитися 4-5 годин. Готову тушонку зберігати строго в холодильнику або в холодному підвалі, термін зберігання домашніх консервів невеликий 2-3 місяці. Тільки заготовки, зроблені в автоклаві, можна сміливо зберігати в квартирі протягом року.
Домашня тушонка з кролика
- Час: 6 годин. порцій: 10 персон.
- Калорійність страви: 204 ккал.
- Призначення: консерви.
- Кухня: російська.
- Складність: середня .
Крольчатина вважається найсмачнішим та дієтичним. Млосне у власному соку філе виходить дуже ніжним і соковитим. Технологія приготування такої заготовки на зиму дещо відрізняється від наведених вище варіантів. Тут кролика гасять у великому емальованому баку, а щоб банки не підстрибували під час кипіння води, на дно бака встановлюють дерев’яне коло. Якщо таких пристосувань у вас немає, рецепт можна адаптувати під мультиварку, приготувавши страву на режимі « Томлення».
Інгредієнти:
- тушка кролика – 5 шт.;
- гвоздика – 2-3 шт.;
- запашний перець – 3 горошини;
- чорний перець – 7 горошин;
- лавровий лист – 7 шт.
Спосіб приготування :
- Відокремте м’якоть кролика від хребта, наріжте шматочками розміром з волоський горіх.
- За допомогою гострого ножа позбавтеся внутрішнього кролячого жиру, перекладіть його в окремий посуд .
- На дно стерилізованої скляної банки покладіть по кілька горошин перцю, лаврового листа і трохи кролячого або свинячого жиру.
- Щільно покладіть у банки шматочки крольчатини, приправлені сіллю та перцем. Зверху покладіть гілочкою гвоздики.
- Прикрийте м’якоть жиром кролика, накрийте банки кришками.
- На дно великого емальованого бака покладіть дерев’яне коло, помістіть на нього банки так, щоб вони не стикалися один з одним. другом.
- Залийте бак теплою водою до плічок банок, поставте на сильний вогонь.
- Щойно вода почне кипіти, зробіть слабкий вогонь і продовжуйте гасити кролика 5 годин.
< /ol>
Особливості приготування
Приготування тушонки з яловичини є тривалим, але не складним процесом. З завданням успішно впорається навіть кулінар-початківець, якщо буде знати і враховувати кілька важливих моментів. Для приготування тушонки не обов’язково брати м’ясо молодої тварини, хоч воно виявиться ніжнішим за смаком навіть у консервах. Тривалість гасіння дозволяє зробити м’якою навіть стару яловичину, так що переплачувати немає сенсу. Для того, щоб тушковану яловичину було приємно і зручно їсти, перед гасінням її потрібно очистити від плівок і жилок, нарізати невеликими шматками. Чим сильніше ви подрібните м’ясо, тим м’якше воно буде, але все ж таки у фарш його перетворювати не варто. Якщо є можливість вибирати між свіжим і замороженим м’ясом, перевагу варто віддати першому. При розморожуванні продукт втрачає частину вологи і стає сухим. Тривале приготування не може виправити ситуацію. Але якщо у вас немає вибору і у вашому розпорядженні є лише заморожена яловичина, можна буде зробити тушонку і з неї. Тільки для цього її потрібно розморозити правильно, давши розтанути в природних умовах. Не варто намагатися прискорити процес за допомогою мікрохвильової печі або гарячої води.
- Яловичина є нежирним м’ясом, для соковитості її гасять з додаванням жиру. Найчастіше використовують свинячий жир, але якщо ви не вживаєте свинину, можете використовувати курдючний. Іноді замість тваринного жиру використовують топлене вершкове масло. іншим способом.
- Деякі господарки бояться робити вдома м’ясні консерви через небезпеку зараження ботулізмом. Адже тушонка, що зіпсувалася, не завжди виглядає такою. Найбільш надійними та безпечними способами консервування м’яса є ті, що передбачають обробку продукту при температурі не менше 120 градусів або під тиском. Найкращим варіантом буде використання автоклава, непоганий результат можна отримати під час використання духовки. Если вы не уверены в безопасности выбранного вами способа консервирования, закрывайте банки винтовыми крышками, имеющими в центральной части выпуклость, которая из-за созданного внутри при остывании вакуума втягивается внутрь. Если при открытии консервов вы будете видеть, кто крышка вздулась, и при вскрытии банки не услышите характерного звука, то от тушенки придется избавиться.
- Банки под тушенку нужно вымыть с содой и обсушить. Стерилизовать их нет необходимости, так как они позже все равно будут стерилизоваться вместе с закуской.
- Закрывать тушенку можно только металлическими крышками, обеспечивающими герметичность, пластиковые с этой задачей не справятся.
- Если вы будете стерилизовать уже закрытые банки, особенно при проведении этой процедуры в автоклаве, не заполняйте емкости мясом доверху, оставьте 1,5 см до края свободными, иначе банки взорвутся.
Рецепт по случаю:
Читайте также: Огурцы с кетчупом чили на зиму: 10 самых вкусных рецептов. Бонусом обалденный рецепт: Маринованные в кетчупе с чесноком огурцы
:
Из бобра
- Время: 7 часов.
- Количество порций: 4 персоны.
- Калорийность блюда: 246 ккал.
- Предназначение: консервы.
- Кухня: русская.
- Сложность: средняя.
Прежде чем закатывать мясо бобра, его необходимо особым образом подготовить. Зачищенной от шкурки, костей и жира филе замачивают на 12 часов. Из-за того, что вырезка бобра выделяет много крови, воду необходимо периодически менять. Чтобы мякоть не приобрела неприятный запах, необходимо во время разделки аккуратно вырезать струю, а после тщательно вымыть руки с мылом.
Ингредиенты:
- тушка бобра – 1 шт.;
- перец горошком – 3-4 шт.;
- лавровый лист – 3-4 шт.;
- молотый перец и соль по вкусу.
Способ приготовления:
- Вымоченную мякоть нарежьте кусочками, приправьте специями.
- На дно простерилизованной банки выложите лавровый лист и несколько горошин перца.
- Плотно наполните банку мякотью, оставляя 3 сантиметра от края.
- Дно широкой кастрюли застелите вафельным полотенцем, сверху поставьте банки.
- Влейте в кастрюлю горячую воду так, чтобы она покрыла банки до плечиков.
- Прикройте банки крышкой, включите огонь.
- Как только вода закипит, поставьте горелку на минимум.
- Готовьте блюдо 7 часов.
Тушенка из косули в домашних условиях
- Время: 2 часа.
- Количество порций: 4 персоны.
- Калорийность блюда: 206 ккал.
- Предназначение: консервы.
- Кухня: русская.
- Сложность: средняя.
Косуля – один из самых желанных охотничьих трофеев. Ее филе без привкуса, очень нежное и особо дорого ценится. В ресторанах из косули готовят деликатесные блюда. Как правило, люди предпочитают кушать косулю, приготовленную посредством тушения в собственном соку с овощами. По вкусу она такая же, как оленина. Попробуйте приготовить тушенку по следующему рецепту с фото.
Ингредиенты:
- морковка – 1 шт.;
- луковицы – 1 шт.;
- чеснок – 2 зубчика;
- косуля – 1 кг.
Способ приготовления:
- Мякоть косули порежьте кусочками, замаринуйте в специях на полчаса.
- Морковку покрошите соломкой, лук – крупными полукольцами, чеснок – пластинками.
- Слегка обжарьте овощи на растительном масле до золотистого цвета.
- Добавьте к овощам косулю, лавровый лист, перец горошком.
- Поставьте тушиться на 3 часа.
Рецепт тушенки из лосятины
- Время: 8 часов.
- Количество порций: 10 персон.
- Калорийность блюда: 211 ккал.
- Предназначение: консервы.
- Кухня: русская.
- Сложность: средняя.
Тушенка в домашних условиях из лосятины – блюдо-деликатес. Приготовить ее не так сложно, даже тем, кто не обладает особыми кулинарными навыками. Следует знать, что само по себе мясо лося сухое и грубоватое, поэтому в консервы добавляют свинину и немного сала. Лучше выбирать только те кусочки, где нет костей, а филе перед тушением хорошенько отбить и замариновать в специях.
- Срок действия медицинской справки для водителей в 2019 году
- Штраф за отсутствие детского кресла
- Что делать, если в квитанции неправильные показания счетчика
Ингред