Редька ніжно-зеленого кольору насичена мінералами і вітамінами. Вона виведена селекційним методом і за смаковими якостями нагадує соковитий редис або дайкон. Користь зеленої редьки зробила її затребуваною для регулярного включення в раціон і приготування рецептів народної медицини. Гіркувата м’якоть стимулює апетит, поліпшує травлення їжі, позбавляє від закрепів і є хорошою профілактикою вірусних захворювань.
Зелена редька позбавляє від закрепів і допомагає в нормалізації травлення
Хімічний склад і харчова цінність коренеплоду
Зелена редька має округлий або подовжений коренеплід салатного відтінку. У нижній частині присутній білий «комірець» як у звичайного редису. Світла або зеленувата м’якоть відрізняється легким гіркуватим смаком, соковитістю і ніжним запахом.
Хімічний склад редьки зеленої — джерело широкого переліку вітамінів.
Свіжий коренеплід насичений:
- пантотеновой кислотою.
- ретинолом.
- тіамін.
- пиридоксином.
- токоферолом.
- нікотиновою кислотою.
- рибофлавіном.
- аскорбіновою кислотою.
Овоч містить цінні мікроелементи.
У складі високий відсоток:
- заліза.
- магнію.
- кальцію.
- фосфору.
- калію.
У хімічній формулі присутні аспарагінова кислота, аргінін, гліцин, лізин, триптофан. Склад збагачений фітонцидами, ефірними маслами, жирними кислотами. Речовини очищають кров від токсинів, зміцнюють імунітет, наповнюють енергією.
М’якоть овоча вважається дієтичним продуктом, так як в 100 г знаходиться всього 32 калорії, 6.5 г вуглеводів, 0,2 г жирів і 2.0 г білків.
Корисні властивості редьки зеленої
Лікувальні властивості зеленої редьки для організму людини пояснюються насиченим вітамінно-мінеральним складом. Овоч, регулярно включається в раціон, активує вироблення ферментів, необхідних для травлення і хорошої роботи шлунка. Салати зі свіжої м’якоті очищають кишечник, нормалізують стілець, позбавляють від скупчення калових мас.
Редька очищає кров від холестерину і нормалізує стілець
Редька зміцнює судинні стінки, повертає їм еластичність і очищає кров від шкідливого холестерину.
- Щоденне вживання продукту попереджає формування атеросклеротичних бляшок і вважається надійною профілактикою серцево-судинних захворювань.
- Коренеплід сприяє регулюванню рівня глюкози в крові і рекомендується при цукровому діабеті.
- Низька калорійність і вітамінний склад роблять терту редьку затребуваною для схуднення.
Магній в складі овоча заспокоює нервову систему. Залізо благотворно діє на процес кровотворення. Кальцій зміцнює кісткову тканину, попереджає руйнування зубів і необхідний при лікуванні подагри.
Важливо!
Редька зелена має потужні жовчогінні властивості — її корисно їсти для печінки і оздоровлення жовчного міхура. Високий вміст фітонцидів, амінокислот і мікроелементів зміцнюють імунітет і допомагають впоратися з застудами. Овоч підвищує опірність організму до вірусів, знищує патогенну мікрофлору і стимулює відходження мокроти з бронхів.
Зелена редька — природний імуномодулятор, зміцнює захисні сили організму. З її допомогою можна запобігти часті респіраторні захворювання, очистити кровоносну систему і печінку від токсинів, поліпшити стан судин.
Користь для чоловіків
Редька благотворно впливає на гормональний фон і вироблення тестостерону. Бактерицидні властивості корисні для профілактики простатиту.
Чоловікам редька показана в їжу для профілактики простатиту
Свіжий овоч знищує шкідливі бактерії, знімає набряклість, має помірну сечогінну дію. Невелика порція салату в регулярному раціоні покращує сечостатеву функцію, тому необхідна для чоловіків в будь-якому віці.
Користь для організму жінок
Вітамінний коктейль в складі зеленого коренеплоду володіє омолоджують властивостями. Цінні речовини активують обмінні процеси в клітинах, попереджають передчасне формування зморшок. Редька для жінок відмінно зарекомендувала себе в косметології.
Редька допомагає вирівняти рельєф шкіри
Завдяки їй легко:
- поліпшити колір обличчя.
- вирівняти рельєф шкірного покриву.
- позбавити волосся від жирного блиску.
Трав’янистий легкий смак редьки здатний швидко вгамувати голод і забезпечити організм усім необхідним для безперебійної роботи. Такі властивості корисні при дієті для виключення авітамінозу.
Рецепти для приготування зеленої редьки
Щоб збагатити раціон всієї родини, коренеплід використовують для салатів.
Він поєднується з:
- волоськими горіхами.
- квашеною капустою.
- відвареним м’ясом.
- яблуками.
- огірками.
- зеленою цибулею.
- базиліком.
- селерою.
Для заправки поліно використовувати соєвий соус, нежирну сметану, рослинне масло, натуральний йогурт без цукру.
Для схуднення
Щоб знизити споживання калорій при схудненні, в раціон включають страви з коренеплоду.
Редьку можна поєднувати з іншими фруктами і овочами для схуднення
- Невеликий овоч миють, очищають від шкірки і труть на тертку соломкою. Змішують в однаковій пропорції з подрібненою морквою і зеленим яблуком. Додають 3-4 зубчики часнику, солять і заправляють 1 ст. л. оливкового масла.
- Варена зелена редька втрачає багато цінних речовин, але залишається корисним дієтичним блюдом. Щоб приготувати салат, її натирають на крупній тертці і заливають на 20 хвилин прохолодною водою. Зливають рідину, додають нову порцію води, доводять до кипіння і варять, поки овоч не стане м’яким. Остигнула заготовку збризкують лимонним соком, змішують з такою ж кількістю нашаткованої вареного буряка, додають маленьке порізане яблуко, зелень, і заправляють рослинним маслом.
Від застуди і кашлю
редька підвищує опірність організму до інфекцій і допомагає впоратися з сухим кашлем.
- Великий овоч очищають водою.
- Гострим ножем зрізують верхівку.
- Ставлять коренеплід в чашку і витягають ложкою м’якоть, роблячи поглиблення в серцевині.
- Кладуть всередину 1 ч. л. натурального меду і прикривають редьку верхівкою.
- За добу овоч виділяє цілющий сік, який змішують з медом.
Редьку використовують в народній медицині, причому не тільки зелену, а й чорну
Щоб вилікувати кашель і позбутися від застуди, дорослим людям рекомендується пити по 1 ст. л. соку 3 рази на добу. Дітям, починаючи з 3 років, дозволяється приймати по 1 ч. Л. 2 рази в день.
Від запорів
- Коренеплід очищують і труть на тертці. 150 г сировини заливають 2 ст. л. оливкового масла і перемішують. Поділяють на 2 рази і з’їдають протягом дня. Максимальний курс лікування тиждень.
- Для приготування коктейлю з м’якоті редьки віджимають 100 мл соку, змішують 1: 1 з соком гарбуза і розчиняють в рідині 1 ст. л. меду. Напій вживають вранці і ввечері, поки запор не перестане турбувати.
Від набряклості
Сечогінні властивості редьки обумовлені присутністю калію в складі.
- Щоб позбутися від застою рідини, 100 г подрібненого коренеплоду збризкують 1 ч. л. лимонного соку. Поділяють на 4 порції і з’їдають через рівні проміжки часу. Курс лікування 5 днів.
- Овоч, вагою 0.5 кг, подрібнюють, заливають 1 л води і проварюють 10 хвилин. Злегка остуджують і зливають рідину в окрему ємність. Всипають 1 ч. Л. солі і розмішують. П’ють напій замість води протягом дня.
Для лікування подагри
- У 1 л води розчиняють 1 ст. л. стружки господарського мила і заливають неочищену вимиту редьку на півгодини. Ретельно промивають плід теплою водою, ріжуть на частини і пропускають через м’ясорубку. Віджимають кашку марлею і зливають сік в скляну банку. П’ють 3 рази на день по 1 ст. л. Ліки можна зберігати в холодильнику протягом 2 діб. Терапевтичний курс місяць.
- Щоб поліпшити стан суглобів, корисні компреси. Тертий овоч загортають у марлю і прикладають до хворих місць. Зверху утеплюють целофаном, зав’язують вовняною хусткою і залишають на ніч. Процедури повторюють до одужання.
Від цукрового діабету
При цукровому діабеті приймають 3 рази на день по 40 мл свіжого соку редьки. Тривалість лікування місяць.
При цукровому діабеті сік редьки приймають до трьох разів на день
Для стимуляції роботи ендокринної системи 10 листя сушеного лаврового листа заливають 100 мл окропу. Наполягають 20 хвилин, проціджують, доливають 100 мл соку, віджатого з редьки, і випивають за день маленькими порціями. Тривалість курсового прийому — тиждень.
Для підвищення імунітету
Зелену редьку та моркву очищають і беруть із кожного овоча по 150 мл соку. Змішують в скляній банці. Додають 100 г травневого меду і 2 ст. л. лимонного соку. Збовтують склад.
Змішаний сік редьки і моркви приймають двічі на день для підвищення імунітету
Для зміцнення імунітету приймають по 1 ст. л. перед сніданком і вечерею протягом місяця.
Від анемії
Брак заліза в організмі заповнюють сумішшю овочевих соків. З ріпчастої цибулі віджимають 30 мл соку. Змішують з 30 мл морквяного і 40 мл соку зеленої редьки. Напій приймають по 50 мл перед їжею 2 рази в день.
Від ударів і опіків
При опіку 1 ступеня вгамувати біль і зняти набряклість допоможе компрес з редьки. Вимитий коренеплід труть на дрібній тертці, загортають кашку в марлю і прикладають на хворі місця на 30 хвилин.
Щоб не допустити синців після удару, терту редьку змішують з медом 1: 1 і товстим шаром викладають на проблемну ділянку.
Косметичні засоби
Зелена редька швидко усуває вугровий висип, заспокоює роздратування, покращує колір обличчя. Її можна використовувати для будь-якого типу шкірного покриву, щоб попередити передчасні зморшки і приховати сліди втоми.
Лосьйон від вугрів
Очищений коренеплід прокручують через м’ясорубку, віджимають 20 мл соку і вливають в скляну пляшечку. Розбавляють 80 мл мінеральної негазованої води і капають 3 краплі олії чайного дерева. Збовтують склад.
Сік редьки з маслом чайного дерева застосовують для позбавлення від вугрів
Застосовують для протирання обличчя вранці і ввечері.
Що очищає скраб
Щоб вирівняти рельєф, освітлити вікову пігментацію і очистити пори, підходить простий рецепт скрабу. 1 ст. л. кашки із зеленої редьки змішують з такою ж кількістю перетерті свіжої полуниці. Розмішують до однорідного стану і додають 2 краплі бергамотового ефірного масла.
перетерті редька з додаванням полуниці — відмінний скраб для шкіри
Склад наносять на очищену шкіру, акуратно втирають подушечками пальців і змивають через 5 хвилин. Процедура рекомендується 2 рази на місяць.
Маска для обличчя
Для розгладження дрібних зморшок 1 ст. л. тертої редьки з’єднують в однаковому співвідношенні з травневим медом і теплим маслом какао. Засіб розподіляють товстим шаром на обличчя і залишають на 20 хвилин. Змивають слабким відваром ромашки. Щоб отримати помітний ефект, сеанси проводять 3 рази на тиждень місяць.
Маска для волосся
1 ст. л. сухої кропиви запарюють в 0.3 л окропу, настоюють 15 хвилин і проціджують. У теплу рідину вливають 100 мл соку зеленої редьки. Розчин втирають в коріння волосся, прикривають голову поліетиленом і залишають на годину. Змивають звичайною водою з шампунем. Якщо робити таку маску 1 раз в тиждень, можна відрегулювати роботу сальних залоз і позбутися від надмірної жирності пасом.
Шкода зеленого коренеплоду
Насичений склад здатний викликати алергічну реакцію. Перед введенням продукту в раціон важливо виключити індивідуальну непереносимість.
Овоч є газообразующую, тому вживати його у великих кількостях не рекомендується
Косметичні рецепти перевіряйте на сумісність. Щоб зробити алерготести, змастіть невеликою кількістю складу шкіру на зап’ясті. Якщо через 30 хвилин на тілі не з’явиться висип і почервоніння — засіб підходить.
Ніжна серцевина наповнена клітковиною, яка при надмірному вживанні викликає підвищене газоутворення. Щоб йому запобігти, добова норма коренеплоду не повинна перевищувати 150-200 г.
Протипоказання до застосування
Включення овоча в меню корисно не для всіх людей.
Протипоказаннями до використання вважаються:
- серцево-судинні захворювання в стадії загострення.
- інфаркт міокарда.
- запальні процеси в кишечнику.
- виразка шлунка.
- гастрит.
- камені в нирках.
- Базедова хвороба.
При виразці і гастриті редька протипоказана
Під час вагітності застосування препарату можливо тільки з розрощення лікаря, так як речовини в його складі підсилюють тонус матки. В період лактації від зеленої редьки краще відмовитися. Природна гіркоту м’якоті проникає в молоко і може спровокувати відмову дитини від грудей.
В харчування дітей коренеплід включають з 3 років. Щоб виключити негативну реакцію з боку шлунково-кишкового тракту, починають прикорм з 2-3 крапель соку в день і поступово доводять дозу до 1 ст. л. Збагачувати дитяче меню салатами з редьки можна з 5 років.
Питання-відповідь
Чим відрізняється зелена редька від чорної?
Обидва коренеплоду відносяться до дієтичних продуктів і мають насичений вітамінно-мінеральний склад. Явні відмінності — зовнішній окрас і структура м’якоті.
Чорна редька має щільну структуру м’якоті
У чорної редьки серцевина щільна і кристально біла з різкою гіркотою. Зелена редька відрізняється соковитістю і ніжним смаком з пікантними нотками гіркоти.
Відмінність зеленої редьки від рожевої
Рожевий коренеплід за смаковими якостями нагадує зелену редьку. Сорт виведений шляхом селекції в Японії і активно використовується в кулінарії.
Рожева редька розростається до 300 грам в одному плоду
Відмінністю від інших сортів є великі розміри плода. Деякі екземпляри досягають маси 300 г. М’якоть яскраво-рожева, соковита і щільна. Шкірка світла, іноді спостерігається червоне забарвлення.
Відгуки
Ірена
Стежу за своєю фігурою , і в мій раціон завжди входить салатик з редьки. Блюдо готую за різними рецептами, але щоб не набридало, включаю в меню не більше 2 разів на тиждень. Ефект — є, але я ж не покладаюся тільки на коренеплід.
Ірма
Завжди використовувала продукт виключно в косметологічних цілях. Нещодавно вирішила боротися з набряком за допомогою коренеплоду — вийшло, і все за п’ятиденний курс.
MaiKo
Замість сиропів від кашлю — приймаю сік з медом. Ефект не гірше, а хімії — менше.
Зелена редька добре зберігається, якщо засипати її піском і помістити в сухе прохолодне місце. В таких умовах вона зберігає корисні властивості до весни. Для салатів краще підбирати овоч, що не перевищує 6 см в довжину. Молоді плоди найбільш ніжні і приємні на смак.