Яблука з власного саду завжди набагато смачніші та корисніші за ті, що продаються на прилавках магазинів. Тому у багатьох господарок виникають питання про те, як сушити яблука в електричній духовці та які основні правила цього процесу.
Загальновідомий факт, що сушені яблука практично в повному обсязі зберігають свої вітамінні запаси та мінерали, що входять до їх складу. Крім того, додавати сушені плоди можна у різні страви. Це і традиційний компот із сухофруктів, як приправа для плову або начинка для пирога, а також сушені часточки яблука можна додавати в чай і заварювати. Головне, правильно сушити яблука і надалі їх зберігати. слід зазначити, що, щоб висушити яблука на відкритому повітрі, важливо вгадати з погодою: якщо сонце буде недостатньо спекотним, або почнеться підвищення вологості повітря, сировина може почати гнити
Для отримання якісного продукту, скибочки яблук розкладають на сітчастих піддонах (дерев’яних, металевих або пластикових) в один шар, накривають марлею від мух та пилу, та встановлюють тару на місцях, максимально відкритих сонцю та вітру. Найкраще для цього підходять галявини в саду і плоскі дахи будівель, розташованих далеко від дерев. У міській квартирі можна сушити яблука на балконі. Піддони щодня струшують, щоб шматочки плодів переверталися. Процес сушіння займає від 4 до 6 діб.
Читайте також: Заготівлі зі сливи на зиму — 5 золотих рецептів з фото покроково
Іноді скибочки яблук нещільно нанизують на міцну нитку. Низьки розвішують на відкритому повітрі, або в приміщенні, що постійно провітрюється (на веранді, горищі або в сараї). У міській квартирі можна спробувати розмістити низькі яблука в кухні, і висушити плоди над плитою.
Незважаючи на простоту, цей метод заготівлі яблук на зиму використовується все рідше. Більшість садівників вважають за краще сушити яблука в духовках або за допомогою інших побутових приладів.
Пропонуємо відеосюжет на тему сушіння яблук природним способом:
Сушити яблука в електричній духовці доводиться протягом 6-8 годин. Послідовність дій у цьому випадку має бути такою:
Цей спосіб вважається одним із найпростіших. В даному випадку господині практично не доводиться стежити за процесом, особливо якщо прилад оснащений таймером. Щоб сушити яблука в газовій духовці, необхідно лише розігріти шафу до 200 ℃ і поставити заповнений шматочками плодів лист на нижній ярус. Через годину-півтори потрібно перевернути скибочки, і прогріти яблука ще протягом години.
Фрукти виходять в міру м’якими та дуже апетитними. Якщо ви вирішили сушити яблука у газовій духовці, на обробку однієї порції скибочок піде не більше трьох годин.
Сушити яблука в мікрохвильовій печі воліють ті, кому необхідно якнайшвидше обробити фрукти. На одну порцію скибочок яблук ви витратите лише 4 хвилини. Достатньо викласти шматочки плодів на тарілку, потримати її всередині печі, включеної на потужності 250 Вт, потім перевернути сировину і прогріти її ще три хвилини при потужності 300 Вт.
У мультиварці скибочки яблук сушать протягом 40-50 хвилин, виклавши плоди на дно чаші (прилад повинен працювати в режимі випічки). Використання кожного з пристроїв має тільки один недолік: за один прийом ви зможете обробити мінімальну кількість яблук. В інструкції до кожної моделі докладно описані режими роботи, які найбільш підходять для обробки яблук. Обидва пристрої зручні та функціональні, але робота з ними має свої особливості. Наприклад, для сушіння в аерогрилі скибочки плодів мають бути дуже тонкими (не більше 3 мм), інакше після годинної обробки вам доведеться ще й сушити яблука в духовці, щоб довести їх «до розуму». Використання електросушарки дозволяє за один раз обробити велику кількість фруктів, але процес вимагає чималих витрат часу: яблука потрібно сушити за середньої температури протягом 8 годин.
Поетапне сушіння яблук здійснюється наступним чином:
Безперечною перевагою сушіння фруктів у такій духовці є той факт, що повітря на кухні від такої маніпуляції не обтяжується, простіше регулювати та контролювати рівень температури .
Читайте також: Простий рецепт приготування варення з моркви на зиму
Та й корисні складові за такого підходу руйнуються набагато повільніше. Правда, щоб досягти в домашніх умовах оптимального результату, потрібно дотримуватися наступних правил: Обробка починається з температури в районі 60ºС, цей показник в міру сушіння продукту можна підвищувати. Допустимий максимум — 80ºС. Після досягнення такого рівня температури дверцята духовки відкриваємо, щоб вода почала активніше виходити.
Раз на 1-2 години скибочки перевертають. Деко в даному випадку краще не вживати, продукти пропікуються нерівномірно і можуть підгоріти. Тривалість сушіння фруктів — 5-8 годин. Чим щільніший і кисліший продукт, тим довше він сушиться. За годину до вимкнення температуру в духовці слід знизити до початкової, це знизить ризик підгоряння елементів. Якщо не хочеться таких труднощів, можна використовувати функцію конвекції і легко залишити сітку на середньому рівні.
У звичайній електричній духовці сушіння триває від 6 до 10 годин залежно від сорту яблук та якості роботи печі. Духовка, обладнана режимом конвекції, дозволяє скоротити час приготування до 3-6 годин. Це досягається за рахунок того, що відведення вологи через вентиляційні отвори відбувається організовано та контрольовано на відміну від простого методу з відчиненням дверцят. Крім того, при включеній конвекції підвищується якість сушіння завдяки стабільній температурі всередині духової камери.
Використовуються для сушіння і літні солодкі плоди, і навіть падалиця, але засушуються вони з кіркою, і кінцевий продукт виходить якістю нижче.
Тепер приступаємо до сушіння яблук безпосередньо. >На деко потрібно викласти пергаментний папір.
Сушка вважається закінченою, коли яблука набувають світло-коричневого відтінку. Вони не повинні виділяти сік та ламатися при стисканні. Зберігати їх краще в пакетах з крафт-паперу або в полотняних мішках. Місце має бути темним і сухим, температура зберігання кімнатна.
Погляньте відео!
Як сушити яблука в духовці
У вас є електросушарка?
ДаНет
Для домашніх заготовок підходять великі або середні яблука з тонкою шкіркою і невеликою насіннєвою коробкою.
Під час збору яблук для сушіння потрібно звернути увагу на наступні моменти:
Яблука для сушіння, куплені в магазині, не повинні мати темних плям і блискучого нальоту на поверхні. Для обробки не використовують підгнилі, підморожені або пошкоджені шкідниками плоди. фрукти
Читайте також: Як зварити яблучне пюре зі згущеним молоком на зиму «Ніжанка»: 3 простих рецепти
Спосіб сушіння дуже багато, важливо суворо дотримуватися правил, щоб заготівлі вийшли не тільки смачними, але й зберегли корисні речовини
При такому способі заготівлі яблука не підгоряють і не піддаються нападу комах . Вони сохнуть правильно і швидко.
Час сушіння
Духовка ідеально підходить для сушіння плодів у домашніх умовах. Вона проводиться в такій послідовності:
За цей час фрукти повинні повністю висохнути. Вони стають пластичними, світло-коричневого кольору і не виділяють сік.
Якщо в духовці є конвектор, який забезпечує циркуляцію повітря, процес значно скорочується за часом. Обробка яблук у духовці з конвекцією здійснюється в такій послідовності:
Загальна тривалість сушіння, Залежно від кількості нарізаних яблук. складає 3 – 6 годин.
За цей час волога повинна випаруватися. Якщо фрукти недостатньо висохли, їх потрібно досушити. Інші заготовки необхідно обробити, орієнтуючись на час приготування першої партії.
Час сушіння
Щоб отримати смачні сушені яблучка, використовуючи цей рецепт сушіння, важливо розібратися, як правильно нарізати плоди, як їх розкласти, скільки часу знадобиться. Це найстаріший і найзручніший спосіб заготівлі сухофруктів
Таким чином сушать фрукти в районах у спекотному кліматі. Восени цей спосіб використовується дуже рідко, оскільки кількість теплих днів скорочується, і плоди не встигають повністю висохнути. Він підходить для заготівлі яблук літніх сортів.
При дотриманні всіх умов сухофрукти готові до вживання через 3 – 4 дні. Если заготовки находятся в тени, то для полного высыхания потребуется 7 – 10 дней. Хорошо просушенные плоды мягкие, эластичные, не прилипают друг к другу. Кожура окрашена в коричневый цвет. Летние яблоки имеют более светлую окраску, зимние сорта – более темные.
Предлагаем видеосюжет по теме статьи.
Яблоко – ценнейший по своим свойствам и вкусовым качествам продукт, который содержит целый спектр витаминов – A, B (1, 2, 3, 5, 6, 9), C, E, H, K, PP и множество микроэлементов – железо и цинк, калий и кальций, фосфор, медь и магний.
Все полезности легко воспринимаются человеческим организмом при употреблении свежих плодов яблок в летнее время и произведенных из них сухофруктов — в зимнее. Но не каждая домохозяйка знает, как сушить яблоки в духовке правильно, чтобы они на сто процентов сохранили свои уникальные качества.
В небольших количествах принято по одной срывать облепиху с веток. Однако есть другой метод, позволяющий упростить сбор урожая. Под деревом расстелите ткань, к примеру, обычное покрывало. Аккуратно стряхните на нее ягоды, стараясь не уколоться.
Нельзя собирать облепиху вдоль автомобильных трасс, у промышленных объектов или свалок. Она впитывает опасные соединения, в частности свинец из выхлопов, накапливая его годами. Если употреблять такие ягоды достаточно долго, можно получить сильное отравление.
Собранную облепиху тщательно перебирают. Поврежденные, лопнувшие ягоды отбрасывают. Их можно использовать для приготовления компотов, муссов, варенья. Выбросить нужно листья, кусочки веток и другой мусор.
Моют облепиху очень нежно, чтобы не смять ягоды. Поэтому напор воды делайте небольшой. По одной ягоде промывать будет неудобно и долго. Нужно как бы «перелопачивать» их, стараясь максимально снять с поверхности восковый налет. После мытья выкладывают сырье на бумажные полотенца или марлю, чтобы устранить избыток влаги.
Если добавить к яблокам немного сахара и корицы вы можете получить полезный перекус или хорошее дополнение к десертам.
Вам потребуется:
Читайте также: Варенье из калины: простые рецепты домашних заготовок
Приготовление:
Перед сушкой можно подержать кусочки яблок в сиропе (его можно приготовить просто растворив сахар в воде). Выдержать их так сутки, а уже затем высушить в духовке. В результате у вас получатся вкусные и красивые яблочные кусочки, которые станут идеальным дополнением для десертов.
Это такие же сушеные яблоки, только в них добавлен сахар и лимонная кислота. Кислота не позволит фруктам темнеть и придаст им легкую кислинку.
Вам понадобится:
Приготовление:
Также можно приготовить из яблок цукаты. Их можно есть как конфеты или добавлять в пироги, как начинку. Толщина долек должна быть 5-7 мм, нужно стараться нарезать их одинаковыми.
Вам потребуется:
Как приготовить:
После правильной сушки яблоки могут достаточно долго храниться. Как правильно хранить сушеные яблоки? Для этого отлично подходят хлопковые мешочки или наволочки. А также можно использовать бумагу, деревянные или картонные ящички, стеклянные банки. Но ни в коем случае не полиэтиленовые пакеты или пластиковые контейнеры – в них сушки задыхаются.
Хранить сушёные яблоки нужно при комнатной температуре в сухом, хорошо вентилируемом, тёмном месте. Не забывайте периодически пересматривать сушки на предмет порчи, чтобы на них не появились признаки плесени или загнивания.
Сушки яблок – готовый продукт для употребления. Но также их используют в приготовлении компотов, желе, всевозможной выпечки. Перед этим яблоки лучше на несколько часов замочить в воде, крепком чае, можно даже в коньяке или ликёре. Ещё некоторые мамочки перекручивают сушки через мясорубку с орехами и лепят конфетки своим деткам. В общем, применение этого полезнейшего продукта в пищу – свободный полёт фантазии.
В завершение хотелось бы привести сравнительную таблицу преимуществ и недостатков разных процессов сушки яблок, в зависимости от используемых приборов:
Общеизвестный факт, что сушеные яблоки практически в полном объеме сохраняют свои витаминные запасы и минералы, входящие в их состав. Кроме того, добавлять сушеные плоды можно в различные блюда. Это и традиционный компот из сухофруктов, и как приправа для плова или начинка для пирога, а также сушеные дольки яблока можно добавлять в чай и заваривать. Главное, правильно сушить яблоки и в дальнейшем их хранить.
Чтобы в домашних критериях получить вкусные сухофрукты, нужно верно выбрать плоды. Для сушки, лучше подступают зимние сорта. Они должны
Якщо говорити про фруктові заготівлі на зиму, то такої кількості різноманітних рецептів, як з яблуками,…
Варіння з кабачків я вперше спробувала років так 20 тому, коли мене пригостила колега. І…
Особливості напоюВино з варення має насичений яскравий смак, готується легко та досить швидко. Перевага рецептів…
Здрастуйте!Сьогодні поговоримо про мармелад. А точніше про пластовий яблучний мармелад. У таких ласощів багато застосувань.…
Сьогодні я хочу показати вам, як зварити варення з гарбуза з апельсином. Примітно те, що…
Застосовується варення з шишокпри грипі, бронхіті, ангіні, астмі та інших хворобах дихальних шляхів. Варення із…