Для цього знадобиться:
- 4 кг яблук,
- 1 склянка води,
- 1 банк згущеного молока,
- 3 столові ложки цукру.
Приготування
Читайте також: Лечо на зиму — 6 рецептів смачної заготівлі, пальчики оближеш!
Фрукти промити, видалити серцевину та почистити. Нарізати скибочками та викласти в ємність для варіння, додавши необхідну кількість води. Варити слід на помірному вогні, поки часточки повністю не розм’якнуть — приблизно 30 хвилин. Проваривши, необхідно все остудити і привести масу до пюреподібного стану. Можна товкачем або блендером. У пюре влити молоко, що згущує|згущає|, і покласти цукор. Варити на помірному вогні 20 хвилин, постійно помішуючи. Готове пюре розкласти у стерильні баночки та закатати.
Яблука можна консервувати в сиропі без м’яти, а скажемо з чорноплідною горобиною або чорною смородиною, як подобається. Головне дотримуватись рецептури: на кожен літр води використовувати 400 г цукру. Якщо яблука солодкі, покладіть щіпку лимонної кислоти в сироп або ложечку лимонного соку. Кількість яблук я не вказую, воно зразкове, дивлячись як щільно ви покладете яблучні часточки в банки. Можна закочувати цілі яблука, тільки видаливши серцевину. Кількість інгредієнтів розрахована на 2 півлітрові баночки.
Призначення: Літні Основний інгредієнт: Фрукти / Яблука Страви: Заготовки / Консервація / Солодке Географія кухні: Російська кухня
Компот з цілих яблук
Яблука, крім усього іншого, мають особливе зовнішнім виглядом. Зберегти їхню природну красу допоможе компот із цілісних яблук. Яблучка відбираються не великі і головне – без ушкоджень, що сприяють розвитку бактерій, що може призвести до закису яблук та вплине на якість компоту.
Для компоту необхідно:
- 2 кг яблук,
- 270 грам цукру,
- 2 гілочки м’яти,
- спеції – за бажанням.
Приготування
Відібрані яблука добре промити та видалити всі можливі пошкодження. Просушити, щоб не було ліній вологи і розкласти по банках. Цілком заповнювати не треба, достатньо приблизно на дві третини ємності. Закип’ятити воду і окропом залити банки з яблуками. Накрити кришками і залишити на 20-25 хвилин, щоб банки простерилізувалися. У цей же час можна додати до яблук гілочку м’яти, гвоздику або інші спеції.
Після двадцяти хвилин воду з банок перелити знову у варильну ємність і покласти цукор. Отриманий сироп прокип’ятити. Готовим сиропом залити банки, закрити гвинтовою кришкою або закатати, перевернувши дном догори залишити до повного остигання. Зберігати такі яблучка у темному прохолодному місці.
Дивіться також: ще один рецепт компоту з яблук.
Компоти на зиму з яблук можна готувати з будь-якими ягодами. Терпкий присмак дадуть яблучному компоту чорноплідна горобина, брусниця.
Приготування компоту з яблук з ягодами має нюанс: яблука потрібно варити першими, опускаючи їх у окріп із розчиненим цукром на 20 хвилин. Ніжні ягоди: малину, полуницю, лісові ягоди потрібно опускати у воду останніми і зовсім ненадовго, хвилин на 5-10, щоб максимально зберегти вітаміни.
Заготівля без кип’ятіння
Для такого способу беруться в основному м’які та солодкі літні сорти яблук. Плоди очищаються від серцевини та пошкоджень, а далі натираються на великій тертці або ж перетираються за допомогою кухонного комбайна насадкою, що робить велику стружку. А можна їх просто дрібно нарізати, але це займе набагато більше часу.
Підготовлена таким чином маса перемішується з цукром за смаком, щоб було не надто солодко, і укладається в банки, злегка утрамбовуючи яблучну суміш, залишивши зверху пару сантиметрів. Далі повні банки стерилізуються протягом півгодини та закочуються кришками. Така зимова заготівля також зберігає смак і аромат свіжих яблук, хіба що консистенція більш схожа на пюре. Додавати її можна в пиріжки і пироги або ж просто зварити з неї вітамінний ароматний яблучний компот, додавши води і довівши до кипіння. Сушені яблука можна в будь-якому прохолодному провітрюваному приміщенні. в духовці з конвекційним режимом. Зверху, від пилу та комах, варто прикрити нарізані часточки марлею або тонкою тканиною, що дихає. Сушені яблука можна додати взимку в чай або глінтвейн, зварити компот, а сухофрукти, що розварилися, з сиром загорнути в лаваш, отримавши корисний десерт. Нарізані кільцями сушені яблука використовуються як дієтичні чіпси. Можна урізноманітнити рецепт, перед сушінням у духовці оббризкавши чіпси розчином меду, додати туди кориці, ваніль.
Для любителів оригінальних заготовок можна приготувати сухе варення з яблук.
Як правильно зберігати свіжі яблука на зиму в домашніх умовах
Зберігати яблука у свіжому вигляді в домашніх умовах можна всю зиму, якщо знати кілька основних правил. Щоправда, варто зазначити, що далеко не всі сорти підходять для цієї мети. Найкраще для тривалого зберігання себе зарекомендували: Антонівка, Обранниця, Кортланд, Джонатан, Ренет Симиренко, Старкінг, Олімпійське. Про те, як правильно зберігати свіжі яблука всю зиму в домашніх умовах, розкажуть прості поради нижче:
Читайте також: Смарагдове варення з м’яти смачно, корисно, лікувально!
- яблука не люблять високих температур, протягів і прямих сонячних променів, тому краще зберігати їх у підвалі або іншому прохолодному темному місці
- щоб фрукти залишилися свіжими і не псувалися всю зиму їх не можна мити, а зберігати потрібно, уклавши вертикально хвостиком вверх
- особливо довго зберігаються яблука, пересипані тирсою або лушпинням цибулі; можна ще загорнути кожне яблучко в пергаментний папір
- переважна температура зберігання від 1 до +2 градусів за Цельсієм
Мочені яблука
Залежно від Мочені яблука можна приготувати як у варіанті десерту, так і подавати в якості холодної закуски або незвичайного гарніру. Вимочувати яблука можна у великому емальованому баку з наступним закупорюванням у трилітрові банки. Мочать яблука цілком, часу на консервацію йде мінімум, а результат тішить. Виходить дієтичний та дуже корисний продукт, який урізноманітнить зимове меню.
На замітку: 3 найпростіші рецепти мочених яблук.
Без цукрового піску
Яблука для пирогів на зиму можна зробити за простим рецептом і без цукрового піску. Для посилення смаку до заготівлі додають цитрусовий плід — лимон.
Продукти:
- яблучні плоди — 2 кг;
- відфільтрована вода — 100 мл;
- лимон — 100 г.
Процес приготування:
- Фрукти промити, обсушити. Розрізати на 2 рівні частини і нашаткувати кубиками однакового розміру. Перекласти їх до місткої каструлі, додавши чистої рідини. Встановити тару із вмістом на плиту, довести до кипіння. З цитрусового плоду вичавити сік, влити його до вмісту, розмішати і продовжити приготування чверть години. Не забувайте регулярно помішувати дерев’яною або пластиковою лопаткою. Час приготування безпосередньо залежить від сорту яблук. Наприклад, білий налив розварюється досить швидко протягом 10 хвилин. Через вказаний час яблука розфасувати по оброблених банках, щільно закрити. Перевернути та охолодити.
Вживання яблук у свіжому та запеченому вигляді
Яблучну шарлотку в популярності зараз потіснив штрудель, адже його дуже просто приготувати із замороженого листкового тіста. Достатньо розрівняти з тіста прямокутник, насипати більше часточок яблук, посипати цукром, можна з додаванням ваніліну і кориці, загорнути краї, зробивши закритий пиріг, і відправити в духовку. Можна і просто запікати яблука в духовці, поливаючи медом, експериментуючи з корицею, імбиром та іншими спеціями. Дарують цікаві гастрономічні відчуття печені часточками яблука з м’якими сирами та сиром, подані як закуска до білих вин.
Як бачите, варіантів небанальної заготівлі яблук на зиму дуже багато. Щоб залишатися стрункими та молодими, варто полюбити цей прекрасний осінній продукт, і він відповість вам взаємністю!
Заготівля шматочками в банках
Цей спосіб заготівлі з яблук для пирогів досить простий, і фрукти відрізняються тим, що зберігають і вигляд, і смак практично свіжих яблук. Така заготовка чудово підійде для випікання пиріжків і шарлоток, та й просто можна з’їсти їх без усякої там випічки. Підійде практично будь-який сорт яблук, але найбільш оптимальні тверді кислі сорти, такі як Антонівка. Такі яблука збережуть свою форму та смак і не розваряться у пюреподібний стан.
Яблука розрізаються на чотири частини. Видаляється серцевина, плодоніжки та неминучі для домашніх яблучок червоточини. Далі четвертинки ріжуться більш дрібні шматочки того розміру, який зазвичай використовується додавання в випічку. На 1 кг таких ось шматочків береться 200 г цукру. Яблука посипають цукром і дають їм постояти близько години, щоб суміш трохи пустила сік. Далі все доводиться до кипіння, одразу розкладається по стерилізованих банках і закочується кришками.
Яблука часточками в цукровому сиропі
Дуже простий варіант заготівлі плодів половинками або часточками.
- Яблука.
- Цукровий пісок – 300-400 гр.
- Лімонна кислота – маленька ложка.
- Ополосніть і просушіть фрукти. Дрібні розділіть на половинки. Більші екземпляри розріжте на часточки, видаливши серединну частину насінням.
- Наповніть банки. Кладіть доверху, але якщо хочете більше сиропу в заготівлі, заповнюйте на ¾ від об’єму. Потримайте на столі хвилин 15-20, щоб плоди встигли добре прогрітися. Злийте воду, заміряйте, скільки настою помістилося в тару. Виходячи з цього порахуйте, скільки цукру додати в сироп.
- Засипте насолоду, закип’ятіть. Проваріть, щоб кристали повністю розпустилися.
- Поверніть сироп у яблука, відразу закрутіть під гвинтову або металеву кришку.
- Поставте заготовку на попа, укутайте ковдрою. Через добу перевірте якість закочення і віднесіть на постійне місце зберігання. Частки яблук у ньому виходять напівпрозорими, схожими на бурштин.
- 1 кг яблук (вага вже очищених та нарізаних на часточки фруктів)
- 1 кг цукру.
- Для отримання більш насиченого смаку для начинки, потрібно перетерти яблука разом з грушами та плодами чорноплідної горобини.
- У начинку дозволяється додавати ягоди брусниці або сік, виготовлений з них. Самі фруктові плоди матимуть гарний колір і невеликий терпкий присмак.
- Для зниження сильної кислотності яблук у заготівлю додають подрібнену корицю, але в невеликій кількості. трохи більше або просто засипати подрібнену цедру.
< /ul>
Читайте також: 15 покрокових рецептів овочевого рагу на зиму зі стерилізацією та без Яблука вимиємо, обсушимо, очистимо від насіння і наріжемо на часточки товщиною 0,5 см. Їли яблука літніх стільників з тонкою шкіркою, то очищати її не потрібно. Якщо шкірка щільна і товста, краще її зрізати.
У варильний таз викладаємо тонким шаром часточки яблук, посипаємо їх цукром. Знову викладаємо тонкий шар з яблучних часточок і чергуємо шари, доки не закінчаться фрукти та цукор. Останнім шаром має бути цукор. Залишаємо таз, накривши його рушником, на 12 годин, за цей час фрукти мають дати сік.
Варимо варення у кілька прийомів. Доводимо до кипіння і кип’ятимо п’ять хвилин, після цього вимикаємо і залишаємо на 5-6 годин (можна на ніч). Наступного разу кип’ятимо варення вже 10 хвилин. Знову залишимо варення для настоювання на кілька годин.
Утретє доварюємо варення до готовності, час варіння становитиме від 10 до 30 хвилин. Чим довше ви варитимете, тим густішим і темнішим вийде варення. Розкладаємо варення у простерилізовані банки та закриваємо кришками герметично.
Рада! Для аромату при останньому варінні можна додати в варення корицю, ванілін або подрібнену апельсинову цедру.
Експериментувати можна з різними ягодами, спеціями та фруктами. Так консервація набуває більш насиченого і приємного смаку. Варто пам’ятати, що для заготівлі для пирогів у домашніх умовах потрібно ретельно вибирати сорт яблучних плодів, які зберігаються тривалий час.